Cum traia Nadia Comaneci in comunism: "Nu aveam delicatese sau produse de firma! Tata mirosea a benzina tot timpul!"

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 13:29
12659 citiri
Cum traia Nadia Comaneci in comunism: "Nu aveam delicatese sau produse de firma! Tata mirosea a benzina tot timpul!"
Nadia Comaneci FOOo twitter

Nascuta la Onesti la 12 noiembrie 1961, Nadia Elena Comaneci a inceput gimnastica de mica.

"Aveam foarte multa energie. Mama a incercat sa gaseasca o varianta prin care sa-mi consum energia in conditii mai sigure. Sa las in pace copacii, casele si alte obiecte. In Onesti se deschisese o mica sala de sport de catre familia Simionescu. La sase ani si ceva, am intrat pentru prima data in ea si am descoperit paralelele mai interesante decat batatorul de covoare si saltelele care ma ajutau sa nu ma mai julesc. Acolo, sub indrumarea antrenorului Marcel Duncan, am invatat sa fac prima rostogolire, prima roata, prima prindere la bara. Ma jucam si invatam totodata. Mama era fericita ca scapa pentru cateva ore de mine si putea sa-si vada linistita de treburile casnice", a povestit ea.

Nadia evoca in cartea "Scrisori catre o tanara gimnasta" momentele fericite ale copilariei, in ciuda privatiunilor. "Pe atunci, viata era simpla. Mama mirosea a bucatarie, deoarece gatea tot timpul. Tata mirosea a benzina tot timpul: ca mecanic-auto, facea 20 de kilometri dus-intors pana la munca. Niciodata n-a avut masina lui si nici nu si-a dorit-o. Nu-i masina, obisnuia el sa spuna, ca sa nu te lase cand ti-e lumea mai draga".

Conceputa ca un raspuns al Nadiei la dorinta unei tinere sportive de a afla mai multe despre trecutul ei, cartea amintita puncteaza detaliile comune ale unei familii normale din perioada anilor '60-'70.

"Desi familia mea avea strictul necesar - hrana, imbracaminte si adapost-, nu existau niciun fel de delicatese. Nu existau mancaruri fine, nici produse de firma. Pantalonii, camasile, lenjeriile de corp erau simple haine si mai toata lumea purta acelasi lucru. De asemenea, pentru un tratament mergeai la policlinicile de stat. Iti faceau o injectie sau iti prescriau pastile. Nu existau nici variante, nici posibilitati de alegere. Pentru multi oameni, viata era monotona si terna deoarece isi doreau altceva si nu aveau de unde".

Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 i-au adus faima mondiala gimnastei de 14 ani, insa viata Nadiei dupa succesul inegalabil din Canada nu s-a schimbat cu nimic. Dupa o primire, intr-adevar, entuziasmanta, pe aeroportul din Otopeni, unde mii de oameni au aclamat-o, lotul de gimnastica a fost invitat de Nicolae Ceausescu la o ceremonie unde li s-au dat ordine si medalii.

Nadia Comăneci spune totul despre suspendarea Simonei Halep: "Asta a fost!" Dezvăluiri neașteptate despre nota de 10
Nadia Comăneci spune totul despre suspendarea Simonei Halep: "Asta a fost!" Dezvăluiri neașteptate despre nota de 10
Nadia Comăneci, celebra gimnastă româncă ce a luat nota 10 la Montreal, a făcut câteva precizări privind prestația de atunci. Nadia a acordat un interviu amplu jurnaliștilor spanioli...
Nadia Comăneci, despre egalitatea de gen: ”Fata aceea a deschis ușa altor femei”
Nadia Comăneci, despre egalitatea de gen: ”Fata aceea a deschis ușa altor femei”
Fosta mare gimnastă română Nadia Comăneci, cvintuplă campioană olimpică şi care a primit prima notă de 10 din istoria gimnasticii cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976, a...
#Comaneci, #Nadia Comaneci, #nadia comunis, #nadia jo de la montreal , #stiri din sport