Foste sportive dau in judecata Federatia de Gimnastica din Marea Bitanie pentru abuzurile antrenorilor. Cea mai tanara victima avea 6 ani

Sambata, 27 Februarie 2021, ora 12:47
4848 citiri
Foste sportive dau in judecata Federatia de Gimnastica din Marea Bitanie pentru abuzurile antrenorilor. Cea mai tanara victima avea 6 ani
Gimnaste pe podium FOTO Facebook UK Gymnastics

Un grup de 17 foste gimnaste, dintre care trei participante la olimpiada, vor lansa o actiune in justitie contra Federatiei britanice de gimnastica (Brittish Gymnastics) pentru "abuz fizic si psihologic generalizat" din partea antrenorilor, transmite AFP.

Intr-o scrisoare trimisa instantelor conducatoare ale federatiei, gimnastele au precizat ca aveau intre sase si 23 ani la momentul faptelor presupuse, care includ "utilizarea inadecvata si generalizata a fortei fizice" de catre antrenori si aplicarea unor tehnici nejustificate de control al greutatii lor. Tinerele abuzate solicita un raspuns din partea federatiei, inclusiv scuze formale, o compensatie si cele mai bune linii directoare pentru antrenamente.

Jennifer Pinches, care s-a retras dupa JO 2012 de la Londra, considera ca Brittish Gymnastics a dat prea mult timp prioritate medaliilor inaintea sportivelor.

"Nu este decat un inceput al schimbarilor radicale pe care le cerem si a dreptatii pentru care ne batem", a adaugat Pinches, 26 ani, directoarea grupului "Gymnasts for Change".

Decenii de abuzuri institutionalizate

Claire Heafford, directoarea de campanie a "Gymnasts for Change" a adaugat ca "au trecut decenii de abuzuri institutionalizate, incurajate si acoperite de cei de la varf. Sperantele si visurile a numerosi copii si tinere care doreau sa ajunga gimnasti profesionisti au fost distruse si dragostea lor pentru aceasta disciplina s-a transformat in frica si in suferinta".

Brittish Gymnastics a reactionat printr-un comunicat in care spune ca scrisoarea fostelor gimnaste i-a parvenit pe 25 februarie si ca "nu ar fi potrivit si nici just, pentru toate partile implicate, sa facem cel mai mic comentariu fara a avea posibilitatea de a studia in detaliu acuzatiile". De altfel, o ancheta independenta se afla in curs de desfasurare pentru a clarifica plangerile de abuz din partea sportivelor.

Anuntul intervine la o zi dupa sinuciderea in SUA a lui John Geddert, fost antrenor al echipei care a castigat titlul olimpic in 2012, la cateva ore dupa ce a fost acuzat de agresiune sexuala si de "munca fortata" de circa 20 de sportive. Faptele s-ar fi petrecut la un club frecventat de Larry Nassar, fostul medic al echipei americane de gimnastica, gasit vinovat de abuzuri sexuale impotriva a sute de gimnaste si care se afla in inchisoare.

Mai puteti citi:

  • Gabriela Firea a postat o fotografie cu deputatii USRPLUS care au votat contra finantarii schitului de la Muntele Athos: "Vi-i las aici cu nume si chip"
  • Rasturnare de situatie. Florinel Coman, despre permisul fals: "Am dat examen in engleza, in Ucraina". Cum arata documentul
  • Cum a ajuns Ana Bogdan marea dragoste a prietenului fostului iubit
  • Marian Godina a dezvaluit salariul pe care-l incaseaza dupa 15 ani in Politie: "Vi se pare mult pentru un politist de la mascati?"
  • Culisele primei victorii a lui Clotilde Armand in conflictul cu Romprest. Ce se intampla in instanta cu "razboiul gunoaielor" din Sectorul 1
  • Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
    Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
    Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
    Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
    Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
    Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
    #gimnastica, #Marea Britanie, #federatia de gimnastica, #abuzuri, #antrenori , #gimnastica
    Comentarii