Amenzile aplicate de DSP la spitalul din Miercurea-Ciuc unde trei pacienți și-au pierdut vederea la ochiul operat

Vineri, 11 Februarie 2022, ora 16:30
2055 citiri
Amenzile aplicate de DSP la spitalul din Miercurea-Ciuc unde trei pacienți și-au pierdut vederea la ochiul operat
Spitalul Județean Miercurea Ciuc

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita a aplicat amenzi în valoare totală de 30.000 lei, în cazul situaţiei înregistrate la secţia de Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, unde 14 pacienţi operaţi de caractă senilă au dezvoltat o inflamaţie a globului ocular, ulterior trei dintre ei pierzându-şi vederea la ochiul operat.

Şefa DSPP Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că, în baza HG 857/2011, la nivelul secţiei de Oftalmologie au fost sancţionate şase persoane, inclusiv asistenta şefă şi şeful se secţie, cuantumul total al sancţiunilor fiind de 26.000 lei, iar la nivelul structurilor cu atribuţii în activitatea de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale au fost sancţionate cinci persoane, amenzile totale fiind de 4.000 lei, fiind aplicate şi trei avertismente.

Dr. Tar a precizat că s-au constatat "severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare", iar procedurile, chiar dacă existau, nu erau respectate.

"Am constatat severe probleme de respectare a măsurilor de sterilizare. Deşi procedurile erau pe hârtie, toţi responsabilii cunoşteau legislaţia, dar nu ştiu dacă pandemia sau dacă trebuie să găsesc eu motivul, dar nu s-au respectat întru totul. Probabil că numărul mare de intervenţii a făcut ca atât timpul necesar sterilizării, cât şi metodologia, modul şi controlul să fie afectate.

Din acest motiv, am suspendat activitatea sălii de operaţii. Deci, acea sală de operaţii nu a mai fost şi nu mai trebuie folosită până nu se rezolvă nişte probleme de circuit, în primul rând, care au dus la această deficienţă, plus trebuie instruiţi oamenii. Şi au fost sancţionaţi de la personalul de la oftalmologie care a fost implicat, inclusiv şeful de secţie şi asistenta şefă, până la responsabilul SPIIAM şi până la directorul medical al spitalului", a declarat dr. Tar Gyöngyi, pentru AGERPRES.

Aceasta a punctat faptul că s-a decis sancţionarea persoanelor şi nu a instituţiei, întrucât în acest caz "există responsabilităţi detectabile" şi a adăugat că nu a fost vorba de lipsă de fonduri, secţia fiind dotată cu aparatură foarte performantă, iar managementul spitalului punând la dispoziţia secţiei de ce a avut nevoie.

Nu a fost găsită sursa infecţiei

Şefa DSP Harghita a ţinut să menţioneze că astfel de "accidente" se pot întâmpla foarte uşor în cazul intervenţiilor care se fac la nivelul ochiului, de aceea trebuie acţionat cu grijă sporită.

"Trebuie să menţionăm şi faptul că aceste accidente se pot întâmpla foarte uşor, dacă nu respecţi măsurile foarte strict, pentru că ochiul este un organ fără imunitate, practic, sau, mă rog, cu o apărare imună foarte specială sau slabă (...), deci e un loc predilect, dacă vreţi, pentru infecţii şi care se apără foarte greu. Dar, tocmai de asta trebuie acţionat cu foarte mare grijă", a spus dr. Tar.

Ea a precizat că, în mod concret, nu a fost găsită sursa infecţiei, dar cel mai probabil bacteria a fost adusă de un pacient şi deficienţa în sterilizare de la nivelul secţiei de Oftalmologie a dus la această situaţie.

"Acest germen nu a fost găsit nici pe suprafeţele de spital, pe pereţi, suprafeţe uzuale, nici pe mâna, pielea, nazofaringele personalului. Probabil, a fost adus de un pacient, primul sau unul dinaintea operaţiilor, şi deficienţa în sterilizare a dus la... Deci, controlul ineficient şi timpul, trebuie să-şi reducă şi numărul de operaţii pe zi. E presiune mare din partea pacienţilor, e adevărat, dar nu cred că îşi doreşte nimeni să se ajungă aşa", a afirmat şefa DSP.

Dr. Tar Gyöngyi a mai precizat că sala de operaţii de la secţia de Oftalmologie nu va fi redeschisă până nu vor fi rezolvate deficienţele constatate, iar DSP va mai efectua controale în secţia de Oftalmologie.

Un număr de 14 pacienţi care au fost operaţi de cataractă senilă la mijlocul lunii ianuarie la secţia de Oftalmologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc au dezvoltat endoftalmită (o inflamaţie a globului ocular), la şase dintre ei fiind identificată bacteria Pseudomonas aeruginosă, iar 13 au fost reoperaţi.

Serviciul de Comunicare al SJU Miercurea-Ciuc a recunoscut joi că trei dintre pacienţii reoperaţi şi-au pierdut vederea la ochiul operat, şase au vederea deteriorată iar cinci au nu au vederea afectată sau aceasta a fost deteriorată în mică măsură.

Ultima oară, SJU comunicase despre acest subiect în data de 19 ianuarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Zeci de botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe, în intervalul 1-15 aprilie. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati", 26 de...
#spital, #ochi, #haghita, #pierdere vedere, #pacienti, #Amenzi , #spital
Comentarii