Ce se întâmplă cu adevărat când Mercur este în retrograd. Are vreo influență asupra noastră?

Sambata, 04 Iunie 2022, ora 23:21
5011 citiri
Ce se întâmplă cu adevărat când Mercur este în retrograd. Are vreo influență asupra noastră?
Planeta Mercur este cea mai apropiata planeta de Soare din sistemul nostru solar FOTI Pixabay

Probabil ați auzit o versiune a versului, de obicei însoțită de un oftat. Cineva are o zi proastă. Sau are o dispoziție ciudată. Sau nimic nu pare să meargă bine, în ciuda eforturilor lor. Și dau vina pe Mercur, cea mai mică planetă din sistemul nostru solar, cea mai apropiată de Soare. „Este vina lui Mercur”. Nenorocitul este în retrograd.

Ideea că planetele pot influența viața oamenilor este un principiu de bază al astrologiei, o practică de a ghici sensul vieții în cosmos, care există de mii de ani, în diferite încarnări. Convingerea că Mercur, în special, poate avea niște efecte înțepătoare este o dezvoltare destul de recentă, care a început în jurul anilor 1980, conform unei "cercetări" recente a Harper's Bazaar, pe această temă.

Astrologia nu este o știință. Dar „Mercur retrograd” este un fenomen real, cel mai bine explicat de oameni care, ca astrologii, se gândesc destul de mult la Mercur, dar, spre deosebire de astrologi, nu ar visa niciodată să învinovăţească planeta pentru ceva cum ar fi faptul că și-au uitat cheile.

Mercur retrograd nu înseamnă că se întâmplă ceva ciudat cu orbita actuală a planetei; totul ține de felul în care ni se arată pe cer, ca un punct alb minuscul în orele întunecoase după apus și înainte de răsărit, spune David Rothery, un cercetător planetar la Universitatea Open, din Anglia, potrivit The Atlantic. De cele mai multe ori, Mercur se deplasează de la vest la est în raport cu stelele de pe cerul nopții. Dar de mai multe ori în fiecare an, acea progresie constantă se schimbă, deplasându-se în schimb de la est la vest.

Motivul are de-a face cu pozițiile relative ale lui Mercur și ale Pământului în jurul Soarelui. Mercur orbitează mai aproape de Soare decât o face Pământul, ceea ce înseamnă că mica planetă călătorește mult mai repede în jurul stelei, înconjurând-o în doar 88 de zile față de 365 ale Pământului. Această rapiditate înseamnă că Mercur ocolește ocazional Pământul în călătoria proprie a planetei în jurul Soarelui. „Ne depășeste pe pista interioară”, a explicat Rothery. Și când se întâmplă asta, acel punct alb minuscul de pe cerul nostru pare să inverseze cursul și să se miște, încetul cu încetul în fiecare noapte, în direcția opusă. În cele din urmă, Pământul ajunge din urmă, iar Mercur pare să schimbe din nou direcția, devenind „prograd”. Acest fenomen apare de aproximativ trei sau patru ori pe an și durează aproximativ trei săptămâni.

Deci, deși Mercur retrograd pare ceva semnificativ, este o iluzie optică. Toată acțiunea se întâmplă din punctul nostru de vedere aici pe Pământ. Un astfel de truc vizual apare chiar și pe suprafața lui Mercur, cu un obiect ceresc diferit. „Există momente în care soarele se mișcă cu adevărat înapoi, văzut de pe suprafața lui Mercur”, a spus Nancy Chabot, om de știință la Laboratorul de Fizică Aplicată de la Universitatea Johns Hopkins.

Când Mercur pare să se schimbe din perspectiva noastră, planeta doar își urmează calea obișnuită în jurul soarelui. Dacă Mercur s-ar opri într-adevăr și ar începe să se miște înapoi pe orbita sa, am avea mult mai multe de despachetat decât e-mailurile pierdute și întârzierile la tren despre care avertizează astrologii. Și Mercur, desigur, nu are nicio legătură cu desfășurarea zilnică a activității oamenilor.

Mercur este deja una dintre cele mai trecute cu vederea planete din sistemul nostru solar. Marte primește toate roverele. Jupiter se bucură de ședințe foto. Venus este în centrul unei dezbateri dramatice în legătură cu extratereștri. Chiar și Uranus primește multă atenție recent. Mercur nu are luni sau inele. Chiar și Pluto are luni! Și ce primește Mercur?

Nemulțumiri și țipete de la oameni care, așa cum scria scriitorul Jo Livingstone în Harper's Bazaar, „s-ar putea să știe mai multe despre Mercur ca entitate astrologică decât planetă fizică”. Drept vorbind, probabil că lui Mercur i-ar plăcea foarte mult să fie exclus din această narațiune.

Spectacol pe cer în această noapte. Iubitorii de astronomie pot asista la un fenomen anual rar: Plouă cu meteori
Spectacol pe cer în această noapte. Iubitorii de astronomie pot asista la un fenomen anual rar: Plouă cu meteori
Plouă cu meteori (Lyridele) duminică noapte, 21 aprilie. În fiecare an, începând cu luna aprilie, pe cerul nopţilor încep să fie vizibile aceste ploi de meteori. Curentul de meteori...
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
#stiinta, #planete, #astronomie, #astrologie , #stiinta tehnica