260 de medici parasesc lunar Romania

Sambata, 28 Mai 2011, ora 18:35
2145 citiri
260 de medici parasesc lunar Romania

Secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), doctor Viorel Radulescu, a afirmat, sambata, la Craiova, ca in primele patru luni ale anului 2011 au plecat 1.100 de medici, din care 30 la suta sunt medici de familie.

"Tendinta este de 260 de medici pe fiecare luna a anului 2011, incat la nivelul intregului an estimam ca 3.000 de medici vor pleca din sistemul romanesc de sanatate", a spus doctor Viorel Radulescu, citat de Agerpres.

Secretarul general al CMR a precizat ca, desi locurile medicilor care parasesc sistemul romanesc de sanatate raman vacante, conform Ordonantei 34 nu se pot face alte angajari, pentru ca trebuie sa iasa sapte oameni din sistem ca sa fie angajat unul, iar in sistemul de asistenta medicala ambulatorie si de medicina primara orice medic care pleaca este greu de inlocuit, mai ales in mediul rural.

"Daca este un medic singur in acea comuna, atunci comuna ramane fara medic. Se vor gasi probabil medici tineri care vor intra in sistem, dar este destul de greu sa acceseze astazi sistemul, in conditiile in care normativa este de 1.800 de asigurati pe lista ca sa poata sa existe un cabinet de medicina de familie in sensul asigurarii tuturor cheltuielilor", a adaugat doctorul Radulescu.

Acesta a explicat ca, daca un pacient nu se afla pe lista unui medic de familie de cel putin sase luni, pacientul nu se poate inscrie la alt medic de familie, iar in aceste conditii trebuie sa se adreseze direct casei de asigurari de sanatate.

"Daca eu sunt inscris pe lista medicului de familie de mai putin de sase luni, iar medicul meu pleaca in strainatate, eu nu ma pot inscrie pe lista altui medic de familie. In aceste conditii, trebuie sa ma adresez direct casei de asigurari de sanatate", a explicat doctorul Radulescu.

Medicii de familie cer un ragaz pentru contractul cadru

In ceea ce ii priveste pe medicii de familie, acestia cer o perioada "de gratie" din partea Casei de Asigurari de Sanatate (CNAS), dupa ce normele Contractului Cadru pentru 2011-2012 vor fi publicate in Monitorul Oficial, pentru a stabili daca il vor semna sau nu.

"Am primit cateva promisiuni din partea reprezentantilor Ministerului Sanatatii privind unele modificari care ar veni in sprijinul pacientilor si al medicilor de familie. Cerem o perioada de gratie de o luna pentru a studia forma finala a contractului cadru", a declarat, sambata, presedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, pentru Newsin.

Medicii de familie considera ca informatizarea cabinetelor medicale si achizitionarea cititoarelor de carduri ar trebui sa intre in atributiile CNAS.

De asemenea, potrivit Doinei Mihaila, medicii de familie nu vor completa cardurile de sanatate ale pacientilor in timpul programului pentru ca aceasta activitate trebuie remunerata separat.

Presedintele CNAS, Lucian Duta, a declarat, joi, ca la 1 iunie va chema medicii de familie sa semneze noul contract cadru pentru 2011-2012 si ca eventualele nemultumiri ce ar putea aparea, din nou, din partea acestora "ar fi nejustificate".

"Am facut principalele modificari care ii nemultumeau. Li s-a scos bugetul orientativ, s-a instituit un nou sistem prin care vor fi penalizati in cazul in care vor gresi, iar sistemul de decontare a ramas 50 la suta cu 50 la suta. In cea mai mare masura, problemele au fost rezolvate", a precizat Duta.

In ceea ce priveste informatizarea cabinetelor si achizitionarea cititoarelor de carduri, seful CNAS spune ca acest lucru trebuie sa si-l asume in totalitate medicii de familie si nu institutia pe care o conduce.

Executivul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Sanatatii, hotararea de guvern pentru modificarea si completarea contractului cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2011-2012.

Modificarile vizeaza in principal medicina primara, dar si relatia contractuala dintre farmacii si casele de asigurari de sanatate. Conform actului normativ, numarul de puncte pe care medicii de familie le primesc atunci cand realizeaza servicii medicale nu se mai ajusteaza in functie de gradul profesional.

Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
#medici familie, #contract cadru medici familie, #semnare contract , #contracte