Stelian Ion condamnă abuzurile M.A.I. după raportul SUA privind depturile omului: ”Imaginea unei structuri de forță care își acoperă ilegalitățile”

Miercuri, 13 Aprilie 2022, ora 20:25
2753 citiri
Stelian Ion condamnă abuzurile M.A.I. după raportul SUA privind depturile omului: ”Imaginea unei structuri de forță care își acoperă ilegalitățile”
Fostul ministru al Justiției îi cere demisia ministrului de Interne, Lucian Bode FOTO Facebook / Stelian Ion

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion a criticat miercuri abuzurile comise de autorități după ce Departamenului de Stat al SUA a făcut public raportul pe 2021 privind respectarea drepturilor omului în lume.

Potrivit fostului ministru, raportul privind situația din România ”reflectă tabloul tot mai deteriorat al respectării libertății de exprimare, în cazul jurnaliștilor, dublat de o impunitate tot mai evidentă în rândul poliției”.

Într-o postare pe Facebook, Stelian Ion subliniază că, dacă raportul ar fi analizat și primele luni din acest an, ”situația ar fi și mai gravă”.

”Experții Departamentului de stat menționează cazuri în care poliţia şi jandarmeria au comis abuzuri, inclusiv folosind forța și bătaia, și subliniază că ofițerii de poliție și jandarmii care le-au comis au fost exonerați de răspundere. Cazul Gavriș, adjunct al șefului Poliției București, care a fost supravegheat în condiții încă neclarificate pe deplin, prin ordin al unor oficiali ai Ministerului de interne este, de asemenea, amintit.

Este imaginea unei structuri de forță care își acoperă ilegalitățile, în timp ce sistemul intern de protecție se consolidează tot mai mult.

În dreptul domeniului condus de atâta vreme de Lucian Bode sunt mai multe bile negre, pentru care ministrul ar trebui să anunțe rapid măsuri de remediere sau să își dea demisia”, scrie fostul ministru.

Acesta precizează că alte concluzii ale Departamentului de stat sunt că independenţa şi imparţialitatea judecătorilor nu au fost respectate complet, iar SIIJ nu a fost desființată, acestea fiind ”suprapuse peste imaginea unui stat în care corupţia şi utilizarea incorectă a fondurilor publice au fost larg răspândite”.

”De la mecanisme de finanţare corupte, politici editoriale subordonate intereselor partidelor şi patronilor, până la îngrădirea accesului la informaţiile de interes public, toate sunt elemente majore de limitare a libertății presei, menționate de Departamentul de Stat”, mai scrie fostul ministru.

Raportul a reținut și şantajarea şi ameninţarea cu moartea la adresa jurnalistei Emilia Şercan de către foștii șefi ai Academiei de Poliţie, pentru că a scris despre cazuri de plagiat în tezele de doctorat coordonate de instituție, a subliniat membrul USR.

”În loc să pună stavilă unor astfel de derapaje, au trecut la un nivel superior: jurnalista Emilia Șercan este ținta unei operațiuni de kompromat, în care sunt rostite nume de ofițeri de poliție, după ce a dezvăluit că teza de doctorat a premierului Ciucă are elemente plagiate”, a punctat Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiției a adus în discuție și numirea lui Nicolae Ciucă în funcția de premier.

”La cum se militarizează totul, este evident că următoarele evaluări ale Departamentului de Stat vor fi și mai dure.

Așa cum vor fi și cele ale Comisiei Europene, când aceasta va constata că independența magistraților este afectată de un mecanism de control numit de un CSM nereformat, că magistrații sunt propuși spre excludere din profesie pentru postări pe rețele sociale și delicte de opinie, că la Inspecția judiciară toată puterea este încă în mâinile unui singur om, al cărui mandat a fost prelungit politic.

Un declin vizibil și de rău augur”, a conchis Stelian Ion.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#stelian ion, #raport SUA, #drepturile omului, #Ministerul de Interne, #siij, #abuzuri , #Stiri Stelian Ion