Guvernul din Italia impune starea de urgenţă pe Insula Ischia, în urma alunecării de teren. Bilanțul morților și dispăruților, în creștere

Duminica, 27 Noiembrie 2022, ora 17:53
2621 citiri
Guvernul din Italia impune starea de urgenţă pe Insula Ischia, în urma alunecării de teren. Bilanțul morților și dispăruților, în creștere
Precipitaţiile abundente au provocat o alunecare de teren sâmbătă dimineaţă în oraşul Casamicciola Terme, situat în nordul insulei Ischia FOTO Twitter

Guvernul italian a instituit duminică starea de urgenţă pe Insula Ischia, în largul Napoli (sud), devastată sâmbătă de o alunecare de teren importantă, soldată cu cel puţin doi morţi şi zece dispăruţi.

Presa italiană a anunţat duminică faptul că un al doilea cadavru a fost găsit şi că un bilanţ urma să fie anunţat duminică seara de prefectul Napoli, Claudio Palomba.

O primă anvelopă de urgenţă - în sumă de două milioane de euro - a fost deblocată în urma acestei reuniuni extraordinare a Guvernului Meloni, în vederea instituirii stării de urgenţă, a precizat ministrul Italian al Protecţiei Civile, Nello Musumeci.

Starea de urgenţă este adesea decretată în peninsulă - în urma unor cutremure, erupţii vulcanice sai intemperii puternice -, deoarece ea prevede o procedură accelerată de mobilizare de fonduri şi de mijloace, inclusiv ale Protecţiei Civile, în vederea unor intervenţii urgente sau creării unor structuri de primire.

Casamicciola Terme, o staţiune termală cu 8.000 de locuitori iarna, situată pe luxurianta Insulă Ischia, în apropiere de Capri, a fost afectată în 2017 de un cutremur soldat cu doi morţi.

Ea a fost distrusă complet de un cutremur mult mai puternic, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

La faţa locului, peste 200 de membri ai Protecţiei Civile şi forţelor de ordine căutau în continuare aproximativ zece persoane date dispărute, iar sute de voluntari, în noroi până la genunchi, curăţau străzile burgului.

Epave de maşini şi autobuze zdrobite de violenţa torentului de noroi şi roci erau vizibile mai peste tot, în toiul unui du-te-vino de buldozere care încercau să elibereze accesul către case, magazine şi maşini.

URBANIZARE DEVASTATOARE

”Este o situaţie care ne doare, fie şi numai din cauza persoanelor disprute sub munte. Asta este o insulă, şi chiar dacă nu ne cunoaştem într-adevăr cu toţii, cam asta este priveliştea”, declară AFP un locuitor al Ischiei, pe care s-a născut, Salvatore Lorini, în vârstă de 45 de ani.

”Muntele a lua-o la vale. A avut loc o devastare de magazine, maşini, hoteluri, şi s-a mai întâmplat acum nouă ani. Acum sunt pe cale să curăţ magazinul soacrei mele”, spune el.

Această alunecare a fost cauzată de lipsa întreţinerii şi prevenţiei, ”pentru că natura este natură. A avut loc un cutremur, iar puţină prevenţie” poate că ar fi salvat vieţi, consideră Lorini, care ar dori să se implementeze un sistem asemănător celui de avertizare de tsunami şi care să prevină populaţia că se deplasează pământul.

”Trebuie să fiu sincer. Dacă aş putea, aş pleca de la Casamicciola, pentru că acum întâmpin dificultăţi să trăiesc aici, chiar dacă trebuie să spun că casa mea a scăpat cutremurului, inundaţiilor”, declară AFP-TV Iacono Maria, în vârstă de 64 de ani, care dă asigurări că ultimele evenimente i-au ”rupt sufletul”.

”La Ischia există o urbanizare care a lovit şi devastat tot teritoriul”, declară agenţiei Agi directorul Institutului de Cercetare şi Protecţie Hidroageologică, Tommaso Moramarco.

”Atunci când insula a intrat în perioada turismului în masă, creşterea infrastructurilor a fost exponenţială, a sufocat toate elementele naturale ale teritoriului şi a acoperit totul cu ciment”, denunţă, la rândul său, geologul Mario Tozzi în La Stampa.

El subliniază că pe Ischia există zeci de mii de construcţii ilegale.

Zeci de morți, militari și civili, după mai multe atacuri ale armatei israeliene în Siria VIDEO
Zeci de morți, militari și civili, după mai multe atacuri ale armatei israeliene în Siria VIDEO
Atacuri lansate, vineri dimineaţă, de Israel în oraşul Alep din nordul Siriei au dus la moartea a 38 de persoane, inclusiv cinci membri ai grupării armate libaneze Hezbollah, afirmă două...
Atentat la Moscova: Aproape 100 de persoane sunt date dispărute. „Sunt foarte îngrijorat” VIDEO
Atentat la Moscova: Aproape 100 de persoane sunt date dispărute. „Sunt foarte îngrijorat” VIDEO
Portalul rusesc de ştiri BAZA, despre care se ştie că are surse în serviciile de securitate ale ţării a anunțat miercuri, 27 martie, că până la 95 de persoane sunt încă dispărute după...
#stare de urgenta, #insula ischia, #Italia, #morti, #disparuti , #Italia