Bela Karolyi, prins cu minciuna in cazul Nadiei Comaneci: "Stilul sau uzurupator a iesit repede la iveala"

Vineri, 14 Mai 2021, ora 09:00
Autor: Alexandru Stefan
Bela Karolyi, prins cu minciuna in cazul Nadiei Comaneci: "Stilul sau uzurupator a iesit repede la iveala"
Bela si Marta Karolyi FOTO Old Gymnastics

Antrenorii romani de etnie maghiara, Bela si Marta Karolyi, si-au asumat dintotdeauna rolul de descoperitori ai Nadiei Comaneci.

Toata lumea stia ca acest lucru nu e adevarat, insa Bela Karolyi a inventat o poveste si s-a tinut de ea.

Italienii ii mai dau o sansa Serenei sa joace!

In cartea "Nadia si Securitatea", scrisa de Stejarel Olaru, se aminteste si povestea sotilor Bela si Marta Karolyi. Ei au ajuns la Onesti in 1968, dupa o perioada de cativa ani petrecuta in Valea Jiului, la Lupeni si la Petrosani.

Bela nu avusese nicio treaba cu gimnastica si fusese repartizat ca antrenor de handbal la o scoala sportiva din Onesti. Sotia sa, Marta era "ajutorul" lui Valeriu Munteanu, care pregatea o grupa de gimnaste preluate de la Marcel Duncan, adevaratul descoperitor al Nadiei.

Abia dupa plecarea la Bucuresti a lui Valeriu Munteanu, Bela Karolyi a ajuns antrenor de gimnastica impreuna cu sotia lui. Marcel Duncan si Valeriu Munteanu au fost stersi din "istoria" Nadiei de catre Karolyi.

"De-a lungul anilor, Bela Karolyi nu a mentionat vreodata rolul pe care cei doi antrenori l-au avut, de parca acestia nici n-ar fi existat, iar atunci cand jurnalistii romani sau straini i-au pus intrebari despre inceputurile activitatii sale a declarat ca el si sotia lui nu au continuat munca nimanui, ca povestea Nadiei a inceput odata cu ei. De altfel, de fiecare data cand a fost rugat sa-si aminteasca felul in care a inceput colaborarea cu ea, a evocat un episod petrecut in curtea unei scoli in Onesti. Nu stim cand a plasmuit aceasta istorisoara, dar a spus-o in public incepand cu anul 1975, dupa ce a obtinut primul success major la gimnastica, la Europenele din Norvegia", se arata in carte.

"Stilul uzurupator al antrenorului a iesit repede la iveala", mai scrie autorul cartii, care aminteste ca Bela Karolyi a fost si e subiectul unor note informative ale Securitatii din care reiesea ca a fost total lipsit de onestitate fata de colegii sai, atunci cand si-a asumat toate meritele in formarea Nadiei.

"Karolyi a descris de atat de multe ori scena petrecuta in curtea scolii sau a gradinitei - in interviuri, in cartea sa autobigrafica, cartile altor autori, incat probabil ca a reusit sa se convinga singur ca asa s-a si intamplat."

 Articol citit de 23762 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  RN
  14.05.2021, 11:26
  Spre știința dl. Alexandru Ștefan
  "uzurpator", nu "uzurupator".
  Menumorut
  14.05.2021, 11:24
  Securitatea ne arunca cite un os. Care il vor ei.
  Dar unde e dosarul Revolutiei, al Mineriadei, 10 August, Black Cube... ?
  Au gasit dosarul asta masluit dupa 45 de ani.
  NiktamerGigi
  14.05.2021, 09:57
  Foarte ADEVARAt in ceéa ce priveste AUTOSUGESTIA , si autostima
  "Karolyi a descris de atat de multe ori scena petrecuta, incat probabil ca a reusit sa se convinga singur ca asa s-a si intamplat."

  Mai este unul si pe ziare , care crede ca e scriitor si poet Helvetul de Ferentari , dar e localizat la salonul 9 😂
  INCURABIL ....faza terminala
  DAN-795
  14.05.2021, 11:11
  IN ATENTIA ADMINULUI ...nu doresc o explicatie daca m-ati
  penalizat ...concluzua este una singura , cum ca protejati
  specukalntii , ce motive aveti sa-i acordati credit acestui Stejarel , celebrul autor de bombe si trasnai de pe la securisti de omenie adunate ?

  oricum ...merci !
  barabula
  14.05.2021, 11:51
  se pare
  că adminul este chiar bizonul
  Comentariu inadecvat