Pacienţi nevoiţi să meargă de la Piatra Neamţ la Roman pentru un CT. Explicaţiile managerului: ”Avem 3 medici scutiţi medical şi 1 care nu vrea să facă gărzi”

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 18:35
3980 citiri
Pacienţi nevoiţi să meargă de la Piatra Neamţ la Roman pentru un CT. Explicaţiile managerului: ”Avem 3 medici scutiţi medical şi 1 care nu vrea să facă gărzi”
Spitalul Județean Piatra Neamț

Doi pacienţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ au fost nevoiţi să ajungă la spitalul din Roman, sâmbătă seara, pentru a face o investigaţie CT, întrucât la spitalul pe care îl conduce nu exista medic de gardă care să se ocupe de acest lucru.

Managerul unităţii sanitare, Alexandru Filimon, susține că sunt medici care nu doresc să facă gărzi, dar că sunt şi medici care au scutiri medicale astfel încât nu au capacitatea de a face gărzi.

„La spitalul nostru din punctul de vedere al numărului de medici, numărul necesar pentru desfăşurarea activităţii, atât în ture, cât şi pe gărzi – din păcate sunt medici care au optat să nu facă gărzi la Spitalul Judeţean Neamţ, conform legii, şi alţii din aceeaşi categorie, de pe aceeaşi secţie, care au scutire de gardă din motive medicale, nu pot să zic mai mult.

Deci avem 3 cazuri în care sunt scutiri medicale şi un caz în care nu se doreşte efectuarea de gărzi”, a precizat managerul.

Contractele încheiate cu medici din alte părţi decât din spitalele respective, pentru interpretarea rezultatelor în urma investigaţiilor, în atenţia Curţii de Conturi. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, despre controlul Curţii de Conturi făcut recent la unitatea sanitară: “Noi am depus o contestaţie la ceea ce au depus dumnealor, rezultatul final nu îl avem”.

„Toată această discuţie a pornit de fapt de la un Raport al Curţii de Conturi, noi foloseam servicii externalizate pentru interpretarea acestor rezultate atunci când nu aveam medicii noştri disponibili. Curtea de Conturi a spus că e o abatere, în mod normal dacă ai angajatul tău, ca la orice instituţie de stat, nu ar trebui să foloseşti servicii externalizate.

Este o discuţie nu numai la Spitalul Judeţean Neamţ, ci în toată ţara, mai ales pe partea de radiologie, atunci când medicii practic fac contracte cu alte spitale din zonă pentru a da interpretări de acasă, pe contracte.

Acum am limitat numărul de interpretări făcute de cei externi, au fost nişte discuţii pentru că nu vrem să avem nici noi prejudicii, pentru că şi echipa de conducere este responsabilă pentru aceste contracte, şi noi cât şi medicii externi.

Este o situaţie mai complexă, nu e doar că nu avem un CT sau că nu avem medici, este o situaţie care are mai multe unghiuri şi trebuie făcut totul legal. Eu mi-am asumat de exemplu împreună cu comitetul director să avem aceste servicii externe chiar dacă în viziunea Curţii de Conturi nu ar trebui să le accesăm”, a spus Alexandru Filimon.

Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie, nevoiți să facă muncă de IT-iști. Platforma Ministerul Sănătății funcționează tot mai prost
Medicii de familie se descură tot mai greu cu sistemul digital al CNAS, care a ajuns să funcționeze doar câteva minute pe zi. Calitatea actului medical scade, în timp ce medicii se transformă...
#spital, #piatra neamt, #medici, #scutiri medicale , #spital