Stațiile de încărcare pentru mașini electrice se înmulțesc, contra cost. Ce tarife practică România față de vecinii europeni

Luni, 25 Martie 2024, ora 03:00
5811 citiri
Stațiile de încărcare pentru mașini electrice se înmulțesc, contra cost. Ce tarife practică România față de vecinii europeni
Tarifele de încărcare variază destul de mult între diferiți furnizori și locații. FOTO / Pixabay

Primăria Bistrița a amplasat recent 15 noi stații de încărcare pentru mașinile electrice care vor funcționa contra cost. Vestea a redeschis discuția costurilor de încărcare pentru mașinile electrice, în contextul în care, deși fenomenul era în fașă în România, majoritatea stațiilor funcționau gratuit până recent.

În ultimii ani, în tot mai multe județe au apărut stații deținute de companii private care au perceput costuri per kW încărcat, însă contextul european arată că șoferii din Românânia își pot alimenta mașinile electrice cel mai ieftin față de vecini. Problema reală la noi este că, deși Comisia Europeană impune standarde pentru infrastructura publică de încărcare, majoritatea punctelor de alimentare din țara noastră sunt încă vechi, instabile și lipsite de putere, pe lângă faptul că ne aflăm pe ultimele locuri din blocul comunitar când vine vorba de numărul lor total.

Primarul bistrițean Ioan Turc (PNL) a anunțat că șoferii vor plăti kW-ul încărcat, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, și în Cluj. „Lucrăm la un regulament pentru că trebuie clarificate anumite aspecte: cum se plătește, cine încasează banii. Sunt elemente care trebuie clarificate foarte repede”, a precizat edilul, potrivit bistriteanul.ro, citat de Newsweek.

Începând de la 1 ianuarie 2024, Serviciul de Parcări din Cluj a propus un tarif care să se perceapă la aceste stații publice de încărcare și anume 1,04 lei pe KW, tarif fără TVA, adică 1,24 lei pe KW cu TVA. Atât schimbarea politicii publice din Cluj-Napoca, unde de 5 ani încoace, proprietarii de mașini electrice puteau să își încarce gratuit vehiculele la stațiile publice din Cluj-Napoca, achitând doar contravaloarea ocupării locului de parcare aferent respectivelor stații, cât și noile tarife de încărcare au făcut obiectul hotărârilor luate de Consiliul Local.

Tarifele de încărcare ale mașinilor electrice în România

Potrivit unei actualizări a prețurilor pentru fiecare rețea de încărcare realizat de EVmarket.ro pentru anul 2024, în România, infrastructura pentru încărcarea vehiculelor electrice este încă în dezvoltare comparativ cu țările din Europa de Vest, dar există aproximativ 1.700 de puncte de încărcare accesibile, mai ales în parcările centrelor comerciale mari precum Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image, Ikea și la anumite benzinării (Mol, Rompetrol, OMV, Petrom, LukOil). Aceste puncte pot fi localizate prin intermediul platformei PlugShare, care oferă informații despre locație, tipul stațiilor (normale sau rapide) și tarifele aplicabile.

Tarifele de încărcare variază destul de mult între diferiți furnizori și locații. De exemplu, rețeaua EVConnect taxează între 1,89 lei/kWh și 2,32 lei/kWh, în timp ce stațiile Tesla, deschise și pentru mașinile non-Tesla, au un tarif standard de 2,5 lei/kWh, dar pot ajunge și la 2 lei/kWh sau mai mult în anumite orașe. Stațiile de la Dedeman și IKEA sunt, de asemenea, accesibile, dar cu tarife care reflectă costurile energetice variabile, în timp ce stațiile Renovatio oferă prețuri competitive pentru încărcare, arată sursa citată. În ciuda creșterii tarifelor la încărcare în general, încă există locuri în București unde încărcarea poate fi efectuată gratuit, oferind o alternativă valoroasă pentru șoferii de vehicule electrice.

Prin comparație, un studiu recent publicat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie citat de FleetEurope a descoperit că tariful mediu de încărcare a unui VE este cu aproximativ 50% mai mare în Germania, Italia, Danemarca și Belgia față de alte țări din blocul comunitar. În clasamentul efectuat de elvețieni, România este cea mai ieftină cu euro 0.317/kWh în medie, iar Elveția este cea mai costisitoare cu 0.489 euro/kWh.

Suntem cei mai ieftini din Europa, dar un traseu sustenabil de încărcare la noi în țară este mult mai greu de realizat

Creșterea dramatică a numărului de vehicule electrice (VE) în Europa promite o îndepărtare de mașinile cu combustibili fosili. Însă, accesul la încărcare este o problemă cu care numeroase țări încă se confruntă, potrivit unei analize Euronews în 2023. Potrivit ultimelor date compilate la finele anului trecut, în 2022, numărul de autoturisme complet electrice din UE a crescut cu 58% față de 2021 - de la 1,9 milioane la 3,1 milioane. Între 2019 și 2022, acest număr a crescut cu mai mult de 400%.

„Accesul la încărcare reprezintă o îngrijorare semnificativă", subliniază un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) publicat în iunie 2023. O treime dintre respondenți din șase țări europene - Franța, Marea Britanie, Elveția, Belgia, Suedia și Țările de Jos- au raportat că nu existau stații de încărcare pentru mașini electrice la mai puțin de 3 km de locuințele lor, conform Sondajului OCDE din 2022 despre Politici de Mediu și Schimbarea Comportamentului Individual. Procentul a variat de la 22% în Țările de Jos la 43% în Franța, urmată îndeaproape de Belgia (42%). Cu toate acestea, 24% dintre respondenți în aceste țări europene au spus că nu știau dacă stații de încărcare erau disponibile aproape de locuințele lor sau nu.

Un sfert dintre ei au raportat că există stații de încărcare disponibile acasă, la locul de muncă sau în parcări, cu alți 18% afirmând că stații de încărcare pentru mașini electrice erau disponibile la mai puțin de 3 km de locuințele lor. Potrivit sursei citate, unele dovezi sugerează că anxietatea legată de autonomie și alte preocupări privind utilizarea mașinilor electrice dispar în mare parte atunci când un proprietar de vehicul face trecerea la o mașină electrică, conform raportului OCDE.

Întinderea infrastructurii de încărcare publică este vitală în creșterea prevalenței VE-urilor. Desfășurarea infrastructurii de încărcare s-a accelerat considerabil în ultimii ani, conform datelor de la ChargeUp Europe. Țările de Jos conduc în infrastructura de încărcare publică Infrastructurile de încărcare publică variază considerabil în toată Europa. Țările de Jos sunt liderul detașat în mai multe metrici; punctele de încărcare la 100.000 de locuitori este un indicator semnificativ atunci când se evaluează capacitatea unei țări. Danemarca (200), Belgia (172) și Franța (107) au raportat, de asemenea, mai multe puncte de încărcare decât media UE (106 la 100.000 de locuitori).

Cu toate acestea, în studiul citat de Euronews, douăsprezece țări din UE aveau mai puțin de 40 de puncte de încărcare la 100.000 de locuitori. Potrivit datelor compilate la finalul anului trecut de ChargeUp Europe, România ocupa în 2022 un loc codaș în Europa în ceea ce privește numărul punctelor de încărcare publică, sub țări precum Polonia, Cipru, Grecia sau Bulgaria. Între timp însă, au fost făcute progrese, astfel încât anul trecut am depășit Bulgaria (cu o populație mult mai mică, de circa 6,7 milioane de locuitori), deși bulgarii au făcut la rândul lor un salt simțitor, ajungând la 1.091 stații publice în 2022 de la numai 300 în 2021.

Planuri de dezvoltare există, inclusiv bani prin PNRR. Dar specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește rețelele electrice de transport din țara noastră, care vor trebui să suporte dezvoltarea infrastructurii publice de încărcare pentru autovehiculele electrice. În mare parte, acestea sunt vechi, instabile și lipsite de putere, arăta Newsweek anul trecut.

În ce condiții vom ajunge din urmă statele vecine din UE

Herald Ruijters, șeful investițiilor în transport inovativ și durabil din cadrul Comisiei Europene, a declarat pentru Euractiv că finanțarea UE va ajuta la corectarea neconcordanțelor dintre state când vine vorba despre concentrarea punctelor de încărcare pentru vehicule electrice în anumite țări față de altele.

În prezent, există aproximativ 377.000 de stații de încărcare în UE – mult mai puțin decât cele 6,8 milioane de puncte de încărcare publice pe care industria spune că sunt necesare pentru a atinge obiectivele climatice ale UE pentru 2030. În acest context, atât industria auto, cât și activiștii pentru mediu au solicitat o creștere a investițiilor în stațiile de încărcare în întreaga UE, argumentând că consumatorii nu vor trece la mașinile electrice până când nu se vor simți siguri că o rețea robustă de încărcare este pusă la punct, după modelul acoperirii actuale oferite de stațiile de benzină și motorină.

Parlamentul European lucrează la un cadru legislativ care să stabilească reguli pentru numărul de stații de încărcare pe care fiecare țară din UE trebuie să le instaleze. Conform poziției Parlamentului, statele membre ar avea până în 2026 pentru a construi puncte de încărcare EV cel puțin la fiecare 60 km pe autostrăzile principale. „Legislația privind Infrastructura pentru Combustibili Alternativi prevede ce trebuie să aibă statele membre până la o anumită dată”, a declarat Herald Ruijters, potrivit Euractiv. „Desigur, nu poți lăsa totul în seama pieței. De aceea avem acest cadru de reglementare, împreună cu diferitele instrumente [de finanțare] pe care le avem”.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#statii incarcare masini electrice, #statii de incarcare, #vehicule electrice, #masini electrice, #masini electrice Romania , #masini electrice