Comentarii
philsci1 - Filmele cu John Wayne sau cele cu Winnetou?
23.02.2021, 23:59
Eu personal le prefer pe cele cu John Wayne (unde indienii sunt de multe ori personaje negative). Desi sunt deacord ca indienii au avut de suferit overall de pe urma europenilor nu cred ca e nevoie de a-i prezenta ca pe niste victime inocente, asa cum se face acum (mai rar indieni personaje negative apropo). E clar ca daca ar fi putut i-ar fi distrus pe europeni, doar faptul ca acestia din urma au avut o civilizatie mai evoluata a prevenit asta. John Wayne are si ceva dreptate cand vorbeste de un egoism al indienilor. In cele din urma trebuie insa sa interpretaam declaratiile si faptele in contextul lor istoric, s-au facut greseli care insa s-au remediat in mare parte [datorita europenilor in primuyl rand], nu foloste la nimic vanatoarea asta de vrajitoare impotriva eternilor tapi ispasitori, Vestul, europeanul, omul alb, bazata pe idealizarea unor minoritati [spre exemplu oamenii de culoare din Africa isi vindeau fratii in sclavie la arabi cu mult inainte de inceperea comertului tranatlantic cu sclavi, sclavia era ceva aproape universal la acel timp].

John Wayne: “I don't feel we did wrong in taking this great country away from them, if that's what you're asking,"...“Our so-called stealing of this country from them was just a matter of survival. There were great numbers of people who needed new land, and the Indians were selfishly trying to keep it for themselves."
Pauperovici - conquista a reusit
24.02.2021, 12:51
aleluia.

ce fac astia e fumat de pipa.
philsci1 - Cred ca e vorba de o falsa dilema aici
23.02.2021, 21:25
De fapt firmele astea [echipele de fotbal samd] popularizau triburile indiene, le mareau popularitatea pe gratis. Bad move as spune :)

In alta ordine de idei hai spunem lucrurilor pe nume, daca e OK ca Adidas sa schimbe neaparat logo-urile de pe anumite modele pentru ca musulmanii protesteaza (cica seamana cu Allah in limba araba), ca Rihanna sa renunte la nu stiu ce Ganesha la gat, indienii americani sa primeasca despagubiri de la guvern etc atunci de ce sa nu cerem si noi inapoi tributul de la inalta Poarta?

Daca tot urmarim 'justitia' asta cu atata incrancenare (de destule ori in ciuda faptului ca faptele s-au intamplat demult, deseori chiar si in ciuda adevarului istoric) de ce sa nu o facem si acolo unde se si justifica total?

Eu as propune altceva, hai sa ne intoarcem la ratiune, 'progresismul' asta de azi a luat-o complet pe aratura, ceva ce duce la o 'cancel culture' irationala rampanta (oameni complet nevinovati declarati 'suprematisti' , morti de acum cateva sute de ani infierati in stil stalinist etc) nu merita nici cea mai mica atentie. Justitia adevarata e bazata intotdeauna pe adevar nu pe nevoia de a multumi prioritar sentimentele unor minoritati protejate (alese de elita 'progresista' nu oricine poate fi beneficiar).

Minoritatile protejate cer multe, asta nu ar trebui insa sa insemne ca ceea ce cer trebuie si sa devina automat fapt (asa cum se cam intampla azi, ei stiu asta si utilizeaza la maximum oportunitatea oferita).
philsci1 - Daca asa e moda...
23.02.2021, 20:05
Cred ca a venit timpul sa ne cerem si noi tot tributul inapoi de la Inalta Poarta, neo-Poarta imparator-ului Erdogan, cunoscut suprematist turco-neo-otoman (se jura ca Imperiul Otoman a instaurat doar drepatatea [islamica] peste tot pe unde a cucerit si pradat de-a lungul swcolelor) :)
Pauperovici - mare pacat ca n-au fost exterminati
23.02.2021, 17:39
salbaticii revin in forta

un sut in dos si un glonte intre ochi, pe langa cateva procese, si isi vand si dintii pentru a dormi in cartoane
Teddy62 - mare pacat ca nu te-a avortat ma ta...
23.02.2021, 20:14
respiri aerul degeaba....
eu inca sint convins ca te-au sodomizat niste negri de esti atit de pornit....
Pauperovici - la levelul tau ai voie sa gavaresti
23.02.2021, 22:26
in oglinda apei din buda

ciocani-te-ar maiashii demen tule