Guvernul a aprobat OUG pentru Start-Up Nation 2018. Aplicatia poate fi deschisa dupa 15 decembrie

Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 15:586875 citiri
Guvernul a aprobat OUG pentru Start-Up Nation 2018. Aplicatia poate fi deschisa dupa 15 decembrie
Foto: Arhiva Ziare.com

Executivul a aprobat, vineri, ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG 10/2017 pentru stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, prin programul Start-Up Nation, editia 2018.

"Raspundem, prin aceasta editie, unor necesitati economice reale, avantajand regiunile si domeniile care au nevoie de cea mai mare sustinere din partea statului.

Forma finala a schemei de minimis este publicata pe site-ul ministerului si testam platforma online de inscriere in program, astfel incat in a doua decada a lunii sa deschidem aplicatia", a declarat, vineri, Stefan Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, conform unui comunicat de presa transmis de ministerul de resort.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a publicat, la inceputul lunii decembrie, pe site forma actualizata a documentelor procedurale necesare inscrierii online la Start-Up Nation 2018, acestea incluzand modelul planului de afaceri si declaratiile de elegibilitate.

Principalele modificari aduse editiei 2018 a programului Start-Up Nation se refera, potrivit ministerului de resort, la:

  • acordarea unei atentii mai ridicate pentru domeniile care au nevoie de sustinere din partea statului pentru productie, servicii, industrii creative si comert;
  • promovarea zonelor tarii in care numarul de IMM-uri este foarte scazut, respectiv numarul de IMM-uri la nivel judetean, raportat la 100 de locuitori este de sub 4.

"Suma maxima ce va fi acordata este de 200.000 de lei/beneficiar, bugetul fiind aprobat pentru 10.000 de proiecte.

Aplicatia pentru editia 2018 a Start-Up Nation va fi activa 30 de zile lucratoare, din momentul deschiderii", au mai anuntat reprezentantii Ministerului pentru Afaceri.

Alocatia Financiara Nerambursabila, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societatile neplatitoare) aferente proiectului, precizeaza un comunicat al ministerului.

Inscrierea in program, solicitarea acordului de principiu pentru finantare si completarea planului de afaceri in vederea obtinerii finantarii se fac online.

Calcularea punctajului planului de afaceri se face in timp real, conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu in vederea verificarii administrative si a eligibilitatii este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile, potrivit sursei citate.

Se pot inscrie in programul Start-Up Nation 2018 societatile infiintate dupa data de 30 ianuarie 2017, care activeaza in domeniul productiei, industriilor creative, serviciilor si comertului.

Conform sursei mentionate, pentru a participa la program, societatile trebuie sa creeze cel putin un loc de munca cu norma intreaga pe perioada nedeterminata si sa mentina locul de munca ocupat cel putin doi ani dupa finalizarea implementarii proiectului.

Programul national Start-Up Nation a insemnat anul trecut: 19.297 de aplicanti inscrisi, 8.444 de contracte semnate initial, 8.100 de contracte active, peste 21.000 de locuri de munca nou infiintate si insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate, somerilor si absolventilor, cresterea investitiilor in tehnologii noi inovative.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News