De ce a fost anulată o amendă primită de Primăria Sectorului 4 pentru asfaltarea unui spațiu verde

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 22:44
4839 citiri
De ce a fost anulată o amendă primită de Primăria Sectorului 4 pentru asfaltarea unui spațiu verde
Lucrările de pe șoseala Olteniței FOTO Acțiunea Comunitară Tineretului via Republica

O amendă de 50.000 de lei primită de Primăria Sectorului 4 de la Poliția Locală a Municipiului București a fost anulată de Judecătoria Sectorului 4. Procesul-verbal a fost declarat nul pentru că în loc să amendeze Sectorul 4 al Municipiului București, polițiștii locali au amendat Primăria Sectorului 4 București, care nu are calitate, „neexistând identitate între aceste două entități”.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sectorului 4 București, Sectorul 4 al Municipiului București și Sectorul 4 al Municipiului București – Primăria Sector 4 București (denumirea oficială a instituțiilor) au dat în judecată Poliția Locală a Municipiului București, cerând anularea unei amenzi de 50.000 de lei aplicate de Poliția Locală pentru asfaltarea unei suprafețe de 35 mp de spațiu verde din Sectorul 4.

Concret, Primăria Sectorului 4 a fost amendată pentru că firma pe care a angajat-o pentru lucrări pe Șoseaua Olteniței a asfaltat 35 de mp de spațiu verde, schimbând destinația spațiului verde.

În procesul de la Judecătoria Sectorului 4, Primăria Sectorului 4 a reclamat faptul că procesul-verbal de contravenție este nul de drept pentru că „sancțiunea a fost aplicată unei persoane fără capacitate de a avea drepturi și obligații și fără patrimoniu, respectiv buget”.

Concret, Primăria Sectorului 4 a arătat că sancțiunea ar fi trebuit aplicată unității administrative teritoriale Sectorul 4 al Municipiului București.

„Primăria Sectorului 4 nu poate avea drepturi și obligații, fiind lipsită de personalitate juridică și capacitate și numai unitatea administrativ-teritorială Sector 4 al Municipiului București deține capacitate juridică și poate răspunde patrimonial, iar Primăria Sectorului 4 nu poate fi niciodată sancționată contravențional, nu poate răspunde patrimonial și nu are capacitatea de a implementa măsuri, întrucât exercițiul drepturilor și obligațiilor aparține întotdeauna unității administrativ-teritoriale”, s-a arătat în cererea de chemare în judecată.

În plus, Primăria Sectorului 4 a mai arătat în proces că responsabilitatea pentru asfaltarea spațiului îi aparține în totalitate firmei care a asfaltat suprafața în litigiu, lucrarea nefiind recepționată de Sectorul 4.

Amenda, anulată „de pe scaun”

Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea Sectorului 4, constatând că procesul-verbal a fost încheiat ilegal pe numele Primăriei Sectorului 4. „Instanța reține că este întemeiat motivul de nelegalitate invocat de petentă în sensul că sancțiunea contravențională a fost aplicată unei persoane fără capacitate de a avea drepturi și obligații și fără patrimoniu, respectiv buget. Instanţa constată că în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor din data de 12.09.2022 este menționată în calitate de contravenient Primăria Sectorului 4”, se arată în sentință.

Judecătorul a explicat că se observă, pe de o parte, că are calitatea de parte contractantă și de beneficiar al lucrărilor Sectorul 4 al Municipiului București, iar nu Primăria Sectorului 4 București, „neexistând identitate între aceste două entități”.

Pe de altă parte, lucrările de asfaltare au fost executate în concret de către firma angajată și „nu a fost întocmit vreun proces-verbal de recepție a lucrărilor care să fie însușit de Sectorul 4 al Municipiului București sau de Primăria Sectorului 4 București și prin care acestea să își exprime acordul cu privire la lucrările de asfaltare care au fost efectiv executate”.

Jduecătorul a mai arătat că polițiștii locali nu au indicat în procesul-verbal planul urbanistic în care terenul asfaltat figurează ca spațiu verde, simpla prezență în Registrul Spațiilor Verzi nefiind suficientă pentru a atrage sancțiuni.

„Cadastrul Verde al Municipiului București (Registrul Spațiilor Verzi) este un sistem informatic de înregistrare şi evidenţă a spaţiilor verzi aflate pe teritoriul Municipiului Bucureşti, ca urmare a obligațiilor care revin autorităților administrației publice locale conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 24/2007. Conform informațiilor publice care se găsesc pe site-ul www2.pmb.ro, în prezent, Registrul Spaţiilor Verzi din Municipiul Bucureşti nu are valoare administrativă şi nu produce efecte juridice, terenurilor amenajate sau înregistrate ca spaţii verzi, indiferent de regimul juridic fiindu-le aplicate prevederile legislaţiei de mediu în vigoare”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 4, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
Amendă usturătoare pentru o persoană care a consumat semințe și a aruncat cojile pe jos. Cât costă lipsa de civilizație
O persoană care a mâncatat semințe și, apoi, a aruncat cojile pe jos a fost identificată de oamenii legii și amendată cu 1000 de lei, la Aiud. Folosindu-se de camerele de supraveghere din...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#spatiu verde, #asfalt, #amenda, #instanta, #sectorul 4, #soseaua Oltenitei , #justitie