Șeful Sputnik din România, semne că ar forma un partid pro-rus. Cu cine a negociat

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 15:55
5639 citiri
Șeful Sputnik din România, semne că ar forma un partid pro-rus. Cu cine a negociat
Șeful Sputnik din România Bogdan Alexandru Duca alături de fostul europarlamentar PSD Adrian Severin FOTO Facebook / Alexandru Duca

Șeful Sputnik din România, Bogdan Alexandru Duca, a anunțat că a discutat cu Gelu Voican Voiculescu, trimis în judecată pentru crime împotriva umanității pentru evenimentele din decembrie 1989, și cu fostul europarlamentar PSD Adrian Severin despre o „alternativă” politică.

Discuțiile dintre șeful Sputnik (n.red.: organ de propagandă al Rusiei) și cei doi politicieni au avut loc la recepția organizată săptămâna trecută de către Ambasada Rusiei la București.

Acolo, Duca ar fi discutat cu fostul europarlamentar Adrian Severin despre faptul că lipsește o alternativă politică la actuala scenă. Severin a fost condamnat în 2016 la patru ani de închisoare, fiind acuzat de trafic de influență după ce a cerut 100.000 de euro de la doi jurnaliști britanici sub acoperire pentru a promova un amendament în cadrul Parlamentului European. Severin a fost însă eliberat doi ani mai târziu pentru bună purtare.

Șeful Sputnik a vorbit și cu Gelu Voican Voiculescu, cel care în 2019 a fost trimis în judecată alături de Ion Iliescu pentru crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției. Acesta a fost trimis în judecată și în Dosarul Mineriadei din iunie 1990.

"Cu Gelu Voican Voiculescu am discutat despre degenerarea politicii românești până la caricatura de acum”, a afirmat Duca.

Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a fost și ea prezentă la recepția organizată de Ambasada Rusiei la București din 3 noiembrie, cu ocazia zilei Unității Naționale a Federației Ruse.

Conform Ambasadei Rusiei în România, printre invitați s-au numărat „reprezentanți ai Parlamentului României, ai partidelor politice extraparlamentare, mediilor academice, organizațiilor neguvernamentale, inclusiv Asociația de prietenie româno-ruse, ai mass-media, precum și ai asociațiilor de compatrioți ruși, inclusiv Asociația Camera de Cooperare Economică și Culturală Romano-Rusă, Obștea Cazacilor din România, Uniunea Rușilor Subcarpatici, filiale regionale ale Comunității Rușilor Lipoveni din România, Asociația "Lumea Noastră”, Grupul de Prieteni lui Vladimir Vîsotski și alții”.

Sputnik.md, principalul organ de propagandă rusească pentru Republica Moldova și România a fost închis la sfârșitul lunii februarie printr-o decizie a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

Site-ul lăuda politica lui Putin, dar și, în România, pe Diana Șoșoacă, pe liderii AUR și pe jurnaliștii care militau împotriva Occidentului și pentru figuri locale corupte.

Sputnik intra în România prin intermediul Republicii Moldova, acolo unde are o stație radio și ține un site de știri cu o audiență ridicată pentru Republica Moldova. A fost înființat în noiembrie 2014, la doar câteva luni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și servește totalmente propagandei de stat a Rusiei.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#sputnik romania, #partid pro rus, #adrian severin, #Gelu Voican Voiculescu , #partid