Desecretizarea de către SRI a dosarului privind zilele Revoluției. Oficial PNL: „Merităm să știm câți comuniști ne-au condus după 1989”

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 11:51
4602 citiri
Desecretizarea de către SRI a dosarului privind zilele Revoluției. Oficial PNL: „Merităm să știm câți comuniști ne-au condus după 1989”
SRI a desecretizat 13 volume de documente din perioada Revoluției din 1989. FOTO: SRI

"Desecretizarea dosarului despre zilele Revoluţiei de către SRI sper să aducă cu ea dreptatea şi adevărul pe care cu toţii le merităm", afirmă, într-o postare pe Facebook, purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe. Victimele şi familiile care au suferit la Revoluţie merită să afle, în sfârşit, situaţiile şi numele comuniştilor care le-au adus atât de multă suferinţă, spune oficialul PNL.

„Desecretizarea dosarului despre zilele Revoluţiei de către SRI sper să aducă cu ea dreptatea şi adevărul pe care cu toţii le merităm. Azi avem, poate nu prea tarziu, răspunsuri care ne-au fost ascunse cu bună ştiinţă. Este un drept şi o obligaţie să aflăm ce s-a întâmplat în decembrie 1989, care a fost implicarea fostei Securităţi comuniste şi cine sunt vinovaţii. Victimele şi familiile care au suferit la Revoluţie merită să afle, în sfârşit, situaţiile şi numele comuniştilor care le-au adus atât de multă suferinţă, iar noi, ceilalţi, cred că trebuie să ştim câţi dintre aceştia au continuat să ne conducă la cel mai înalt nivel, în instituţii, partide politice, companii, ocupând poziţii cheie in acest stat”, afirmă Stroe.

El remarcă faptul că au trecut 33 de ani în care justiţia nu a reuşit să găsească un vinovat pentru crimele comise atunci.

„Îmi amintesc cu câtă sete românii îşi doreau răspunsuri în anii '90-2000. În perioada aceea, adolescent fiind, realizăm că pentru familia mea, care a suferit în comunism, votul era tocmai despre a pedepsi şi lupta împotriva foştilor comunişti şi nomenclaturişti. Cred că este momentul să ne regăsim acea dorinţă de a găsi adevărul pentru a putea, în sfârşit, să fim împăcaţi”, conchide purtătorul de cuvânt al PNL.

Documentele despre zilele Revoluției, publicate pe site-ul SRI

Eduard Hellvig, directorul SRI a anunţat joi că a desecretizat şi publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituţia noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluţia din 1989.

Dosarul declasificat a făcut parte din investigaţiile Comisiei „Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989.

SRI arată că declasificarea dosarului face parte din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză.

Românii care vor să consulte documentele desecretizate, o pot face pe site-ul SRI.

Iohannis: Justiția n-a sancționat nici până acum vinovații”

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă în mesajul transmis joi, la 33 de ani de la Revoluţie, că cel mai nobil mod prin care îi putem onora pe cei care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem fi liberi este de a proteja democraţia şi statul de drept şi de a respinge orice formă a extremismului şi populismului.

„Neînfăptuirea actului de justiţie cu privire la crimele petrecute în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989 rămâne un punct nevralgic al societăţii noastre. Faptul că nici până la acest moment Justiţia nu a identificat şi sancţionat vinovaţii pentru crimele comise în timpul Revoluţiei nu face decât să întreţină sentimente de durere şi frustrare. În lipsa dreptăţii, masacrele comise asupra populaţiei civile vor rămâne răni care nu se vor vindeca niciodată”, afirmă preşedintele.

Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Lider PNL: Lucrăm la proiectul prezidenţial care să îl înglobeze pe Nicolae Ciucă. Ce spune acesta despre coaliția cu PSD
Cred în acest proiect prezidenţial, ni-l dorim, dar în situaţia în care vom merge împreună vom vedea / Oferta comună va include premier şi multe alte funcţii importante Purtătorul de...
George Simion vrea revenirea la două tururi de scrutin: "Luăm în calcul să boicotăm alegerile locale / Suntem dispuşi la gesturi extreme, dar democratice"
George Simion vrea revenirea la două tururi de scrutin: "Luăm în calcul să boicotăm alegerile locale / Suntem dispuşi la gesturi extreme, dar democratice"
George Simion, liderul AUR a declarat marţi, 26 martie, la Parlament, că formaţiunea sa ia în calcul şi va propune şi altor forţe politice, să boicoteze alegerile locale, dacă proiectul...
#SRI, #desecretizare, #Revolutia Romana 1989, #securisti Romania, #Ionut Stroe , #Revolutie