Cât te costă un weekend prelungit la schi în plin sezon. România versus Bulgaria

Marti, 25 Ianuarie 2022, ora 23:03
6381 citiri
Cât te costă un weekend prelungit la schi în plin sezon. România versus Bulgaria
Pârtiile de schi sunt asaltate de turiști în fiecare weekend FOTO Unsplash

Românii au luat cu asalt pârtiile de schi încă de când a început sezonul, iar stratul considerabil de zăpadă de la munte este în favoarea lor.

Cum perioada concediilor de sărbători a trecut, mulți optează pentru weekenduri prelungite. În aceste condiții, în teorie, sunt avantajați de stațiunile montane din România, dar aici intervine traficul infernal, în special pentru bucureșteni, care ajung să piardă ore în șir în mașină pe Valea Prahovei. Alții se duc, în schimb, în Bulgaria, unde prețurile sunt ceva mai mici decât în România în această perioadă de vârf a sezonului.

Cât te costă un weekend prelungit la schi în Bulgaria

Cele mai populare stațiuni de schi din Bulgaria sunt Bansko, Borovets și Pamporovo.

Bansko se află la 505 kilometri de București, iar drumul cu mașina durează circa șapte ore și jumătate. Este cea mai modernă stațiune de schi din Bulgaria, situată la 160 de kilometri de capitala Sofia. Lungimea totală a pârtiilor este de 70 de kilometri, iar cel mai lung traseu de schi are 16 kilometri. Traseele se adresează atât începătorilor, cât și profesioniștilor. De exemplu, Shiligarnika și Plata North sunt perfecte pentru începători, Tomba se adresează experților, iar Todorka, Chalin Valog West, Old piste și Chalin Valog East au o dificultate medie.

Am ales intervalul 28 - 31 ianuarie, adică trei nopți și patru zile, de vineri până luni, pentru doi adulți.

Pentru a sta la un hotel de patru stele, cu mic dejun și cină incluse, ar trebui să scoateți din buzunar 1.842 de lei. Cazarea la un hotel de trei stele costă 1.102 lei, iar pentru a închiria un apartament cu două camere ar trebui să plătiți 933 de lei.

Borovets este situată la 467 de kilometri de București, la un drum cu mașina de aproximativ șapte ore. Se află în Munții Rila, fiind a doua cea mai mare stațiune montană din Bulgaria. Iernile sunt blânde, dar cu multă zăpadă, iar ianuarie este cea mai friguroasă lună, media temperaturii fiind de 4,8 grade Celsius. În mod normal, pârtiile sunt acoperite cu zăpadă de la jumătatea lunii decembrie și până în aprilie.

Sunt, în total, 58 de kilometri de pârtie, ce diferă ca dificultate și lungime, dar cele mai cunoscute sunt cele din regiunea Yastrebec deoarece majoritatea competițiilor de anvergură au loc aici. De exemplu, Cupa Mondială de Schi Alpin s-a organizat de două ori în această regiune.

Borovets are trei centre de schi:

  • Centrul de schi Borovets, începând de la 1.337 m altitudine pana la 1.780
  • Centrul de schi Yastrebets - de la 1.340 m pana la 2.369 m
  • Centrul de schi Markudjik - de la 2.340 m pana la 2.550 m

Pentru a sta la un hotel de cinci stele în Borovets, în intervalul menționat, ar trebui să plătiți 2.556 de lei, cu mic dejun inclus. Costul cazării la un hotel de patru stele este de 1.228 de lei, tot cu prima masă a zilei inclusă, iar la trei stele 1.187 de lei. Mai mult, închirierea unei garsoniere ar costa 810 lei.

Pamporovo, stațiune situată la 438 de kilometri de București, este la un drum de circa șapte ore cu mașina. Plasată în inima munților Rodopi, la 240 de kilometri de capitala Sofia, este cea mai însorită stațiunea montană din Bulgaria. Ierni blânde, zăpadă pe parcursul întregului sezon și pârtii ideale pentru începători. Sezonul începe în decembrie și se încheie în aprilie, iar temperatura medie este de 3 grade Celsius.

Pentru a sta la un hotel de patru stele în Pamporovo ar trebui să plătiți 1.334 de lei, cu mic dejun inclus. La unul de trei stele prețul este de 1.134 de lei, dar puteți închiria și un apartament cu două camere pentru 1.308 lei.

Cât te costă un weekend prelungit la schi în România

Am ales tot intervalul 28 - 31 ianuarie, adică trei nopți și patru zile, de vineri până luni, pentru doi adulți.

Stațiunea Sinaia este situată la 140 de kilometri de București, ceea ce, teoretic, ar însemna un drum de o oră și 45 de minute cu mașina. Practic, nu se știe. Drumul dinspre București este întotdeauna foarte aglomerat, iar oamenii ajung să petreacă ore bune în mașină până să ajungă la destinație. De exemplu, în perioada Revelionului, bucureștenii care s-au avântat pe Valea Prahovei au stat până la 8 ore în mașină, iar media a fost de 5 ore.

Pentru a sta la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, ar trebui să plătiți 1.439 de lei, pe când la unul de trei stele costul este de 1.200 de lei. De asemenea, puteți închiria un apartament cu trei camere pentru 915 lei.

Predeal este la 159 de kilometri de București, adică două ore de mers cu mașina, dar, din nou, intervine problema traficului ce poate dubla sau chiar tripla timpul.

Pentru a sta la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, ar trebui să plătiți 1.265 de lei, pe când la unul de trei stele costurile ajung la 1.540 de lei, tot cu mic dejun inclus. O cameră la o pensiune ar fi 713 lei, iar închirierea unei garsoniere costă 867 de lei.

Poiana Brașov este situată la 188 de kilometri de București, adică două ore și jumătate cu mașina, presupunând că nu ar fi trafic.

Aici prețurile sunt mai piperate. De exemplu, pentru a sta la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, ar trebui să plătiți 3.791 de lei. Un alt hotel de patru stele cere 3.463 de lei.

Prețul pentru o vilă cotată cu trei stele este de 1.588 de lei, iar o cameră într-o pensiune este 1.168 de lei. În plus, închirierea unei garsoniere ar costa 863 de lei.

Păltiniș este la 463 de kilometri de București, adică aproximativ 6 ore cu mașina.

Un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, cere nu mai puțin de 5.700 de lei. O pensiune de trei stele cere 864 de lei, pe când altă pensiune, care oferă și mic dejun, cere 702 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Bulgaria poate rata aderarea la zona euro, în 2025. Banca Centrală Europeană a stabilit un obiectiv clar pe care trebuie să-l atingă
Dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească ţintele de inflaţie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în iunie, aderarea sa la zona euro, planificată în 2025, ar putea fi amânată cu luni...
Robert de Niro, proprietar de hoteluri într-o țară vecină României. Vedeta promite experiență culinară și servicii de lux
Robert de Niro, proprietar de hoteluri într-o țară vecină României. Vedeta promite experiență culinară și servicii de lux
Renumitul actor și co-fondator al Nobu Hospitality, Robert De Niro, urmează să deschidă două hoteluri de lux sub brandul Nobu în Bulgaria. Compania cu sediul în SUA, cunoscut pentru...
#statiuni schi Romania, #Bulgaria, #munte , #stiri vacanta