Stelian Ion: „Am vorbit astăzi din nou despre SIIJ, a nu ştiu câta oară. PNL nu a venit cu o anumită soluţie”

Luni, 30 August 2021, ora 21:00
2156 citiri
Stelian Ion: „Am vorbit astăzi din nou despre SIIJ, a nu ştiu câta oară. PNL nu a venit cu o anumită soluţie”
Stelian Ion, ministrul Justitiei FOTO Facebook/ Stelian Ion

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, luni, că a vorbit din nou în şedinţa de coaliţie despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), menţionând că nu s-a ajuns la niciun rezultat, întrucât "PNL nu a venit cu o anumită soluţie", iar discuţiile vor fi reluate pe acest subiect săptămâna viitoare, până când se va debloca această "situaţie neplăcută".

"Am vorbit astăzi din nou despre SIIJ, a nu ştiu câta oară, vom vorbi şi săptămâna viitoare, până când vom debloca această situaţie neplăcută. Ideea este că astăzi colegii din PNL nu au venit cu o anumită soluţie. După doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, dumnealor, juriştii, au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă întocmai avizul Comisiei de la Veneţia şi că ar trebui alte reglementări.

Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect. Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente", a precizat Stelian Ion.

El a adăugat că liberalii au venit la şedinţă cu o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia.

"Nu au venit cu ceva explicit, mai degrabă a fost o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia, care vizează numărul mare de plângeri formulate în principal de justiţiabili împotriva unor magistraţi, număr mare care e cunoscut. Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a fost menţionată ca atare în proiect. E o temă de gândire, o temă de lucru, pe care oricum o aveam în vedere. E greu totuşi să stabileşti filtre pentru justiţiabili, să le impui să nu formuleze plângeri atunci când sunt nemulţumiţi (...). Ce este important este să înţelegem cu toţii refacerea competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie", a afirmat ministrul Justiţiei.

În opinia lui, coaliţia ar fi trebuit să meargă mai departe cu acest proiect, respectiv desfiinţarea SIIJ, pe care şi l-a asumat în programul de guvernare.

"Orice alte modificări trebuie aduse în legile justiţiei, pe care le avem şi pe acestea în dezbatere, dar noi cu toţii în această coaliţie ne-am asumat că primul pas pe care îl facem în această reformă printr-un proiect separat de lege este desfiinţarea SIIJ. Alte chestiuni colaterale pot fi reglementate prin legile Justiţiei", a încheiat Ion.

Barna: La subiectul SIIJ a fost un moment hazliu

Vicepremierul Dan Barna a afirmat, luni, că discuţiile din coaliţia de guvernare pe tema desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) au reprezentat "un moment hazliu", pentru că reprezentanţii PNL au spus că au o soluţie, fără să o precizeze.

Barna a menţionat că discuţiile vor continua şi săptămâna viitoare.

"La subiectul SIIJ a fost un moment hazliu, cu adevărat hazliu astăzi, pentru că colegii de la PNL ne-au spus că ar avea o soluţie, dar nu ne-o spun şi a fost aşa: 20 de minute - jumătate de oră de discutat cu izuri de tabără. Vor continua discuţiile săptămâna viitoare, sperăm să vedem dacă identificăm şi o soluţie care să funcţioneze şi să depăşim această buturugă mică care se face din ce în ce mai mare", a afirmat Barna după şedinţa coaliţiei.

El a adăugat că vor mai avea loc discuţii în această săptămână şi speră să se găsească o formulă până săptămâna viitoare.

"Vă spuneam că a fost un moment distractiv pentru că ziceam: da, trebuie să respectăm deciziile, recomandarea Comisiei de la Veneţia, da, toată lumea e de acord. Cam care ar fi varianta? Păi, să respectăm legile, recomandarea Comisiei de la Veneţia. Deci, cum? Păi, să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneţia. Chiar a fost autentic un moment distractiv, comic, dacă nu ar fi fost şi cumva neproductiv la acest moment. Vor mai avea loc discuţii săptămâna aceasta, am convenit lucrul acesta, o să vedem dacă până săptămâna viitoare chiar găsim o formulă care să reflecte şi mai mult ceea ce a fost, ceea ce proiectul Guvernului face deja, pentru că recomandarea Comisiei de la Veneţia exact asta spune: că desfiinţarea SIIJ cu revenirea competenţelor pe materie la cele trei parchete - DNA, DIICOT şi Parchetul General - este varianta firească şi normală", a mai spus Barna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Un srilankez condamnat la închisoare pentru o crimă comisă în urmă cu 33 de ani va fi adus în România pentru ispășirea pedepsei
Poliţiştii vor aduce pe 23 aprilie, din Germania, un bărbat de 53 de ani din Sri Lanka, pe nume Kumarasamy Navaneethan, ce avea emis pe numele lui un mandat european de arestare, de către...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#stelian ion, #Sectia Speciala, #Justitie , #Stiri Stelian Ion