Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

SUA fac presiuni asupra unei țări NATO. Un președinte prieten cu Putin avertizat să nu mai facă jocul Rusiei

Joi, 16 Martie 2023, ora 02:23
15909 citiri
SUA fac presiuni asupra unei țări NATO. Un președinte prieten cu Putin avertizat să nu mai facă jocul Rusiei
Jack Sullivan, conslier la Casa Albă, avertizează Turcia FOTO: Guardian

Situația geopolitică nou creată de războiul lui Vladimir Putin din Ucraina a schimbat percepția țărilor din Europa privind propria securitate. În acest context, Statele Unite, prin vocea consilierului Casei Albe Jake Sullivan fac presiuni asupra Turciei și a președintelui Recep Erdogan, prieten cu Putin, pentru a ratifica cererile de primire ale Suediei și Finlandei în NATO.

Oficialii din Turcia, Suedia și Finlanda au încercat să iasă din impasul care a împiedicat extinderea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, de când cele două țări nordice au fost invitate să se alăture în iunie, anul trecut, potrivit Stripes.

Turcia, singura țară rezistentă în afară de Ungaria, dorește ca Suedia să reprime grupurile pe care Ankara le consideră teroriste în schimbul acceptării aderării.

Paradisul rușilor într-un oraș străin cu 3 milioane de locuitori: Noua casă a fugarilor lui Putin VIDEO

„Cred că nu există niciun motiv pentru care să nu poată fi asigurată primirea de la summitul NATO din această vară, atât pentru Finlanda, cât și pentru Suedia”, a declarat Sullivan reporterilor înaintea discuțiilor dintre consilierul special al SUA și purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin, la Washington, marți, 14 martie 2023.

Cei doi oficiali „vor avea șansa de a vorbi despre această problemă, precum și despre alte 127 de probleme care sunt relevante pentru relația dintre SUA și Turcia”, a spus Sullivan.

Între timp, Ungaria a amânat din nou votul privind extinderea NATO despre care guvernul a spus că va avea loc în săptămâna din 20 martie, potrivit a doi parlamentari de opoziție, care au citat o scrisoare primită de la vicepremierul Zsolt Semjen.

Ratificarea ar putea avea loc în săptămâna 27 martie sau 3 aprilie, a declarat Miklos Hajnal, de la partidul de opoziție Momentum, pentru Bloomberg.

Cel mai experimentat general rus pus în mare pericol: Putin i-a oferit potirul otrăvit

El a spus că scrisoarea guvernului a citat discuțiile în curs cu executivul Uniunii Europene despre deblocarea finanțării esențiale pentru Ungaria, care a fost blocată din motive de corupție și statul de drept. Până de curând, Ungaria a negat că folosește extinderea NATO ca efect de pârghie în negocierile de finanțare.

La rândul său, Turcia a legat noua lege anti-terorism a Suediei de ratificare și și-a exprimat, de asemenea, opoziția față de termenul limită stabilit de aliații săi în iulie pentru finalizarea extinderii. Cererea Finlandei a întâlnit mai puțină rezistență din partea Turciei, oficialii de la Ankara și-au semnalat intenția de a continua cu procesul susținut de SUA.

Adresându-se marți reporterilor la Stockholm, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson le-a spus concetățenilor săi să se pregătească pentru ca Finlanda să fie mai întâi admisă în NATO.

„Impresia din ultimele săptămâni este că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple într-un ritm diferit a crescut”, a spus Kristersson, adăugând că Suedia este încă poziționată mai bine, din punct de vedere al securității naționale, dacă Finlanda devine membru NATO.

Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Volodimir Zelenski mulțumește după aprobarea ajutoarelor din SUA. "Următorul pachet militar se va ridica la nivelul hotărârii noastre"
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează...
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Ajutorul financiar uriaș pe care Statele Unite l-au aprobat pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Începe o nouă cursă a înarmării pentru cele trei state
Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres, scrie AFP....
#statele unite, #SUA Turcia, #aderare NATO, #aderare nato suedia, #aderare NATO Finlanda, #Rusia Turcia, #Putin Erdogan , #stiri externe