10 august: Mii de plangeri impotriva jandarmilor au fost trimise liderilor UE, NATO si ONU

Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 10:46
7134 citiri
10 august: Mii de plangeri impotriva jandarmilor au fost trimise liderilor UE, NATO si ONU
Foto: Arhiva Ziare.com

Comunitatea Declic informeaza ca lideri UE, NATO si ONU au primit din partea romanilor mii de plangeri impotriva jandarmilor, privind violentele de la protestul diasporei din 10 august 2018.

"Inbox-urile celor mai importanti lideri ai UE, NATO si ONU, prezenti zilele acestea in Romania, asaltate de peste 4.200 de plangeri ale romanilor impotriva jandarmilor.

Cetatenii le solicita Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini,si secretarului general adjunct al ONU, Jean-Pierre Lacroix, retragerea jandarmilor din misiunile externe, din cauza violentelor exercitate asupra protestatarilor pasnici in 10 august 2018", anunta Declic intr-un comunicat de presa remis joi Ziare.com.

Potrivit sursei citate, la initiativa Declic, mii de romani au trimis o scrisoare, prin mail, catre:

Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate;

Stefano Grassi, seful de Cabinet al Federicai Mogherini;

Marcel Pesko, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor din cadrul OSCE;

Jean-Pierre Lacroix, Subsecretar General ONU pentru Operatiuni de Pace;

Lucian Gavrila, comandant al Fortei de Jandarmerie Europeana;

Andrea Paris, directorul Centrului de Excelenta NATO pentru Operatii de Stabilitate.

"Jandarmii au incalcat ghidul de bune practici pentru fortele de ordine al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care prevede ca dispersarea unei manifestatii este ultima solutie a autoritatilor.

La protestul din 10 august, jandarmii au intervenit in forta, au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu srapnel si tunuri cu apa, fara sa ia in calcul ca expun mii de oameni de toate varstele, pasnici, inclusiv copii, batrani si femei insarcinate care isi exercitau dreptul democratic de a protesta", se arata in scrisoarea trimisa prin mail de peste 4.200 de romani.

Citeste si Ziua in care, in Romania, s-a incercat uciderea libertatii - cum s-a transformat un protest pasnic intr-un teatru de razboi (Foto si Video)

Scrisoarea comunitatii Declic poate fi accesata aici.

"Doamna Mogherini, domnilor Lacroix si Stoltenberg, jandarmii care va protejeaza zilele acestea in Romania sunt aceiasi care, in 10 august 2018, au lovit si gazat fara menajamente femei insarcinate, copii si batrani care isi exercitau pasnic dreptul democratic de a protesta.

Nu le permiteti sa aiba onoarea de a va insoti si luati in calcul mesajul romanilor care v-au scris si va solicita retragerea jandarmilor din misiunile internationale de mentinere a pacii", a declarat Roxana Pencea Bradatan, campaigner Declic, citata in document.

Amintim ca peste 80.000 de cetateni au semnat petitia "Jandarmeria e toxica. Cerem ajutorul ONU", in care sustin inclusiv retragerea jandarmilor din misiunile internationale NATO, UE, OSCE.

In prezent, in urma petitiei initiate de comunitatea Declic, Organizatia Natiunilor Unite a demarat o ancheta si cere explicatii statului roman pentru violentele de la protestul diasporei. In luna martie este preconizata finalizarea anchetei ONU.

A.D.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#plangeri jandarmi romani lideri UE, #plangeri jandarmi romani lideri NATO, #protest diaspora plangeri oficiali UE , #protest Diaspora