Stelian Ion, atac direct la adresa președintelui Iohannis: „Mi-a transmis clar că ar fi o idee bună să renunț la proiectul de desființare a Secției Speciale”

Joi, 09 Septembrie 2021, ora 13:19
5393 citiri
Stelian Ion, atac direct la adresa președintelui Iohannis: „Mi-a transmis clar că ar fi o idee bună să renunț la proiectul de desființare a Secției Speciale”
Stelian Ion, atac direct la președintele Iohannis FOTO Hepta

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a lansat joi, 9 septembrie, un atac fără precedent la adresa președintelui Klaus Iohannis într-un editorial publicat pe Digi24.ro. Acesta îl acuză pe șeful statului că ”poartă principala răspundere” pentru criza politică.

Stelian Ion relatează o întâlnire cu președintele din 18 mai și susține că șeful statului i-a cerut să renunțe la proiectul de desființare a Secției Speciale și să desființeze SIIJ abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției.

În ce privește numirile de procurori-șefi, Stelian Ion susține că Iohannis ”Vrea numiri exclusiv politice la parchete”.

„Pe tema legilor justiției am avut o întâlnire cu președintele, dar mult mai multe întâlniri și discuții cu consiliera sa. Resping categoric afirmația că nu m-aș fi consultat pe tema legilor justiției înainte de a le trimite spre avizare. I-am transmis d-nei consilier varianta finală a proiectelor înainte cu circa o săptămână de a le trimite pentru avizare.

La singura întâlnire de la Cotroceni pe care am avut-o cu președintele pe tema reformei din justiție, pe 18 mai, acesta a ținut să-mi transmită cât se poate de clar că ar fi o idee bună să renunț la proiectul de desființare a SIIJ, aflat la vot final în Senat, pentru că ar fi avut o “strategie mai bună”: să desființăm secția abia odată cu adoptarea celor trei legi ale justiției. Nu exista niciun argument convingător pentru o astfel de „strategie”. Tot ceea ce a făcut de atunci a fost exact în direcția tergiversării deciziei privind desființarea SIIJ. S-a văzut acest lucru inclusiv în răzgândirea lui Florin Cîțu față de proiectul pe care l-a aprobat în Guvern și care a fost validat de Comisia de la Veneția”, a scris Stelian Ion.

„Nici cu procedura de numire a procurorilor de rang înalt cu avizul conform al Secției pentru procurori a CSM președintele nu a fost de acord, deși aceasta este în conformitate cu recomandările GRECO și cu raportul MCV și a fost trecută în programul de guvernare. Chiar a ieșit public și m-a criticat pentru această propunere. La Cotroceni, discuțiile pe care le-am purtat cu consiliera sa au fost total neproductive. Se dorea orice altceva numai să nu intervină un element exterior factorului politic în mecanismul decizional (ministru al justiției – președinte). Am venit cu variante alternative, dar li se găsea tuturor câte un nod în papură.

Adevărul este că domnul președinte vrea numiri exclusiv politice pentru a se asigura că între politicieni nu interferează un factor extern, perturbator.

Precizare: în niciun moment nu am propus eliminarea președintelui din această procedură. Asta e o manipulare ieftină, fără nicio bază factuală. În varianta pe care am propus-o ultimul cuvânt în procedură l-ar avea tot președintele, care nu ar putea fi obligat să numească niciun candidat pe care nu îl dorește.

Una dintre nemulțumirile sale majore legate de mandatul meu la Ministerul Justiției a fost tocmai faptul că am sesizat Comisia de la Veneția cu privire la proiectul de desființare a SIIJ. Cum am îndrăznit să fac asta fără să cer voie?! A fost însă un demers natural, corect, care ar fi ajutat proiectul de desființare a SIIJ dacă era voință politică fermă. Poate tocmai asta a fost problema… Despre promulgarea legii lui Rădulescu- Mitralieră ce să mai spun? Dezincriminarea unor fapte de evaziune fiscală cui i-a folosit? Eu eram convins că va retrimite legea în Parlament. Putea să o facă”, a mai scris fostul ministru al Justiției.

Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, 23 aprilie, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Iohannis, #stelian ion, #criza politica Romania , #Stiri Stelian Ion