Celebrul Steven Spielberg rupe tăcerea în legătură cu conflictul din Gaza: "Nu mi-am imaginat niciodată”

Marti, 26 Martie 2024, ora 17:38
5212 citiri
Celebrul Steven Spielberg rupe tăcerea în legătură cu conflictul din Gaza: "Nu mi-am imaginat niciodată”
Steven Spielberg

Steven Spielberg a denunţat recrudescenţa globală a antisemitismului şi a făcut primele comentarii directe despre acţiunea militară a Israelului în Gaza, într-un discurs care a marcat 30 de ani de la înfiinţarea USC Shoah Foundation.

În afirmaţiile relatate de Deadline, Spielberg a spus: "Cei care nu îşi pot aminti trecutul sunt condamnaţi să îl repete. Sunt din ce în ce mai alarmat de faptul că am putea fi condamnaţi să repetăm istoria - să fim din nou nevoiţi să luptăm pentru însuşi dreptul de a fi evreu".

El a adăugat: "Ecourile istoriei sunt inconfundabile în climatul nostru actual. Ascensiunea opiniilor extremiste a creat un mediu periculos, iar intoleranţa radicală determină o societate să nu mai celebreze diferenţele, ci, în schimb, să conspire pentru a-i demoniza pe cei care sunt diferiţi până la punctul de a crea "Celălalt"... Acest lucru se întâmplă alături de discriminarea antimusulmană, arabă şi sikh. Crearea "Celuilalt" şi dezumanizarea oricărui grup pe baza diferenţelor sale, reprezintă fundamentul fascismului".

De asemenea, Spielberg a abordat pentru prima dată în mod direct conflictul actual din Gaza, spunând: "Putem să ne înfuriem faţă de actele odioase comise de teroriştii din 7 octombrie şi, de asemenea, să deplângem uciderea femeilor şi copiilor nevinovaţi din Gaza".

Una dintre cele mai proeminente figuri evreieşti de la Hollywood, Spielberg a evitat în mare măsură să facă declaraţii deschise despre conflictul din Gaza. În decembrie, el a fost citat într-o declaraţie a Fundaţiei despre masacrul din 7 octombrie comis de Hamas - care s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morţi, violuri în masă şi luarea a aproximativ 130 de ostatici - spunând: "Nu mi-am imaginat niciodată că voi vedea o asemenea barbarie de nedescris împotriva evreilor în timpul vieţii mele". Spielberg nu a semnat scrisoarea deschisă care critică discursul de acceptare a premiului Oscar al regizorului #The Zone of Interest", Jonathan Glazer.

La scurt timp după ce a finalizat drama "Lista lui Schindler", Spielberg a înfiinţat în 1994 Fundaţia cu scopul în principal de a înregistra mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului, iar aceasta s-a mutat în 2006 la University of Southern California.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Hamasul „studiază” o contrapropunere israeliană de armistiţiu în războiul din Fâşia Gaza
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas anunţă sâmbătă, 27 aprilie, că ”studiază” o contrapropunere israeliană în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi unei...
#Steven Spielberg, #Gaza, #Israel, #Hamas , #stiri externe