Cât ar urma să câștige lunar un român care urmează stagiul militar voluntar. Bonus de 3 salarii medii brute la sfârșitul programului

Joi, 08 Februarie 2024, ora 12:42
4723 citiri
Cât ar urma să câștige lunar un român care urmează stagiul militar voluntar. Bonus de 3 salarii medii brute la sfârșitul programului
Soldat FOTO:DW

Președintele Comisiei de apărare din Camera Deputaților, Laurențiu Leoreanu, a anunțat că proiectul de lege privind stagiul militar voluntar de patru luni este în proces de aprobare la Ministerul Finanțelor și va fi discutat în curând în Parlament.

Proiectul de lege propus de Ministerul Apărării definește faptul că stagiul militar nu va fi obligatoriu, ci voluntar, iar oricine între 18 și 35 de ani poate alege să îl facă, fie bărbați, fie femei.

Durata stagiului este de patru luni și se discută și despre acordarea de stimulente financiare, care ar fi echivalente cu "trei salarii medii brute pentru acea perioadă", a explicat Leoreanu.

În România, salariul mediu brut lunar este de 7.766 de lei, adică aproximativ 4.765 de lei net pe lună. „În Legea apărării sunt precizări cu privire la cei care pot să facă stagiul voluntar: femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani, care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă”, a mai afirmat preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor după întâlnirea cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Suma de bani pe care o poate primi un soldat, în funcție de tipul de armă pe care se pregătește, poate varia între 2.800 și 3.200 de lei lunar, potrivit proiectului. La încheierea programului de pregătire, fiecare participant voluntar va primi și un bonus financiar echivalent cu trei salarii medii brute, aproximativ 14.200 de lei net.

Proiectul mai stabilește că, dacă cineva este deja angajat și dorește să facă stagiul militar voluntar timp de patru luni, va putea face acest lucru fără a-și pierde locul de muncă, deoarece angajatorul este obligat să suspende temporar contractul de muncă, susțin surse din Ministerul Apărării.

Legea se află acum la Ministerul de Finanțe pentru aprobare și va fi apoi discutată în Parlament. Leoreanu a mai spus că s-a început și înregistrarea rezerviștilor care sunt apți pentru serviciul militar. „În momentul de faţă, am înţeles că a început deja luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi, urmează ca după luarea în evidenţă să fie parcursă, în unele judeţe am înţeles că a şi început, chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două”, a spus el.

De asemenea, președinta comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a declarat după întâlnirea cu oficialii de la Ministerul Apărării Naționale că „nu există niciun motiv de panică” și că „nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu”. În plus, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că serviciul militar obligatoriu este exclus, scrie libertatea.ro

Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Un oficial român, despre armata obligatorie: „Exclus aşa ceva! Am făcut un an şi patru luni. A fost cam lungă”
Marcel Ciolacu, premierul României exclude reintroducerea stagiului militar obligatoriu. El spune că acele vremuri s-au dus și că România are nevoie de o armată de profesioniști. Ciolacu...
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
#stagiu militar voluntar, #salariu mediu brut, #armata, #proiect de lege , #armata