Afecțiunea cardiacă mortală pe care mulți oameni nu știu că o au. Majoritatea sunt diagnosticați când boala este avansată

Miercuri, 27 Iulie 2022, ora 22:29
10862 citiri
Afecțiunea cardiacă mortală pe care mulți oameni nu știu că o au. Majoritatea sunt diagnosticați când boala este avansată
Mulaj de inimă FOTO: Unsplash.com

O afecțiune cardiacă stârnește îngrijorare în rândul medicilor și pacienților din toată lumea. Depistată prea târziu, aceasta duce la deces.

Este vorba despre stenoza de valvă aortică - o îngustare sau rigidizare a valvei aortice din inimă, scrie Daily Mail.

Supapa, care se deschide și se închide de aproximativ 100.000 de ori pe zi, lasă sângele să curgă din ventriculul stâng - camera principală de pompare a inimii - către aortă, cel mai mare vas de sânge al corpului.

Dacă supapa nu funcționează corect organele vitale, mușchii și țesuturile de oxigen rămân fără combustibil declanșând amețeli și dificultăți de respirație.

Stenoza aortică poate provoca insuficiență cardiacă potențial fatală

Experții spun că, lăsată netratată, stenoza aortică poate provoca insuficiență cardiacă potențial fatală - în cazul în care inima, incapabilă să pompeze sângele eficient, se uzează din cauza efortului de a menține circulația.

Mulți nu vor avea simptome și vor fi diagnosticați doar când afecțiunea este avansată - când jumătate ar putea muri în cinci ani fără tratament prompt, potrivit cercetărilor efectuate de NHS England, universitățile din Marea Britanie și Universitatea Notre Dame din Fremantle, Australia.

Descoperirile (publicate în revista Open Heart) au stârnit îngrijorare în rândul experților

Se știe că afecțiunea afectează una din 100 de persoane în Marea Britanie, se estimează că 300.000 au stenoză aortică severă, care ucide una din două persoane în doar doi ani.

Callum Ferguson, șeful de politici la organizația de caritate Heart Valve Voice, spune: „Datele sunt incredibil de îngrijorătoare.

„Conștientizarea simptomelor stenozei aortice – dificultăți de respirație, amețeli și oboseală – este oricum foarte scăzută. Unii pacienți le confundă drept semne de îmbătrânire sau de lipsă de mișcare. Alții nu prezintă simptome.

Medicii spun că cea mai frecventă cauză a stenozei aortice este uzura inimii și afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Când îngustarea este ușoară sau moderată, inima compensează și pacienții nu prezintă simptome, explică dr. Maurice Pye, cardiolog senior la Spitalul York. „În momentul în care apar simptomele, cum ar fi senzația de apăsare în piept, fluturarea inimii, dispneea sau durerea în piept, boala este deja destul de severă.

Mai devreme de acest stadiu, boala poate fi depistată doar dacă un medic ascultă inima din alt motiv și aude un murmur”, spune el.

Un suflu cardiac poate indica că sângele nu curge corect din inimă și valva aortică poate fi defectă. Are un sunet de „șușut” sau „swishing”, produs de fluxul sanguin turbulent, spre deosebire de sunetele mai lin ale fluxului de sânge într-o inimă sănătoasă.

Cum se tratează această afecțiune

Tratamentul implică de obicei fie o intervenție chirurgicală pe cord deschis pentru înlocuirea valvei, fie, la pacienții de peste 75 de ani, care pot fi prea fragili pentru aceasta, o procedură mai puțin invazivă (numită TAVI) în care valva este operată printr-un vas de sânge în coapsă sau piept.

Dar nu întotdeauna persoanele în vârstă sunt afectate. Persoanele de până în 40 de ani pot suferi de astfel de probleme ale inimii.

Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă
Descoperirea medicilor din SUA care dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură ține inima sănătoasă
O cercetare realizată de experții de la Spitalul General din Massachusetts, Statele Unite și care este publicată în revista Journal of the American College of Cardiology, a făcut o...
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Boala unui organ vital s-a răspândit rapid, devenind numărul 1 în lume: Depășește afecțiunile de inimă
Un studiu efectuat de sute de cercetători conduși de către Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) din Statele Unite, publicat pe 14 martie 2024 în revista The Lancet, a...
#stenoza de valva aortica, #afectiune cardiaca, #boli inima, #boli mortale , #sanatate