Povestea de film a unei descoperiri arheologice excepționale. Cum a fost recuperată și reconstituită o statuetă a legendarului erou Hercule

Autor: N.G.
Duminica, 17 Iulie 2022, ora 03:37
5069 citiri
Povestea de film a unei descoperiri arheologice excepționale. Cum a fost recuperată și reconstituită o statuetă a legendarului erou Hercule
Statuia a fost reconstituită de specialiști. Foto: Muzeul Unirii

O statuetă veche de aproape 2000 de ani, descoperită accidental pe un șantier de construcții din Alba Iulia, are o poveste demnă de un roman polițist. Statueta îl reprezintă pe legendarul erou Hercule și a fost evaluată de experți la suma de 200.000 de euro.

Statueta din marmură a lui Hercule, una dintre cele mai populare divinităţi în antichitate, a fost recuperată de poliţiştii şi procurorii din Alba Iulia, în septembrie 2013, de la un bărbat care încerca să o vândă pe piaţă. Piesa a fost descoperită de către o echipă de muncitori ce desfăşurau săpături pe șantierul staţiei de epurare a orașului. Patronul firmei a luat statuia şi a ţinut-o în pivninţa casei, după care a încercat să o vândă vândă ilegal pe piaţa neagră cu 6.000 de euro.

Cu câteva zile înainte însă, organele de poliţie judiciară din Alba s-au sesizat din oficiu cu privire la pregătirea de către persoane neidentificate a unei tranzacţii pentru vânzarea unei statui provenind din situl arheologic Apulum, iar omul de afaceri a fost surprins în flagrant, în parcarea stadionului din Alba Iulia, în timp ce efectua o tranzacţie de vânzare-cumpărare, cu statuia corp delict aflată asupra sa. Arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, bărbatul a primit, în final, o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare la Curtea de Apel Alba Iulia.

Statueta are 87 de centimetri şi provine din situl arheologic de interes naţional şi prioritar Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş. Ea aparţine unui tip iconografic cunoscut sub numele de “Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (sec. IV a. Chr.) Din Dacia se mai cunoaşte o singură piesă de marmură similară, găsită la Mehadia şi păstrată la Kunsthistorisches Museum din Viena (H = 52 cm), dar care este mai rudimentar cioplită.

A fost scoasă din pământ în 10 fragmente. Celelalte 8 fragmente, cuprinzând baza şi membrele superioare ale statuii, au fost însuşite de un o altă persoană, din săpătura aflată în faţa casei sale. Și aceste părți ale statuii au fost ridicate de organele judiciare şi au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii, unde statuia a fost restaurată integral de către specialişti.

Cultul lui Hercule

Piesa este singura cunoscută până acum la Apulum şi printre puţinele din Dacia care respectă fidel iconografia clasică a tipului Farnese. Ea poate fi legată de câteva momente cheie ale istoriei oraşului roman de pe malul Mureşului, care a cunoscut câteva etape majore de dezvoltare, una în epoca lui Marcus Aurelius - Commodus, cealaltă în perioada dinastiei Severilor şi mijlocul secolului al III - lea. În actualul cartierul Partoş a fost unul din cele mai prospere centre urbane ale Daciei Romane, cunoscut în literatura de specialitate ca Apulum I.

Îl reprezintă pe Hercule deplasându-şi parţial greutatea corpului de pe un picior pe altul şi pe ghioaga ţinută sub braţul stâng, având o atitudine meditativă perfect studiată. Podoaba capilară şi barba sunt tratate extrem de atent, cu cârlionţi dispuşi simetric, ceea ce contribuie la accentuarea echilibrului global al întregii compoziţii.

Cultul lui Hercule, cunoscut în mitologia greacă drept Herakles, s-a bucurat de o mare popularitate în lumea antică. Herakles era în ordinea sacră a mitologiei vechi primul om care, prin propriile sale resurse, ajunge să dobândească nemurirea şi locul cuvenit până la el doar zeilor. Niciuna din divinităţile greceşti adoptate de romani sub diferite nume latine nu a stârnit un interes atât de viu asemenea lui Hercule. Statuile înfăţişându-l pe Hercule sunt discutate în general în lumina unei tipologii stabilite în linii mari odată cu aducerea la lumină a unor piese celebre, descoperite la Roma şi care au constituit pentru majoritatea cercetărilor modelele iconografice de bază, a explicat Radu Ciobanu.

Descoperită în perimetrul forului oraşului, statueta, de o valoare artistică excepţională, a fost adusă pentru a marca într-un chip simbolic persoana împăratului Commodus în vremea căruia localitatea dobândeşte rangul de colonia. Execuţia piesei poate fi datată în prima jumătate a secolului al II - lea, mai precis în perioada lui Hadrian, provenind probabil din Asia Mică.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#statueta, #descoperire, #alba iulia, #Hercule, #apulum , #cultura antica