Steaua, cronica unui dezastru previzibil

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 06 Iunie 2016, ora 07:25
7591 citiri
Steaua, cronica unui dezastru previzibil

Aflata in fata unei campanii europene decisiva pentru viitorul ei, Steaua se reuneste luni cu, poate, cel mai "subtire" lot din ultimii ani. Cu o luna si jumatate inainte de primul meci din preliminariile Ligii, vicecampioana se mandreste cu numai doua achizitii, si acelea de mana a doua.

Dupa cum a anuntat in mai multe randuri finantatorul Gigi Becali, Steaua se afla intr-un moment determinant pentru viitorul ei. Tinta pentru acest sezon este calificarea in grupele Europa League, asta pentru ca Liga Campionilor pare inaccesibila, banii de la UEFA urmand a tine clubul pe linia de plutire inca un an.

Cu toate acestea, strategia conducerii, a aceluiasi Becali, pare una sinucigasa.

Dupa finalul sezonului trecut, latifundiarul a trecut la epurari masive, o intreaga echipa fiind data afara in ultimele saptamani. S-a dorit reducerea drastica a fondului de salarii, insa s-a "reusit" si slabirea considerabila a lotului.

Va amintiti, binenteles, esecul usturator din sezonul trecut, cand Steaua a ratat calificarea in grupele cupelor europene dupa o desfasurare asemanatoare de forte, cu multi jucatori dati afara si cu transferuri putine, si ele facute tarziu.

Demonstrand ca n-a invatat nimic, Gigi Becali reia experimentul, singurul lucru diferit fiind antrenorul. Daca anul trecut pe banca era un tehnician aflat la inceput de cariera, Mirel Radoi, de aceasta data Laurentiu Reghecampf este omul care trebuie sa se descurce cu ce ii pune la dispozitie finantatorul. Si este destul de dificil de crezut ca poate reusi.

Asta pentru ca, asa cum o spun de o buna bucata de timp specialistii in fotbal, perioadele de mercato sunt unele dintre cele mai importante momente ale unui sezon. Iar in aceste perioade sunt, de regula, doua posibilitati: fie intaresti lotul cu numai cateva achizitii, avand insa la dispozitie un nucleu de jucatori, cei noi fiind un soi de suplimente, fie reformezi lotul cu multe achizitii, insa in acest caz iti asumi lipsa de rezultate.

Asta pentru ca ecuatia e simpla. Fotbalistii noi adusi la echipa au nevoie de timp pentru a se integra. Un termen rezonabil pentru acest lucru este cel de sase luni, insa se intampla sa dureze si un an pana cand un jucator ajunge sa evolueze la capacitate maxima la o noua echipa. Perioada aceasta de integrare creste cu cat sportivul e mai slab, iar in Romania nu poate fi vorba despre transferuri de top.

Steaua va debuta in turul III preliminar al Ligii Campionilor pe 26 sau 27 iulie, lista posibililor adversari fiind una impresionanta - Sahtior, Ajax, Anderlecht, Fenerbahce si Sparta Praga. In momentul reunirii lotului, vicecampioana trebuia sa aiba lotul aproape complet, cele doua stagii de pregatire, precum si perioada de antrenamente din tara, urmand a fi utilizate pentru a-i integra pe nou-veniti.

Steaua are insa acum o jumatate de lot si este de asteptat ca in saptamanile ce urmeaza sa transfere alti jucatori. Ar trebui sa mai fie inca 5-6 achizitii, dupa cum reiese din declaratiile oficiale. Daca ii socotim si pe Golubovici si Ovidiu Popescu, ajungem aproape de efectivul unei echipe de start. Imaginati-va ca acesti fotbalisti noi trebuie sa livreze rezultate imediat, principalul obiectiv al clubului fiind calificarea in grupele Europa League. Posibil? Poate. Dar improbabil.

Partea buna din aceasta poveste este ca, daca va reusi printr-o minune calificarea, Reghecampf va demonstra ca este antrenor mai mult decat in sezoanele in care castiga trofee.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Steaua transferuri 2016, #Steaua Becali transferuri, #Steaua cupe europene 2016 , #transferuri