Ministerul Transporturilor vrea să reabiliteze Spitalul Clinic CF Iași

Marti, 15 Martie 2022, ora 15:19
2063 citiri
Ministerul Transporturilor vrea să reabiliteze Spitalul Clinic CF Iași
Spitalul Clinic CF Iași va fi reabilitat FOTO www.iasitvlife.ro

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii vrea să reabiliteze Spitalul Clinic CF Iași cu aproape 2 milioane de euro.

Spitalul va fi modernizat, iar lucrările presupun extinderea infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului în corpurile de clădire B și C, precum și infrastructura de fluide medicale în corpurile de clădire B,C, balneologie și dermatologie.

”Suprasolicitarea cu echipamente medicale precum și starea de uzură fizică și morală a rețelelor de gaze medicale și de energie electrică existente creează un risc major pentru sănătatea și viața pacienților care se adresează spitalului”, se menționează într-un proiect de Ordin al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor și infrastructurii privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții ”Reabilitare, modernizare, extindere infrastructură electrică, de ventilare și tratare a aerului în corpurile de clădire B și C, precum și a infrastructurii de fluide medicale în corpurile de clădire B,C, balneologie și dermatologie din cadrul Spitalului Clinic CF Iași”.

Valoarea estimată a investiției este de 9,89 milioane lei (inclusiv TVA), adică circa 2 milioane de euro.

”Realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere infrastructură electrică, ventilare și tratare a aerului și infrastructură de fluide medicale este în concordanță cu nevoia de îmbunătățire a capacității de răspuns a unității sanitare identificate în criza COVID-19, având ca scop asigurarea siguranței pacienților spitalului”, se precizează în document.

Infrastructura electrică

Se va reface total instalația electrică interioară pentru corpul B parter, secția Neurologie, în suprafață de 668 mp. Soluția impune refacerea instalațiilor electrice de iluminat și prize monofazice, a instalațiilor electrice de forță, cât și a instalațiilor de iluminat de securitate.

Nu se va interveni în iluminatul de siguranță, care va fi realizat pe circuite separate de consumatorii vitali, spun autorii proiectului.

Infrastructura de ventilație

Proiectarea și execuția instalației de ventilație și tratare a aerului pentru corpul B parter, secția Neurologie, în suprafață de 668 mp și corpul C integral, în suprafață de 3.793 mp.

Sistemul de ventilație va fi de tipul – ventilație mecanică cu dublu flux (introducere – evacuare), cu sistem de recuperare a căldurii și umidității, baterie de încălzire și respectiv răcire.

Tratarea aerului se va realiza prin montarea unei Centrale de tratare a aerului, capacitate 12.500 mc/h, care modifică caracteristicile aerului conform cerințelor (prefiltrat, răcit, încălzit, filtrare fină), după care îl introduce în sistemul de transport al aerului.

Încălzirea și răcirea în spațiile analizate se va realiza cu ventilo-convectoare necarcasate cu 4 țevi conectate la sistemul de ventilație, montate în tavanul fals, echipate cu vane automate de reglaj debit.

Infrastructura de fluide medicale

Se va înlocui rețeaua de fluide medicale existentă și se vor monta, ca sursă principală de oxigen, 2 generatoare de oxigen de capacitate 54,66 Nmc/h, 1 distribuitor automat cu 2 grupuri de butelii, capabil sa furnizeze un debit de minim 54.66 Nmc/h pentru alimentarea automată prin mijloace pneumatice cu oxigen, în cazul defecțiunii la sursa principală și sursa de rezervă.

Pentru asigurarea aerului comprimat medical se vor monta 3 compresoare identice (sursă principală, secundară și de rezervă), fiecare capabile să asigure un debit de minim 130.06 Nmc/h si o stație de tratare a aerului in vederea furnizării aerului comprimat conform condițiilor impuse de Farmacopeea Europeană pentru aer medical respirabil.

De asemenea, se vor înlocui toate unitățile terminale aferente infrastructurii de fluide medicale, în vederea unei exploatări eficiente și în condiții de siguranță.

Proiectul ”Reabilitare, modernizare, extindere infrastructură electrică, de ventilare și tratare a aerului în corpurile de clădire B și C, precum și a infrastructurii de fluide medicale în corpurile de clădire B,C, balneologie și dermatologie din cadrul Spitalului Clinic CF Iași” se încadrează în Programul Operațional Infrastructură Mare al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – Axa Prioritară 9 – ”Protejarea sănătății populației în contextul pandemiei cauzate de virusul COVID-19”, arată documentul.

Proiectul contribuie la atingerea obiectivelor propuse de Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, prin redimensionarea infrastructurii electrice, infrastructurii de ventilare și tratare a aerului, precum și a infrastructurii de fluide medicale aflate în prezent într-o stare de degradare, conform expertizei tehnice.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#spital, #investitii, #transporturi, #Spital Clinic CF Ia i , #infrastructura