Spitalul Bagdasar-Arseni nu dispune de bani pentru plata salariilor și nu mai poate funcţiona normal: Are nevoie de o sumă de peste 6 ori mai mare decât cea oferită

Joi, 09 Noiembrie 2023, ora 15:49
3075 citiri
Spitalul Bagdasar-Arseni nu dispune de bani pentru plata salariilor și nu mai poate funcţiona normal: Are nevoie de o sumă de peste 6 ori mai mare decât cea oferită
Imagine din interiorul Spitalului Bagdasar Arseni FOTO news.ro

Conducerea Spitalului de Urgenţă Bagdasar-Arseni a anunțat că unitatea medicală se află în situaţia de a nu mai putea asigura drepturile salariale şi de a nu mai putea funcţiona la parametrii normali, precizând că pentru luna noiembrie ar fi nevoie de o sumă de peste şase ori mai mare decât cea oferită.

Conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” a trimis o adresă către Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti, către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii în legătură cu valoarea de contract pentru luna noiembrie.

În adresă se specifică faptul că “prin Actul adiţional nr. 1456/03.11.2023 la Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti nr. U0006/2023, spitalului i-a fost suplimentată valoarea de contract aferentă lunii noiembrie 2023 cu suma de 2.827.199,69 lei, valoarea totală de contract alocată pentru luna noiembrie 2023 devenind de 3.350.406,39 lei.

Conducerea unităţii medicale susţine că suma respectivă nu este suficientă.

“În aceste condiţii, practic, spitalul se află în situaţia critică de a nu mai putea asigura drepturile salariale cuvenite personalului, dar şi în situaţia de a nu mai putea funcţiona la parametri normali”, mai precizează documentul.

Conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” a detaliat care este necesarul minim pentru o lună de zile, pentru asigurarea cheltuielilor de personal, dar şi a celor cu bunuri şi servicii.

“Cheltuieli de personal: 11.700 mii lei; încălzit, iluminat şi forţă motrică: 500 mii lei; materiale şi prestării servicii cu caracter funcţional: 500 mii lei; alte bunurii şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare: 2.500 mii lei; hrana: 300 mii lei; medicamente: minim 2.000 mii lei; materiale sanitare: minim 2.000 mii lei; reactivi: minim 1.500 mii lei; dezinfectanţi: minim 400 mii lei. Total necesar 21.400 mii lei faţă de total alocat de 3.351 mii lei”, a transmis conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” în documentul semnat.

Aceasta menţionează şi faptul că pentru luna octombrie, valoarea de contract a fost de numai 4.881.275,66 lei, faţă de o medie lunară de 10.370.980,52 lei, ceea ce a dus la utilizarea excedentului pentru a putea asigura drepturile salariale cuvenite, excedent care până la sfarşitul anului va trebui reîntregit. Conducerea unităţii medicale avertizează că având în vedere că pentru luna noiembrie suma alocată este de 3.350.406,39 lei, iar pentru luna decembrie suma alocată este de 300,00 lei, în aceste condiţii excedentul utilizat nu mai poate fi reîntregit, iar acest lucru contravine legislaţiei în vigoare.

Conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” solicită CNAS suplimentarea valorii de contract “astfel încât să poată fi asigurată achitarea drepturilor salariale cuvenite personalului, dar şi a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, astfel încât serviciile medicare oferite pacienţilor să nu fie întrerupte”.

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul din România care nu mai primește decât cazurile foarte grave. Ce se întâmplă cu bolnavii
Spitalul Judeţean Târgu-Jiu anunţă, miercuri, 24 aprilie, că numărul de paturi în secţiile de Chirurgie a fost redus pentru reabilitarea energetică a Secţiei Chirurgie Generală 1 şi a...
#spital, #bagdasar arseni, #bani salarii, #noiembrie, #fonduri insuficiente , #spitale