Doliu in sportul romanesc: A murit Mihai Nedeff

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 17:05
5881 citiri
Doliu in sportul romanesc: A murit Mihai Nedeff
Foto: Facebook/Federatia Romana de Baschet

Mihai Nedeff s-a stins din viata sambata, la varsta de 85 de ani.

Unul dintre cei mai mari baschetbaslisti din istoria Romaniei a murit dupa o lunga suferinta.

"Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a celui care a fost MIHAI NEDEFF. In aceasta dimineata, dupa o lunga si nedreapta suferinta, inima unuia dintre cei mai valorosi baschetbalisti romani ai tuturor timpurilor a incetat sa mai bata si a facut astfel ca sportul romanesc sa mai piarda o stea din constelatia performerilor", noteaza site-ul oficial al Federatiei Romane de Baschet.

Nascut la data de 8 noiembrie 1931, Mihai Nedeff si-a castigat locul printre legendele sportului romanesc, fiind una dintre figurile proeminente ale baschetului autohton.

Cu Nedeff in echipa de start, echipa de baschet a Stelei a castigat 10 titluri nationale in perioada 1956-1967, iar in Europa "ros-albastri" au atins cea mai valoroasa performanta obtinuta de vreo echipa de baschet din Romania: semifinalele Cupei Campionilor Europeni, in 1961.

Gratie valorii sale incontestabile, a fost selectionat destul de repede in nationala de seniori a Romaniei, in tricoul careia a evoluat de 258 de ori. Conform datelor oficiale, in perioada 1951-1966, Mihai Nedeff a participat cu echipa Romaniei la sapte editii ale Campionatelor Europene, ocupand si un notabil loc 5 la editia de la Sofia, in 1957. A fost selectionat de trei ori in echipa Europei iar in 1964 a fost remarcat, la un meci demonstrativ impotriva unei selectionate americane, de celebrul Red Auerbach, antrenorul campioanei NBA, Boston Celtics.

Dupa mai bine de doua decenii petrecute pe terenul de joc, in 1967 promoveaza cu echipa ICEF in Divizia A si alege sa devina antrenor. Isi trece in palmares si cativa ani petrecuti la timona echipei franceze Stade Francaise Paris, dupa care revine in tara si preia bagheta de antrenor a echipei sale de suflet, Steaua, conducand destinele acestora pana in 1988 si adunand cu ei alte sase titluri nationale. Perioada in care a fost cooptat si in staff-ul tehnic al nationalei.

Ca antrenor, atat la Steaua, cat si la reprezentativa Romaniei, a lucrat cu multi sportivi legendari, printre care i-am enumera pe Tarau, Opsitaru, Oczelack, Cernat, Ermurache, Branisteanu, Netolitschi, Capusan, Ion Viorel si Ardelean.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Mihai Nedeff a murit, #doliu baschet romanesc , #baschet