De ce se lungește procesul fostului căpitan SRI Bogdan Popescu. Ofițerul a luat „mită a priori”

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 03:17
5434 citiri
De ce se lungește procesul fostului căpitan SRI Bogdan Popescu. Ofițerul a luat „mită a priori”
Deviza SRI, „Patria înainte de toate”, a fost înțeleasă greșit de către fostul căpitan Bogdan Popescu. FOTO: sri.ro

Căpitanul (r) SRI Bogdan Popescu – prins în flagrant cu o mită de 2.500 de euro – n-are, deocamdată, un judecător care să îi consfințească „înțelegerea” cu DNA pentru 3 ani cu suspendare în schimbul recunoașterii vinovăției.

Dosarul privind acordul de recunoaștere al fostului ofițer al Direcției Regionale de Informații Dobrogea va ajunge pe masa Curții Militare de Apel București, după ce judecătorul fondului s-a abținut, miercuri, 7 septembrie.

Judecătorul col. Cristian Vrabie de la Tribunalul Militar București a formulat cerere de abținere, deoarece a judecat măsurile preventive în ceea ce-l privește pe fostul ofițer SRI Bogdan Popescu, așa că un complet de la instanța ierarhic superioară va analiza cererea de abținere.

Astfel, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii DNA de fostul ofițer SRI Bogdan Popescu va fi judecat la o dată ulterioară, în mohorâta clădire a Tribunalului Militar București, de pe Calea Plevnei, nr. 145 A.

Tribunalul Militar București, o instanță din alte vremuri

Este vorba despre locul în care, în primii ani ai regimului comunist, erau judecați cei suspectați de activități cu caracter legionar, deținuții politici, iar ulterior, în ultima perioadă a regimului, persoanele care se sustrăgeau executării stagiului militar obligatoriu, soldații care dezertau, ori cei prinși în timp ce încercau să fugă din țară.

Mai recent, în această clădire a fost judecat Dosarul Ciorogârla, cel în care interlopii Clanului Preda au spart unitatea militară omonimă și au furat de acolo arme și muniție de război, inclusiv o mitralieră de campanie, botezată „Cățeaua”.

În prezent, clădirea e în plină renovare: linoleum-ul de pe jos (de pe vremea lui Gheorghe Gheorgiu-Dej) a fost înlocuit cu gresie, iar pereții (spoiți până la jumătate cu vopsea acrilică bej) au primit un strat de lavabilă albă.

Doar băncile lungi de lemn, scrijelite de inculpați și lustruite natural de atâtea uniforme mai datează din perioada comunistă, precum și dulapul de lemn masiv de la intrare, de lângă postul de pază, de pe vremea Annei Pauker. Împărțit în compartimente mici de-o palmă, aici și lăsau odinioară pistoalele militarii chemați în instanță, iar acum este folosit pentru păstrarea telefoanelor mobile.

Tribunalul Militar București este printre puținele instanțe din țară unde avocații, martorii, inculpații, jurnaliștii sau rudele celor chemați în instanță sunt obligați să predea la intrare telefoane mobile. Ca-n Infernul lui Dante, în loc de speranță, un soldat le cere tuturor să-și lase-n dulapul Annei Pauker orice aparat electronic.

Așa se face că în așteptarea proceselor, toți care ajung aici sunt nevoiți să socializeze pe holuri ca pe vremea „șoimilor patriei”, să facă schimb de pixuri și de hârtie, iar cei fără ceas – să întrebe cât e ora. Că nici ceasuri nu sunt la Tribunalul Militar București.

Căpitanul SRI, prin în flagrant cu o mită meschină

Pe data de 26 august 2022, procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea Tribunalului Militar București cu acordul de recunoaștere a vinovăției a lui Bogdan Popescu.

Potrivit unui comunicat al DNA, Popescu, la data comiterii faptei ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații (S.R.I.) - Direcția Regională de Informații Dobrogea, cu gradul de căpitan, a fost reținut pentru infracțiunea de trafic de influență.

Cu alte cuvinte, în loc să urmeze deviza SRI „Patria a priori” (n.r. - Patria înainte de toate), Bogdan Popescu s-a gândit la bani înainte de a acționa. Mai mult, nici nu și-a luat prea multe măsuri de precauție, așa că a fost prins în flagrant.

„În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt: La data de data de 09 august 2022, inculpatul Popescu Bogdan, în calitatea menționată, i-ar fi pretins unei persoane, martor în cauză, suma de 2.500 de euro, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Serviciului Român de Informații, astfel încât să îi determine să nu își îndeplinească un act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora și care ar fi vizat persoana respectivă. La data de 19.08.2022, inculpatul Popescu Bogdan a primit suma de 2.500 euro în scopul anterior menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, se arată în comunicatul DNA.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Totodată, lui Bogdan Popescu i se vor interzice, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor:

  • de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice,
  • de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
  • de a ocupa funcția ori de a desfășura activitatea de angajat al Serviciului Român de Informații,
  • de a comunica cu persoana menționată în acordul de recunoaștere a vinovăției ori de a se apropia de aceasta.

„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență,, Sf. Apostol Andrei” Constanța sau în cadrul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța”, se mai arată în comunicatul DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#SRI, #ofiter SRI mita DNA, #acord recunoastere, #DNA, #trafic de influenta, #luare de mita , #justitie