Moscova sare în apărarea Chinei în conflictul cu SUA. Rușii l-au ”urecheat” pe Joe Biden. La mijloc sunt Jocurile Olimpice

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 17:163260 citiri
Moscova sare în apărarea Chinei în conflictul cu SUA. Rușii l-au ”urecheat” pe Joe Biden. La mijloc sunt Jocurile Olimpice
Beijing va găzdui JO de iarnă 2022

Autorităţile de la Moscova au criticat, vineri, eventualul boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, sugerat de Washington, şi au afirmat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit invitaţia de a asista la deschiderea competiţiei programate între 4 şi 20 februarie, informează agenţia EFE.

"Este o declaraţie nepotrivită", a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând afirmaţia preşedintelui SUA, Joe Biden, despre un posibil boicot al competiţiei.

Între timp, administraţia de la Kremlin a asigurat că preşedintele Putin analizează posibilitatea de a participa la deschiderea Jocurilor, din 4 februarie.

"Preşedintele Putin are invitaţie să viziteze Beijingul cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă. După aceea, vom stabili toate detaliile şi vom avea o declaraţie comună cu omologii chinezi despre această vizită", a explicat Peskov.

La rândul ei, China a respins, vineri, ameninţarea unui boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, evocat de preşedintele SUA, Joe Biden, în semn de protest faţă de violarea drepturilor omului în China.

"Să amesteci politica şi sportul este împotriva spiritului olimpic", a răspuns în faţa presei un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian.

"Acuzaţiile SUA la adresa Chinei referitor la drepturile omului sunt lipsite de adevăr şi total fără fundament", a mai spus oficialul chinez.

Mai mulţi lideri republicani îi cer lui Joe Biden să anunţe un boicot total al competiţiei sportive de către oficiali, dar şi sportivi, pentru a denunţa reprimarea musulmanilor uiguri în Xinjiang, China, calificată drept ''genocid'' de către guvernul american.

Această amplificare a tensiunilor survine la doar câteva zile după summit-ul virtual dintre Biden şi omologul său chinez Xi Jinping.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News