Cate 20 de zile de libertate pentru fiecare carte scrisa la inchisoare: Cum justifica seful Comisiei Juridice din Senat

Miercuri, 12 Octombrie 2016, ora 17:34
5099 citiri
Cate 20 de zile de libertate pentru fiecare carte scrisa la inchisoare: Cum justifica seful Comisiei Juridice din Senat
Foto: Ziare.com

Marti in Senat s-a facut un prim pas pentru ca detinutii sa poata iesi din nou mai usor din inchisoare, daca scriu lucrari considerate stiintifice.

Mai exact, senatorii din Comisia Juridica au votat un amendament la actuala legislatie, care prevede ca o reducere a pedepsei cu inchisoarea cu cate 20 de zile pentru fiecare carte scrisa.

In prezent, gratie unei ordonante de urgenta din iunie 2016, detinutii care scriu pot scapa maximum 20 de zile de inchisoare, indiferent de numarul de lucrari redactate.

Decizia a fost luata de Guvernul Ciolos dupa mai multe scandaluri referitoare la detinuti celebri, ca Gigi Becali si George Copos, care au beneficiat de reducerea pedepsei scriind in timp record mai multe lucrari sub orice nivel care poate considerat stiintific sau suspecte de plagiat.

Pentru a intra in vigoare, masura trebuie sa mai treaca de plenul Senatului si, apoi, de Camera Deputatilor, insa am vrut sa aflam de la presedintele Comisiei Juridice, liberalul Catalin Boboc, ratiunea pentru care incearca acum Parlamentul sa revina practic la situatia care a cauzat aceste probleme.

"Problemele care au fost ridicate, chiar si anchetele, nu au ca obiect numarul unor astfel de lucrari, ci calitatea lor mai degraba.

Atunci am considerat noi ca este important in primul rand sa se verifice autenticitatea, sa se verifice ca intr-adevar ele au fost facute cum trebuie si nu numarul lor, pentru ca nu despre cantitate vorbim", a spus Catalin Boboc, pentru Ziare.com.

In opinia lui Boboc, in penitenciare trebuie sa se faca si reeducare, iar in acest demers un rol important il au si vizitele la biblioteca.

"Sa luam situatia unui profesor universitar - infractorii dovediti care ajung sa ispaseasca o pedeapsa nu sunt de un singur fel, provin din diferite categorii ale unei societati.

Noi putem sa ii incurajam sa mearga la sala sa faca sport, in timp ce isi ispasesc pedeapsa, ca sa se mentina sanatosi. Dar ma gandesc ca pe cat mai multi trebuie sa ii incurajam sa mearga si la biblioteca. Pana la urma, scopul unei pedepse este acela de sanctionare, sigur, dar si de reeducare, de integrare pana la urma.

Rolul dreptului penal, al sanctiunilor, al pedepselor aplicate este nu acela de a-i baga pe oameni in puscarie, cat mai mult daca se poate, nu despre asta e vorba. E vorba despre sanctionarea pe de o parte a comportamentului inadecvat unei societati normale, moderne, cu reguli de convietuire, dar pe de alta parte ar trebui urmarit si rolul de a incerca sa-i reintegrezi pe oameni", sustine senatorul PNL.

Intrebat concret despre lucrarile care reprezinta obiectul unor anchete in prezent, precum cele ale lui George Copos si Gigi Becali, Boboc a subliniat ca problema este la etichetarea lucrarilor ca fiind stiintifice, nu la numarul acestora.

"Atunci cand etichetam sau cand clasificam o lucrare ca fiind intr-adevar stiintifica, sunt niste oameni care se pronunta, care analizeaza, care dau astfel de verdicte. Acolo e problema. Problema nu e la numar.

(...) Toata discutia s-a dus in privinta numarului sau vitezei cu care au fost scrise diferitele lucrari pe care eu nu le comentez, sunt specialisti care le pot analiza sau comenta. Dar asta nu inseamna ca daca nu suntem capabili sa verificam sau sa clasificam corect ca fiind stiintifica o lucrare trebuie sa ingradim posibilitatea chiar si acelora care sunt de buna credinta si fac acele lucruri.

Eu stiu ca probabil nu toti detinutii au astfel de veleitati si probabil ca vor beneficia de efectele acestei legi, care este si ea una dintre conditiile eliberarii conditionate, dar sunt multe altele acolo care trebuie coroborate astfel incat o persoana sa poata fi eliberata conditionat", a mai spus Catalin Boboc.

Cat despre situatia din alte tari, Boboc sustine ca Romania nu este un caz unic, insa nici nu ne-a dat exemple concrete.

"Din cate stiu eu, nu este caz unic, chiar am citit undeva un articol si mai erau cateva spete. Nu neaparat similar, nu ca in Romania, dar diferite alte... Nu cu lucrari stiintifice. Nu pot sa confirm ca este caz unic in Europa - e adevarat ca nici nu pot sa dau un exemplu", a incheiat senatorul.

Marti, in timpul dezbaterilor, Ioan Chelaru, vicepresedinte al Senatului si membru al Comisiei Juridice, a precizat ca reducerea pedepsei unui detinut cu 20 de zile pentru fiecare carte scrisa reprezinta "un compromis".

Pe 3 februarie, a fost publicata in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta ce prevede ca scriitorii de dupa gratii nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei. Pana atunci, se acordau reduceri de pedeapsa de cate 30 de zile pentru fiecare carte scrisa.

Apoi, pe 28 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede ca detinutii vor primi o reducere maxima de 20 de zile indiferent cate carti scriu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Catalin Boboc reducere pedepse detinuti, #20 de zile carti detinuti, #reducere pedepse detinuti carti, #detinuti carti scrise inchisoare , #inchisoare