Israelul face lobby pentru aderarea României la Schengen SURSE

Miercuri, 25 Ianuarie 2023, ora 04:00
7699 citiri
Israelul face lobby pentru aderarea României la Schengen SURSE
Diplomații de la București au reluat discuțiile cu oficialii din UE pentru o nouă încercare a României de a adera la Schengen FOTO Arhivă Ziare.com

Autoritățile de la București au purtat discuții cu diplomația israeliană, precum și mai multe organizații evreiești pentru susținerea aderării României la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse politice.

Conform surselor citate, ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, l-a sunat pe ministrul de Externe al Austriei Alexander Schallenberg pentru a discuta despre aderarea României la Schengen. Diplomatul israelian i-ar fi cerut oficialului austriac să primească țara noastreă în spațiul de liberă circulație.

În ultimele săptămâni, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a reluat discuțiile cu omologii din statele europene pentru sprijinirea aderării României la Schengen în acest an. În urmă cu o zi, pe 23 ianuarie, Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din Regatul Ţărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra, cu care a discutat despre perspectivele de avansare a procesului de aderare a României la spaţiul Schengen.

Ministrul de Externe olandez a reconfirmat sprijinul Olandei pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a reiterat faptul că votul olandez din 8 decembrie nu a fost îndreptat împotriva României, ci doar a Bulgariei, şi a arătat că se va implica activ în conturarea la nivel european a unei soluţii pentru aderarea României.

Joia trecută, pe 19 ianuarie, ministrul de Externe român s-a întâlnit și cu omologul său din Austria, Alexander Schallenberg, în marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos.

”Discuţiile dintre cei doi miniştri au vizat subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi s-au înscris în continuarea contactelor anterioare. Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului austriac apelul părţii române la o atitudine constructivă de cooperare, de reconsiderare a poziţiei adoptate anterior şi de avansare pe calea angajamentului spre dialog şi deschidere din partea Austriei pentru identificarea, în perioada următoare, de soluţii pentru depăşirea situaţiei de blocaj determinate de poziţia nefondată a Austriei”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, demnitarul român a făcut referire, în context, la faptul că aşteptarea României privind aderarea la Schengen este considerată legitimă şi deplin justificată de către toţi ceilalţi parteneri europeni, precum şi de către instituţiile europene, care au recunoscut eforturile şi progresele realizate de România, pe toate planurile, gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen fiind confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Australia își avertizează cetățenii să părăsească urgent Israelul: "Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile"
Australia își avertizează cetățenii să părăsească urgent Israelul: "Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv şi-ar putea întrerupe operaţiunile"
Australia şi-a îndemnat cetăţenii, vineri, 19 aprilie, să părăsească Israelul şi teritoriile palestiniene după ce s-au auzit explozii în Iran şi Siria, stârnind temeri legate de...
Cât de puternică este armata israeliană?
Cât de puternică este armata israeliană?
Israelul a anunțat un răspuns la atacurile cu drone și rachete ale Iranului. Acesta ar putea duce la extinderea și intensificarea confruntărilor militare. Cât de pregătit este Israelul...
#Spatiul Schengen, #aderare Romania Schengen, #Austria Romania, #Israel , #Schengen