A fost semnată autorizaţia de construire pentru un Spital Regional de Urgenţe. Costurile se ridică la peste 2,3 miliarde de lei

Joi, 23 Februarie 2023, ora 17:19
3808 citiri
A fost semnată autorizaţia de construire pentru un Spital Regional de Urgenţe. Costurile se ridică la peste 2,3 miliarde de lei
macheta Spitalului Regional Iași FOTO: Arhivă

Primarul din Iași, Mihai Chirica, a semnat joi, 23 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, autorizaţia de construire a viitorului Spitalul Regional de Urgenţă.

Conform calendarului publicat pe pagina proiectului, lucrările de construire propriu-zisă vor începe în aprilie, urmând să fie finalizate în anul 2027.

"Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi a intrat în linie dreaptă. După multe ezitări şi confuzii s-a petrecut acest lucru. Să încercăm să politizăm mai puţin acest proiect. Suntem într-o situaţie favorabilă faţă de celelalte două spitale regionale de urgenţă din Cluj şi Craiova. Trebuie să aducem şi mulţumiri celor care s-au implicat. Practic, capacitatea spitalului este de peste 880 de paturi, toate în regim de urgenţă, pe toate specialităţile de urgenţă, chirurgie în special, şi alte intervenţii de urgenţă", a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit calendarului de implementare a proiectului Spitalului Regional de Urgenţe Iaşi, în luna aprilie este programată începerea primei faze a lucrărilor, urmând ca în februarie 2024 să fie demarată cea de-a doua fază.

"Va trebui să înceapă cu eliberarea terenului de utilităţi. Sunt acolo nişte cabluri electrice de înaltă tensiune şi, ulterior, începerea excavării. Noi ne-am asumat multe lucrări ce fac parte din plan urbanistic zonal. Am şi început să lucrăm deja. Avem câteva suprafeţe de teren pe care le-am cedat pentru a aduce utilităţile. Lucrăm la proiectul de circulaţie", a precizat Chirica.

Edilul a explicat totodată că în zona Moara de Vânt, unde urmează să fie construit Spitalul Regional de Urgenţă, va fi construit şi un campus medical.

"SRU face parte dintr-un complex mai larg pe care noi l-am asociat într-un concept de smart city. Este, ca să spunem aşa, un oraş în interiorul oraşului. Tot acolo vrem să construim şi sala polivalentă, şi campus universitar şi campusuri şcolare. Vrem să aducem cât mai multe servicii sociale de care oraşul are nevoie şi întreaga Regiune de Nord-Est", a explicat Chirica.

Conform paginii oficiale a Spitalului Regional de Urgenţe Iaşi, unitatea medicală va fi construită la aproximativ 2,5 kilometri de centrul municipiului reşedinţă, pe strada Moara de Vânt nr. 225, va avea o suprafaţă de 120.000 metri pătraţi. SRU Iaşi va fi formată dintr-un complex de clădiri de 7 etaje, inclusiv subsolul, parterul şi cinci etaje superioare.

De asemenea, va avea şi o parcare subterană independentă pe două nivele, cu o capacitate de 810 locuri. La acestea se vor adăuga alte 726 locuri de parcare la nivel de suprafaţă şi 69 de locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Conform proiectului, partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter si primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (3 şi 4). Vor fi trei turnuri cu secţiuni pătrate, cuprinzând unităţile cu secţii, care se ridica de la etajul 2 până la etajul 5. Deasupra primului etaj vor fi terase, spre curţile interioare, precum şi o terasă deasupra nivelului 3, toate fiind prevăzute a fi acoperite cu vegetaţie.

Subsolul va include în principal servicii de suport, cum ar fi de exemplu, spălătoria, morga, serviciile de întreţinere şi inginerie, spaţiile de administrare a materialelor. La parter şi la primul etaj vor funcţiona servicii de diagnostic şi terapeutice, clinici ambulatorii; la etajele 3-4 se vor fi zone de învăţământ, amfiteatre; serviciile de ambulatoriu vor fi situate pe etajele 1-2.

De asemenea, pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport.

Costurile pentru întregul proiect sunt estimate la 2.379.575.202,02 lei, din care 223.320.500,00 lei reprezintă cofinanţarea primită din fonduri europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent de 14 ani a fost operat de o tumoră gigant orbitară de 8 centimetri, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. Reprezentanţii Spitalului Clinic de...
De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
#Spital Regional de Urgente, #Iasi, #mihai chirica, #sanatate , #spital
Comentarii