UPDATE Cum au ajuns 25 de refugiati din Afganistan sa doarma pe strazile Timisoarei. "Sa ne fie rusine, crestini ce suntem!"

Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 19:16
5838 citiri
UPDATE Cum au ajuns 25 de refugiati din Afganistan sa doarma pe strazile Timisoarei. "Sa ne fie rusine, crestini ce suntem!"
Refugiatii FOTO Facebook

25 de refugiati din Afganistan au dormit sub cerul liber in Timisoara, pe strada, ca urmare a hotararii prin care oricine vine din Serbia intra 14 zile in carantina la domiciliu.

Oamenii nu au fost primiti intr-un refugiu, iar autoritatile n-au avut un loc pregatit pentru astfel de situatii, asa ca oamenii nu au avut de ales, decat sa-si petreaca noaptea afara.

UPDATE 19.00 Grupul de Initiative Sociale LOGS anunta ca refugiatii au primit mancare, gratie donatiilor facute de cei sensibilizati de situatia acestora.

"Va multumim tuturor celor ce ati raspuns pozitiv la solicitarea noastra. Impreuna cu Salvati Copiii Romania am cumparat si achizitionat astazi 60 de portii de mancare si apa si masti de fata, din donatiile voastre.

In urma numeroaselor presiuni, refugiatii au fost carantinati intr-o locatie din Timisoara si la noapte nu vor mai dormi pe strada!

Multumim Romanian National Council for Refugees - CNRR Si ICAR Foundation pentru ajutor in distribuirea alimentelor!", au transmis, prin intermediul paginii de Facebook, reprezentantii LOGS.

Ajutorul vine tocmai ca urmare a apelului facut de reprezentantul ONG-ului din Timisoara, care a postat povestea refugiatilor pe Facebook. El le-a cerut oamenilor sa stranga donatii cat mai repede, tinand cont ca nu se stie cat timp vor mai petrece pe strazi, printre ei fiind si minori. Voluntarii le-au dus oamenilor haine groase, mancare si ceai fierbinte.

Comentariile la postare au fost transante si foarte critice fata de autoritati.

"Vaaai, i-am vazut ieri, dar nu-mi inchipuiam ca vor sta acolo toata noaptea... Au fost -3 grade azi noapte".

"Doamne, ce oroare! Sa ne fie rusine, crestini ce suntem, in Postul Craciunului, si romani ce suntem, cu gura umflata de lauda ospitalitatii. O mare RUSINE!".

"In vremea asta, autoritatile responsabile dorm la caldurica! Merita sa ii loveasca un blestem!".

Oamenii si-au petrecut noaptea chiar la poarta Centrului Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil din Timisoara.

"Nu dormim de patru zile", spune afganul Rubani Khan, sustinand ca paza institutiei ii goneste de acolo, potrivit romania.europalibera.org.

Prefectul de Timis, Liliana Onet, a declarat pentru Radio Europa Libera ca exista protocoale si discutii despre situatia migrantilor in pandemie inca din perioada starii de urgenta, dar sustine ca prefectura are doar rol de mediere: "Nu-i treaba prefecturii sa identifice spatii de carantinare, e treaba primariei. Noi suntem mediatorii, noi punem oamenii la masa sa rezolve".

"Nu ne da voie legea. Noi nu avem atributii in carantinarea sau izolarea persoanelor. In plus, legea (136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic) nu are norme de aplicare. Ce facem este sa anuntam Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si DSP sa dispuna carantinarea celor zece care au cerut azil, pentru a putea fi preluati apoi de noi", a declarat Gabriel Vasilescu, directorul Centrului Regional de Proceduri si Cazare a Solicitantilor de Azil.

Refugiatii au trecut ilegal frontiera. Unii spun ca doresc sa ceara azil, fiind inregistrati in sistem, iar altii ca nu doresc sa ramane in Romania, caz in care ar urma sa fie preluati de Politia de Frontiera pentru a li se intocmi dosar penal.

Până când a fost prelungită perioada în care ucrainenii veniți în România primesc bani de hrană și cazare
Până când a fost prelungită perioada în care ucrainenii veniți în România primesc bani de hrană și cazare
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi...
Patru elevi de la o școală din Timiș s-au filmat prizând paracetamol. Videoclipul a fost urcat pe rețelele de socializare VIDEO
Patru elevi de la o școală din Timiș s-au filmat prizând paracetamol. Videoclipul a fost urcat pe rețelele de socializare VIDEO
Patru elevi s-au filmat în timp ce prizau un praf alb cu un pai de hârtie în baia unui liceu din Timiș. Aceștia au urcat înregistrarea pe o rețea de socializare. Conform polițiștilor,...
#refugiati, #Afganistan, #Timisoara, #autoritati, #strada , #eveniment