Ministrul Investiţiilor, despre PNRR. ”Suntem la începutul drumului. Mă uit cu invidie la Italia care are deja 10% din proiecte”

Vineri, 13 Mai 2022, ora 23:41
3133 citiri
Ministrul Investiţiilor, despre PNRR. ”Suntem la începutul drumului. Mă uit cu invidie la Italia care are deja 10% din proiecte”
Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene FOTO: Facebook/ Marcel Boloș

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, vineri seară, 13 mai, că România se află la începutul drumului în privinţa implementării PNRR şi că suntem în etapa în care lansăm apeluri de proiecte. Boloş a adăugat că prima cerere de plată trebuie depusă cât mai curând.

Marcel Boloş a spus la Digi24, că partea cea mai complexă a PNRR sunt proiectele de infrastructură.

”Suntem la începutul drumului, mai ales în ceea ce priveşte implementarea PNRR pentru că, deşi aşteptăm să depunem cererea de rambursare numărul unu a banilor de la Comisia Europeană, totuşi suntem în etapa în care operaţionalizăm structurile PNRR, suntem în etapa în care lansăm ghiduri ale solicitantului pentru trimestrul al II-lea fiind în discuţie un număr destul de mare de ghiduri ale solicitantului, apeluri de proiecte.

Mai pe înţelesul tuturor, pe care ar urma să le lansăm şi desigur partea cea mai complicată şi mai complexă a PNRR rămân proiectele de infrastructură pentru care trebuie să avem o pregătire serioasă pentru că riscul de blocare în implementare este unul imens şi ştim din experienţa pe care am avut-o de fiecare dată că aceste categorii de proiecte d infrastructură prezintă aceste riscuri, iar noi trebuie să le manageriem în mod corespunzător”, a declarat Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a afirmat că trebuie să depunem cât mai repede prima cerere de plată, în valoare de 2,9 miliarde de euro, din care peste 2 miliarde de euro sunt bani nerambursabili.

”Noi trebuie să depunem cât mai curând posibil cererea de plată. Trebuie să ne validăm cu Comisia Europeană acele restanţe pe care le avem de la sfârşitul anului trecut, dar aş putea să spun că este o sarcină pe care Guvernul României a îndeplinit-o, dar validarea finală vine din partea Comisiei Europene”, a declarat Boloş.

”Realitatea din momentul de faţă va obliga România să renegocieze PNRR”

Ministrul a mai spus că realitatea din prezent va obliga România să renegocieze PNRR.

”Cred că realitatea pe care o parcurgem în momentul de faţă cere acest lucru pentru că pe de-o parte asistăm la o creştere a preţului la materialele de construcţii, vă dau un exemplu, este cât se poate de relevant.

Avem de asemenea o inflaţie bazată pe costuri care, aţi văzut ce niveluri înregistrează şi indiferent care ar fi politica pe care Guvernul României o duce în acest sens foarte greu poate face faţă unui astfel nivel de ridicat al inflaţiei. Sunt prevăzuţi anumiţi indicatori cantitativi de exemplu pentru autostrăzi, avem 439 de km de autostradă, iar dacă creşterea preţului la materiale continuă, practic noi vom fi în imposibilitatea realizării sută la sută a indicatorului şi probabil se va pune problema unei reajustări a acestor tipuri de indicatori”, a declarat Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a adăugat că un obiectiv al Comisiei Europene este independenţa energetică, astfel că acest lucru va deschide uşa renegocierii PNRR.

”Dar mai există şi altceva, să nu uităm că Comisia Europeană şi-a propus ca obiectiv independenţa energetică a Uniunii Europene, iar programul european se cheamă Repower EU. Din acest punct de vedere, statele membre, după cum se pare că arată lucrurile, vor fi nevoite ca să includă în PNRR capitolul de independenţă energetică, moment în care se va deschide uşa renegocierilor cu UE şi aici depinde de felul în care noi, cu argumente, vom ştii să facem PNRR cât mai bun pentru România”, a declarat Boloş.

Întrebat, de asemenea, când ar trebui să înceapă discuţiile pe renegocieri, Boloş a explicat că nu există un termen.

”Nu există un termen lansat de Comisia Europeană”, a declarat ministrul.

Marcel Boloş: ”Mă uit cu invidie la Italia”

Boloş a spus că se uită cu invidie la Italia care a implementat deja 10 la sută că nu poate spune acest lucru, dar că trebuie să accelerăm procedurile de implementare.

”Nu pot să spun acest lucru, spun doar că suntem la ceva timp distanţă de aprobarea pe care a dat-o Comisia Europeană şi mă uit cu invidie la Italia, care deja este la 10 la sută din PNRR şi a început implementarea pe proiecte. Noi avem de implementat Planul Naţional şi aşa cum este el acum în stadiul în care este el acum, noi trebuie să accelerăm tot ceea ce înseamnă proceduri de implementare”, a declarat Boloş.

Ministrul Investiţiilor a precizat că România are unele obiective în PNRR care se puteau regăsi în politica de coeziune.

”Am analizat, comparativ PNRR al României cu PNRR al altor state membre şi de regulă şi-au fixat obiective mari pentru ca prin PNRR să îşi crească, cu adevărat capacitatea de rezilienţă şi să fie motorul de dezvoltare de care are nevoie fiecare ţară.

Când ne întoarcem la la România, are obiective fixate care puteau să se regăsească în politica de coeziune foarte bine şi să nu pornim la drum, vă dau un exemplu, digitalizarea ONG-urilor care este un obiectiv frumos şi pe care ni-l dorim să avem o societate civilă cât mai puternică, dar putea să fie în politica de coeziune şi să urmărim prin PNRR obiectivele mari de ţară care să ducă la dezvoltarea economică a României”.

Întrebat ce obiective ar lipsi din PNRR, Boloş a dat exemplu investiţiile în sistemul de irigaţii.

”E foarte greu de spus ce obiective lipsesc din PNRR pentru că noi înşine trebuie să fixăm ţintele. Dau un exemplu, dorim să valorificăm potenţialul agricol al României, ştim că avem o zonă cu potenţial foarte bun pe zona agricolă şi că ne lipseşte ceva şi acel ceva este sistemul de irigaţi.

Avem la îndemână sistemele moderne de investiţii pe care fiecare stat membru le-a ştiut şi aici depindea de noi, de felul în care ştiam să punem pe masă o soluţie modernă pentru ceea ce înseamnă potenţialul agricol al României şi să îl valorificăm, astfel încât acum să nu fim în situaţia să trăim din porduse importate. Nu pot să dau vina pe cineva. Totul depunde cum ştii să faci negocierile şi cererea să fie în concordanţă cu ceea ce urmăreşte statul membru”, a mai spus ministrul.

24 de miliarde de euro este bugetul, absorbţia este de 12 miliarde de euro

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a explicat și care este gradul de absorbţie al fondurilor europone, Marcel Boloş a declarat că doar jumătate din bani au fost cheltuiţi.

”Din păcate şi aici suntem într-o situaţie destul de critică, nu mă feresc să spun acest lucru, pentru că avem două bugete, pe politica de coeziune pe care trebuie să le gestionăm, avem o perioadă de programare, 2014 - 2020 care încă nu este încheiată. Ea se va încheia pe 31 decembrie 2023 şi din păcate cifrele vorbesc.

24 de miliarde de euro este bugetul, absorbţia este de 12 miliarde de euro. Mai sunt 12 miliarde de euro, e o sumă imensă pentru ceea ce înseamnă investiţiile României şi pe care de acum înainte va trebui să găsim modalităţile prin care, măsurile prin care această sumă să nu o pierdem”, a spus Boloş

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este de părere căeste regretabil că ne aflăm în această situaţie.

”Este regretabil pentru că suntem în această situaţie. Noi aceşti bani ne aşteptăm să îi vedem în proiectele de autostrăzi, în proiectele de apă, canalizare, în proiectele de deşeuri, deci să avem baza de dezvoltare sănătoasă a ţării româneşti, iar noi ca alternative acum trebuie să găsim apeluri de proiecte, pe eficienţă energetică, pe granturi pe care le dăm pentru investiţii, eu nu spun că nu sunt bune, dar dezvoltarea sănătoasă, pe termen lung, începe de la bază, nu prin aceste măsuri”, a declarat Boloş.

Ministrul a mai vorbit şi de alţi bani care aşteaptă să fie cheltuiţi de România.

”Pe de altă parte avem bugetul despre care nimeni nu vorbeşte şi pe care îl avem pentru o perioadă de proclamare 2021 - 2024. România are 30,4 miliarde euro pe care trebuie să îi gestioneze. În condiţiile în care în PNRR avem 14,2 miliarde euro granturi. Cifrele vorbesc de la sine. Noi suntem în etapa în care am trimis acordul de parteneriat de o lună de zile” a declarat Marcel Boloş.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#stadiul PNRR, #Marcel Bolos ministru fonduri europene, #absorbtie fonduri europene romania , #PNRR