Grevă spontană la Societatea de Transport Public București. Autobuzele, tramvaiele și troleibuzele au rămas blocate în depouri

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 07:03
8488 citiri
Grevă spontană la Societatea de Transport Public București. Autobuzele, tramvaiele și troleibuzele au rămas blocate în depouri
Sindicaliștii de la STB au oprit toate mijloacele de transport în comun joi dimineața FOTO STB

Conducerea STB informează, printr-un comunicat, că mai multe vehicule din parcul STB sunt blocate de sindicaliști în depouri și cere scuze bucureștenilor, arată Biziday.

UPDATE 08.30 Metrorex a informat cu privire la utilizarea întregii flote, de trenuri, disponibilă pentru a prelua un flux cât mai mare de călători și pentru reducerea timpilor de așteptare în stații.

UPDATE 08.20 Prefectura Capitalei a convocat o ședință de urgență și a cerut ca toate echipajele să iasă în teren.

S-a disupus suplimentarea efectivelor de poliție și jandarmerie în zona stațiilor de metrou, atât în interior cât și la exterior, în scopul asigurării unui flux normal, pentru prevenirea oricăror incidentre și prevenirea aglomerărilor, în context pandemic.

A fost suplimentat efectivul de poliție rutieră, care împreună cu poliția locală asigură fluidizarea traficului în principalele intersecții.

UPDATE 08.00 Sindicaliștii sunt chemați la ora 14.00 la discuții cu conducerea STB.

Într-o intervenție la Digi24, directorul companiei, Adrian Criț, a menționat că toate mijloacele de transport în comun sunt oprite, după ce o parte dintre acestea plecaseră, dar sindicaliștiii au făcut presiuni asupra șoferiilor și le-au întors în depou.

Criț a mai precizat că solicitarea de creștere a salariului de bază cu 200 de lei reprezintă în realitate o majorare mai mare, pentru că sporurile, care se calculează ca procent din salariul de bază, cresc și ele, iar impactul la nivelul companiei ajunge la 100 de milioane de lei. În același timp, Criț a vorbit și de un interes personal al liderului de sindicat, care ar face presiuni asupra conducerii pentru încheierea unui contract cu o clinică medicală la care ar fi acționar.

"Liderii de sindicat au speculat anumite aspecte și nu au luat în calcul situația reală.

Angajații noștri au contract colectiv de muncă valabil, au drepturile respectate și trebuie să își îndeplinească obligațiile.

Vehiculele sunt mai curate, respectă programul de transport. Am deplasat proceduri de achiziție pentru vehicule electrice și infrastructură de cale de rulare. Condițiile de muncă sunt îmbunătățite.

Suntem deschiși dialogului. Angajații trebuie să știe că au și obligații. Bucureștenii nu trebuie să sufere.

Această grevă este ilegală în condiții de pandemie. Sunt documente care vor sta la baza unei plângeri penale și va fi contra unor lideri de sindicat. Angajații sunt manipulați de către sindicat.

La ora 9.00 vom sesiza tribunalul pentru suspendarea acestei greve ilegale", a declarat directorul STB joi dimineață, într-o conferință de presă.

Comunicatul STB

“Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze.

Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.

Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană.

Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.”

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Trasee modificate pe 10 linii de troleibuz și autobuz în weekend, în București. Ce eveniment este anunțat
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 18 aprilie, că mai multe troleibuze și autobuze vor circula pe trasee modificate în weekend. Este vorba despre troleibuzele liniei 97...
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi deschis în Capitală. Serviciile medicale pe care le oferă
Un nou centru respiro pentru copiii cu dizabilităţi din Capitală şi familiile lor a fost inaugurat, joi, 18 aprilie, pe Calea Şerban Vodă, de către Direcţia Generală de Asistenţă...
#STB, #greva spontana, #Bucuresti, #metrou , #eveniment