O veche reclamă de breaslă cu stema Ungariei, vandalizată în centrul municipiului Cluj-Napoca: „A deranjat pe cineva care habar nu are de istorie”

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 13:18
5321 citiri
O veche reclamă de breaslă cu stema Ungariei, vandalizată în centrul municipiului Cluj-Napoca: „A deranjat pe cineva care habar nu are de istorie”
Un vultur de inspirație nazistă a apărut peste fresca de 100 de ani de pe clădirea istorică. FOTO: Szabadsag

O veche reclamă comercială descoperită după renovarea unei clădiri istorice din centrul municipiului Cluj-Napoca – o frescă pe care era pictată și stema Ungariei – a fost vandalizată cu un grafitti negru compus din cuvântul „România” și imaginea unui vultur care amintește de cel nazist, scrie cotidianul de limbă maghiară Szabadsag.

„Unul dintre cititorii noștri ne-a informat despre distrugerea unei steme maghiare de pe geamul orb al unui imobil de pe strada Constanța din Cluj-Napoca, renovat cu ani în urmă”, scrie cotidianul local.

„În noiembrie anul trecut, am descoperit cu admirație și satisfacție existența inscripției, dar acum sunt foarte surprinsă de vandalismul și încălcarea simbolului național maghiar”, a relatat cititorul.

Autorii necunoscuți au imprimat cu vopsea neagră cuvântul „România” peste stema Ungariei.

„Din câte știm, nimeni nu a depus plângere la poliție și comisia regională de protecție a monumentelor nu a fost sesizată despre vandalism”, mai arată publicația citată.

Imobilul este situat în centrul orașului Cluj-Napoca aparține unei persoane private, care l-a închiriat, iar chiriașul nu a depus plângere, scrie Adevărul.ro.

Reacții în urma vandalizării clădirii: Un grav incident diplomatic

Katalin Azzola, președinta organizației Cluj-Napoca a UDMR și consilier juridic al organizației, a declarat pentru publicația maghiară Maszol: „Asemenea acțiuni afectează grav relațiile maghiaro-române și sunt considerate un grav incident diplomatic”.

Ea a adăugat că manifestările de acest gen sunt ferm condamnate de autoritățile române, iar făptuitorul poate fi tras la răspundere penală pentru infracțiune, eventual amendat sau chiar închis.

„Dacă instanța îl va găsi vinovat pe făptuitor, acesta se poate confrunta cu o serie de pedepse. Acestea pot include amenzi, pedepse cu închisoarea și răspunderea față de proprietarul imobilului. În plus, consecințele sociale pot fi semnificative. Acțiunile de această natură cresc tensiunile și antagonismul etnic. Prin urmare, reacțiile sociale pot fi, de asemenea, dure și pot duce la respingerea pe scară largă a făptuitorului în comunitate”, a explicat ea.

Clujeanul Cristian Marchiș, activist civic pasionat de istorie, a dat mai multe explicații pe Facebook.

„O reclamă de firmă de peste o sută de ani a apărut în centrul Clujului după restaurarea unei clădiri vechi. Proprietarii clădirii au decis să lase pictura murală vizibilă. Este vorba despre inscripția unui magazin de pe vremuri care vindea produse din tutun și sare. Și da, figurează și stema Ungariei din perioada respectivă. Din simplul motiv că atunci vânzarea tutunului și a sării erau în mâna statului. Acea stemă era un fel de atestat că în magazinul respectiv se vând legal tutun, țigări și sare. Însă se pare că această stemă a deranjat pe cineva, care habar nu are de istorie”, a spus clujeanul.

Un scandal de corupție riscă să afecteze guvernul Viktor Orban. Soțul unei foste ministre a Justiției a publicat o înregistrare compromițătoare
Un scandal de corupție riscă să afecteze guvernul Viktor Orban. Soțul unei foste ministre a Justiției a publicat o înregistrare compromițătoare
Procurorii din Ungaria investighează declaraţiile făcute de un fost membru al guvernului care susţine că are dovada influenţării unui caz de corupţie şi au audiat-o ca martor pe fostul...
Ministrul ungar de Externe afirmă că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă să ducă la un "război mondial" VIDEO
Ministrul ungar de Externe afirmă că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina riscă să ducă la un "război mondial" VIDEO
Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat într-un interviu acordat presei de stat ruse că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi „cu adevărat periculoasă” şi ar aduce...
#stema, #Ungaria, #fresca, #cladire, #vandalism, #Cluj Napoca , #Vandalism