Acrobații aeriene și demonstrații ale piloților de elită la show-ul aviatic BIAS 2023. Ce echipe de piloți vor evolua pe Aeroportul Băneasa VIDEO

Sambata, 26 August 2023, ora 10:58
4149 citiri
Acrobații aeriene și demonstrații ale piloților de elită la show-ul aviatic BIAS 2023. Ce echipe de piloți vor evolua pe Aeroportul Băneasa VIDEO
Bucharest International Air (BIAS) a început sânbătă 26 august, ora 10.00, pe Aeroportul Băneasa. FOTO: BIAS / Facebook

Peste 100 de aeronave civile şi militare, dar şi 150 de piloţi şi paraşutişti vor oferi sâmbătă publicului un spectacol pe cer, cu acrobaţii aeriene şi demonstraţii de elită, în cadrul celui mai mare show aerian din România.

Bucharest International Air (BIAS) a început sânbătă 26 august, ora 10.00, pe Aeroportul Băneasa. Evenimentul este dedicat celebrării a 100 de ani de la primul zbor internaţional de noapte, cu program regulat, operat de CFRNA pe ruta Belgrad - Bucureşti Băneasa.

Acolo va avea loc și expoziţia de aviaţie generală, unde producători şi proprietari de aeronave, precum şi furnizori de servicii de aviaţie generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri.

Spectatorii vor putea vizita General Aviation Exhibition până la ora 20:00.

Show-ul aviatic va începe cu un „slow start”, unde va evolua o formaţie de motoparante, dar şi aeronave ZLIN 242 şi ICP Savannah ale Aeroclubului României şi CESSNA 172 din partea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă.

La ora 10:00 este programată ceremonia ridicării drapelului şi intonarea imnului României, urmate de evoluţii ale Hawks of Romania, lansarea de paraşutişti (Aeroclubul României), White Wings şi IAR 823, de asemenea de la Aeroclubul României.

În jurul prânzului, vor evolua Iacării Acrobaţi şi Jurgis Kairys (Lituania - multiplu campion european la acrobaţie), iar seara aceştia vor avea din nou „un show incendiar, în care vom livra o grămadă de emoţii, mult sunet şi foarte multă pictură pe cer”, aşa cum promite Dan Conderman, pilotul unui YAK-52.

BIAS este un spectacol de forţă aeriană, în care aşii aviaţiei civile şi militare din România şi din alte state membre vor încânta spectatorii cu acrobaţii aeriene uluitoare şi demonstraţii de elită, dar şi cu aeronave expuse la sol. Echipa Flying Bulls a Red Bull va zbura cu cele mai spectaculoase aeronave ale sale: B25 Mitchell, P38 Lightning, F4U Corsair, T28 Trojan.

Ce echipe de aviatori participă la BIAS 2023

Forţele Aeriene Române se remarcă la BIAS 2023 cu o participare de excepţie, care se distinge printr-o serie de evoluţii în premieră absolută pentru România. Spectatorii vor avea şansa de a admira evoluţiile spectaculoase ale piloţilor militari, care vor realiza adevărate demonstraţii artistice de forţă supersonică la manşa aeronavelor F-16 Fighting Falcon, IAR 99 Şoim, IAR 330 PUMA, IAK 52 C 27J Spartan, elicoptere EC 135.

Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian.

De asemenea, vor fi prezente la spectacol:

  • Forţele Aeriene ale SUA, cu elicoptere Blackhawk şi Apache,
  • Forţele Aeriene ale Canadei, cu o aeronava McDonnell Douglas CF-18 Hornet,
  • Forţele Aeriene ale Olandei care aduc două F16 Fighting Falcon,
  • Forţele Aeriene ale Germaniei, cu Sikorsky CH-53 Sea Stallion şi Tornado Pa200.
  • Forţele Aeriene ale Ungariei participă cu Saab Jas39 Grippen, elicopterul H145M şi un uriaş C17 Globemaster Forţele Armate Slovene participă cu Pilatus PC-9 şi Turbolet L-410.
  • Forţele Aeriene ale Italiei vin cu Eurofighter Typhoon, Alenia Aermacchi Leonardo şi C27J Spartan.
  • TAROM va evolua cu o aeronavă comercială, iar în acest an va expune la sol pentru spectatori şi un avion ATR. De asemenea, compania aeriană HiSky va participa la BIAS 2023.
  • În premieră, Forţele Aeriene ale Iordaniei expun pe Aeroportul Băneasa un C 130 Hercules.

„Iacării acrobați” evoluează la bordul a 3 aeronave YAK-52

Spectacolul aerian este garantat de prezenţa aşilor Aeroclubului României - Hawks of Romania, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings.

Celebrii Iacări Acrobaţi, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică şi lumini, evoluează în aer cu trei aeronave YAK-52.

Printre participanţi se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviaţiei româneşti, din cadrul Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, iar trupa Bondarii României va evolua cu 5 paromotoare în tandem.

În plus, la BIAS 2023, ediţia a 13-a, participă şi celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană, care evoluează cu Suhoi Su-31.

Recomandarea directorului CN Aeroporturi București

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Valentin Iordache, recomandă publicului să nu uite de măsurile de protecţie împotriva soarelui, întrucât se anunţă o zi caniculară.

„O recomandare importantă pentru public, pentru că este foarte cald şi va fi soare, măsurile de protecţie contra soarelui sunt recomandate şi vă rugăm să vă asiguraţi că există, mai ales pentru copii, haine cu factori de protecţie solară, că folosiţi loţiuni anti-arsuri solare, că folosiţi umbrele, şepcuţe şi că vă hidrataţi pe perioada cât sunteţi aici. La Băneasa, desigur, veţi găsi alimentaţie publică, sunt chioşcuri deschise pe întreg parcursul zilei. O altă recomandare: nu veniţi cu autoturismele personale, pentru că în zona Băneasa nu sunt locuri de parcare disponibilă”, a spus acesta.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#spectacol aviatic Bucuresti, #BIAS avioane Baneasa, #aeroportul Baneasa, #piloti, #avioane , #spectacole