Stelian Ion şi USR Constanţa solicită Patriarhiei să-l înlăture pe ÎPS Teodosie de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului

Sambata, 26 Februarie 2022, ora 18:35
6209 citiri
Stelian Ion şi USR Constanţa solicită Patriarhiei să-l înlăture pe ÎPS Teodosie de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului
ÎPS Teodosie și-a arătat aprecierea față de Putin FOTO Facebook/ Stelian Ion

Deputatul USR Stelian Ion solicită Patriarhiei să se delimiteze de Înalt Prea Sfinţitul Teodosie şi să îl înlăture de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului, după aprecierile făcute în ultima perioadă faţă de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Stelian Ion susţine, sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, că orice justificare a culpei regimului Putin nu reprezintă decât un act de complicitate cu un regim criminal şi terorist.

“Orice discurs pro-Putin nu reprezintă altceva decât o apologie a crimei. Orice justificare sau atenuare a culpei regimului Putin nu este altceva decât un act de complicitate cu un regim criminal, terorist, care omoară oameni nevinovaţi, decide fără drept ce state pot exista şi ce state trebuie să dispară de pe faţa pământului, care face liste negre cu cei care au luptat pentru democraţie în propria lor ţară şi pe care îi elimină în cel mai pur stil mafiot. Aprecierile din ultima vreme faţă de Putin, făcute de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, alias Macedon Petrescu pe numele său de mirean, sau Mache, pe numele său de colaborator al fostei Securităţi, sunt ultima picătură din paharul care a dat pe afară”, a afirmat deputatul USR.

El susţine că Arhiepiscopul Tomisului aduce grave deservicii Bisericii Ortodoxe.

“Fostul colaborator al Securităţii s-a remarcat de-a lungul anilor prin implicarea sa directă în politică, (inclusiv prin apropierea făţişă de partidul extremist pro rus, AUR) şi prin tot felul de declaraţii aiuritoare. Individul acesta toxic aduce grave deservicii Bisericii Ortodxe Române, îndepărtează credincioşii de biserică, şubrezeşte Statul Român şi, iată, serveşte cauzei Rusiei putiniste.

În calitate de deputat de Constanţa, solicit alături de colegii mei, Patriarhiei Române, să se delimiteze clar de Teodosie şi să îl înlăture de la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului”, a transmis Stelian Ion.

De asemenea, USR Constanţa susţine că declaraţiile pro-Putin ale Arhiepiscopului Tomisului reprezintă o pată neagră adusă României.

“Este inacceptabil ca în actualul context tragic din Ucraina, unul dintre liderii Bisericii Ortodoxe Române să se poziţioneze public în favoarea unui monstru precum Vladimir Putin, fie prin declaraţii în care îl laudă şi îl numeşte "ctitor de biserici" sau prin afirmaţii prin care încearcă să minimalizeze nenorocirea abătută asupra poporului ucrainean. Client al avocatei extremist-naţionaliste Diana Şoşoacă, o altă susţinătoare a expansionismului rusesc, declaraţiile pro-Putin ale Arhiepiscopului Tomisului reprezintă o pată neagră adusă judeţului nostru şi, implicit, României. Să nu uităm că declaraţiile sale au fost răspândite şi vizionate de zeci de mii de oameni pe reţelele sociale. Un mesaj iresponsabil, extrem de periculos, prin care Teodosie Petrescu nu face altceva decât să încurajeze indirect extremismul în rândul populaţiei civile şi manifestări ce pot duce la pierderea de vieţi omeneşti”, a transmis USR Constanţa.

Sursa citată îi cere lui ÎPS Teodosie să demisioneze din conducerea Arhiepiscopiei Tomisului şi să se retragă din viaţa publică.

“Solicităm Patriarhiei Române să sancţioneze public şi ferm poziţia arhiepiscopului Teodosie Petrescu. Este un moment în care Biserica Ortodoxă Română poate şi trebuie să arate clar că nu mai tolerează în rândul său extremismul şi discursurile rusofile! De asemenea, îl invităm pe Teodosie, Înalt Preaapărătorul lui Putin, să privească atent imaginile cu miile de refugiaţi din Ucraina, cu miile de civili, femei şi copii care se adăpostesc în metroul din Kiev din calea bombardamentelor şi apoi să aibă decenţa de a demisiona din conducerea Arhiepiscopiei Tomisului şi de a se retrage din viaţa publică. Constanţa şi Dobrogea au nevoie de un lider al Bisericii care să promoveze pacea, unitatea şi iubirea de semeni, nu dezbinarea, controversa şi simpatiile politice. Este timpul ca astfel de personaje, care nu fac cinste democraţiei şi ale căror interese obscure le determină să susţină terorişti precum liderul de la Kremlin, să dispară din peisajul cotidian”, a mai anunţat USR Constanţa.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a afirmat, în urmă cu câteva săptămâni, că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menţionat că atât Putin, cât şi Medvedev sunt ctitori şi ”noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.

De asemenea, săptămâna trecută, el a afirmat, despre conflictul din Ucraina, că nu este un război de apărare a credinţei şi a gliei, ci unul în care nu a fost destulă diplomaţie. El a susţinut că nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi. ÎPS Teodosie a considerat că dacă erau mai multe negocieri nu s-ar fi ajuns aici.

"Nu este niciun război justificat, uciderea semenilor în numele unor ambiţii nu este o dreptate, ci este o înfierbântare şi o ambiţie. Pe de altă parte, trebuia să fie şi mai multă diplomaţie, mai multă negociere, mai multă răbdare şi mai multă înţelepciune că de ambele părţi trebuia să fie mai multe negocieri, nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi înainte de război. Oricine ar fi. Mânia şi iuţimea sunt păcate”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stelian ion, #IPS Teodosie, #teodosie putin , #Arhiepiscopul Tomisului Teodosie