Unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie s-a retras din sport

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 20:16
3574 citiri
Unul dintre cei mai mari baschetbaliști din istorie s-a retras din sport
Pau Gasol. Foto: Facebook /GCBasketNews

Celebrul baschetbalist spaniol, campion mondial şi dublu campion NBA, şi-a anunţat, marţi, retragerea din activitate, la vârsta de 41 de ani, informează lequipe.fr.

"Astăzi sunt aici pentru a vă spune la ce să vă aşteptaţi: mă voi retrage din baschetul profesionist", a spus el, într-o conferinţă de presă.

Pivotul de 41 de ani, campion mondial cu Spania, în 2006, şi dublu campion NBA cu Lakers (2009, 2010), pune capăt carierei sale după 23 de sezoane profesioniste.

Considerat cel mai bun jucător din istoria baschetului spaniol, Pau Gasol a debutat în 1998 cu FC Barcelona. Câştigător al campionatului naţional cu clubul catalan, el a plecat în Statele Unite, la Memphis, pentru o carieră îndelungată în NBA (2001-2019).

La Los Angeles Lakers, spaniolul a avut cel mai mare succes la nivel de echipe de club. După ce a câştigat două inele NBA, Gasol a evoluat la Chicago Bulls, San Antonio Spurs şi, în cele din urmă, la Milwaukee Bucks, în 2019. Afectat după o accidentare la picior, el a revenit la FC Barcelona, în 2021, o revenire marcată de un nou titlu în ligă spaniolă, dobândit la 20 de ani după primul.

"Există oameni care au crezut că este imposibil să joc din nou la 39 de ani, dar sunt o persoană care caută provocări şi am vrut să lupt", a declarat el.

La echipa naţională, Pau Gasol a câştigat aproape totul: campion mondial în 2006 şi campion european de trei ori (2009, 2011, 2015) cu La Roja. Doar titlul de campion olimpic lipseşte din palmaresul său uriaş, din cauza naţionalei SUA, pe care întâlnit-o în finală de două ori, la Jocurile Olimpice de la Beijing şi de la Londra. În 2021, el s-a întors la echipa naţională pentru JO de la Tokyo, fără a reuşi să-i readucă strălucirea.

"Să joc din nou cu La Familia a fost ceva foarte special, chiar dacă în cele din urmă nu am câştigat o medalie. Doar faptul că am jucat a fost deja un mare succes", a spus Gasol.

Foarte emoţionat, Pau Gasol i-a adus un omagiu fostului său coechipier de la Lakers Kobe Bryant, care a decedat în ianuarie 2020, într-un accident de elicopter: "Ne este atât de dor de el şi de fiica lui, Gigi. El m-a învăţat să fiu un jucător mai bun şi un câştigător. L-am considerat un frate mai mare. Mulţumesc, Kobe!"

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Pau Gasol baschet, #Pau Gasol istorie Lakers , #baschet