Mii de proprietăți, ocupate ilegal în Spania. Fenomenul a luat amploare mai ales pe timpul Pandemiei Covid-19

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 22:08
22510 citiri
Mii de proprietăți, ocupate ilegal în Spania. Fenomenul a luat amploare mai ales pe timpul Pandemiei Covid-19
Tot mai multe case cad pradă ocupanților ilegali în Spania

Dacă dețineți o proprietate în Spania, dar nu locuiți în ea în mod permanent, atunci s-ar putea să vă întrebați cum vă puteți asigura că proprietatea dvs. este în siguranță atunci când sunteți plecați. S-ar putea să fii chiar îngrijorat de faptul că locuința ta va deveni una dintre cele 14.000 de proprietăți spaniole care au fost ocupate ilegal de așa-numiți okupas. Spania are o mare problemă cu ocupanții ilegali și aceasta a crescut în ultimii ani, scrie rightcasa.com.

Există două motive principale pentru care acest fenomen a crescut în Spania: în primul rând, există un număr mare de proprietăți goale în țară. Această cifră a fost calculată a fi mai mare de 3,4 milioane, potrivit celui mai recent recensământ guvernamental. În al doilea rând, ocupanții ilegali au mai multe drepturi legale în Spania decât în orice altă țară, iar acest lucru împiedică evacuarea rapidă a celor care ocupă ilegal locuințe pe care nu le dețin.

Cât de mare este problema? Ei bine, conform Ministerului spaniol de Interne, 13.006 de proprietăți au fost ocupate ilegal în Spania în 2020. Această cifră este puțin mai mică decât cele 14.621 de proprietăți care au fost ocupate ilegal în 2019, iar numărul a atins apogeul în 2015, când erau 22.461. Criza Covid-19 și restricțiile de călătorie ulterioare au avut ca efect mai multe proprietăți goale de-a lungul coastei decât oricând, iar acum ocupanții profită de acest lucru.

În toată Spania, ocupanții ilegali preiau controlul asupra caselor și clădirilor din zonele rezidențiale. Pe lângă faptul că le ocupă, unii au chiar îndrăzneala să încerce să vândă aceste proprietăți unor vânători de chilipiruri. Nicăieri nu ești ferit de acest fenomen, dar Catalonia este de departe cea mai afectată regiune: poliția din zonă a primit peste 6.259 de plângeri de la proprietari în 2020, adică cu 500 de cazuri mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut. Este o problemă foarte reală și una care îi dezbină pe spanioli, mulți considerând ocuparea ilegală a unei proprietăți drept o infracțiune, în timp ce alții o văd ca o consecință a crizei imobiliare cu care se confruntă țara în prezent.

Legea care încurajează ocupanții

Ocuparea ilegală a proprietății cuiva în Spania este o infracțiune. În articolul 245 din Codul Penal al Spaniei se precizează clar: „Oricine ocupă, fără autorizația corespunzătoare, o proprietate, locuință sau clădire aparținând altcuiva și care nu constituie reședința sa sau rămâne pe proprietate împotriva voinței proprietarului, va fi pedepsit cu închisoare de la trei până la șase luni”.

Dar litera legii și realitatea situației sunt însă foarte diferite. Deoarece pedepse mai mici de doi ani nu duc de fapt la nici o perioadă de închisoare în Spania, de exemplu, acest lucru nu servește ca un factor de descurajare pentru ocupanți. O altă problemă care face ca fenomenul să fie atrăgător pentru ocupanții ilegali (și frustrant pentru proprietarii de case) este că procesul penal pentru aceste chestiuni poate dura în medie între 9 și 18 luni și sunt anevoioase și consumatoare de timp și bani. Ocupanților li se pot acorda chiar aceleași drepturi ca și proprietarilor de case pe care băncile doresc să-i evacueze pentru că nu-și plătesc ipotecile, ceea ce înseamnă că pretenția legală a proprietarilor de case ar putea fi chiar respinsă.

Legea spaniolă asupra ocupanților ilegali s-a schimbat în ultimii ani, susținând că acum este mai ușor pentru proprietari să scape de okupas. Cu toate acestea, legea se referă doar la proprietăți private, nu la cele deținute de bănci sau companii imobiliare, iar în 2020, nu există încă un mare impediment legal pentru acești ocupanți ilegali. Există multe lacune legale atunci când vine vorba de okupas în Spania. Legea prevede că pot fi dați afară în 48 de ore, cu excepția cazului în care schimbă încuietorile (acest lucru este adesea primul lucru pe care îl vor face profesioniștii în acest domeniu), dar în majoritatea cazurilor este deja prea târziu.

Ce să faci dacă casa ta este ocupată ilegal

Dacă ai ghinionul să-ți găsești casa ocupată, ceea ce faci în primele 48 de ore este crucial. Dacă puteți dovedi că ocupanții s-au mutat pe proprietatea dumneavoastră în această perioadă de două zile, puteți merge la poliție, și ocupanții pot fi evacuați fără mandat judecătoresc. Aceasta este cea mai bună și mai ușoară cale de a elimina ocupanții din casa ta.

Dacă au trecut deja 48 de ore, veți avea nevoie de un mandat pentru a vă evacua ocupanții și începe procesul legal îndelungat.

- Mai întâi ar trebui să depuneți o cerere de evacuare (demanda civil de deshaucio), iar judecătorul va stabili o oră și o dată pentru ca dvs. și ocupanții să vă prezentați în instanță. Mulți okupas refuză să se identifice sau să participe la orice procedură care poate face acest lucru dificil.

- Poliția nu poate intra pe proprietatea ocupată și îi poate forța pe ocupanți să se legitimeze în timp ce se află în locuință. Ei pot fi prinși numai atunci când sunt în afara proprietății.

- În cazul în care judecătorul hotărăște în favoarea reclamantului, poliția poate proceda la evacuarea cu forță a ocupanților.

- Dacă proprietatea este casa ta principală, asta e o veste bună. În continuare va trebui să depuneți cererea de evacuare prin intermediul instanțelor de judecată, dar este mai probabil ca judecătorul să se pronunțe în favoarea dvs mai repede.

- Vă întrebați cât va costa totul? Costurile juridice pentru proprietarii de case care se află în acest calvar depind de tipul de proprietate și de avocatul pe care îl alegeți, dar de obicei costă între 600 și 3.000 de euro.

Există lacune legale pe care proprietarii de case le pot exploata?

Nu doriți să treceți printr-un proces juridic costisitor și consumator de timp? Unii proprietari în această situație sună pur și simplu poliția și spun că în locuința lor sunt hoți. Acest lucru permite poliției să intre pe proprietate folosind forța, chiar dacă nu are un mandat.

O altă opțiune este să contactați un lăcătuș binevoitor. Pândiți ocupanții și de îndată ce au părăsit proprietatea, lăcătușul tău poate schimba încuietorile, oferindu-vă din nou acces deplin la proprietatea și permițându-vă să vă revendicați ceea ce vă aparține de drept.

În cele din urmă, dacă sunteți cu adevărat disperat să vă revendicați casa, atunci puteți contacta una dintre numeroasele agenții de securitate anti-okupanți care lucrează în prezent în Spania. Acestea sunt specializate în negocierea cu ocupanții ilegali pentru a părăsi proprietatea și supraveghere 24 de ore din 24 și, deși aceasta implică adesea un nivel scăzut de intimidare, aceasta se încadrează în limitele legii în Spania.

Experții și avocații solicită modificări ale legii pentru a accelera evacuarea. Consiliul General al Asociațiilor Administratorilor Proprietății din Spania solicită modificarea legii care reglementează procedurile penale pentru a stabili măsuri specifice care pot fi convenite provizoriu de la începutul unei plângeri penale, astfel încât poliția și forțele de securitate să poată interveni din primul moment în care o ocupație ilegală este detectată și raportată de proprietar.

Aceasta se adaugă altor măsuri, cum ar fi acordarea de mai multă putere consiliilor locale, pentru ca aceștia să își poată exercita propriile competențe împotriva ocupanților ilegali, având în vedere că modifică coexistența în proprietate și în vecinătate, precum și pentru că provoacă conflicte sociale și generează probleme de securitate.

Cazul Angliei

Squatting-ul sau ocuparea ilegală de clădiri sau proprietăți are o istorie lungă și în Anglia. În secolul al XX-lea, squatterii s-au orientat către clădirile abandonate. Ocupări ilegale în masă au fost organizate într-un număr de clădiri publice proeminente din centrul Londrei, culminând cu ocuparea Piccadilly în 1969, London Street Commune sau „Hippydilly” a atras atenția la nivel mondial.

S-a estimat că la sfârșitul anilor 1970 existau 50.000 de ocupanți ilegali în Marea Britanie, majoritatea (30.000) locuind la Londra. În 2011 guvernul a estimat că există „20.000 de squatters în Marea Britanie” și „650.000 de proprietăți goale”. La 1 septembrie 2012, ocuparea de proprietăți rezidențiale a fost incriminată, pedepsa fiind de închisoare până la șase luni sau o amendă de 5000 de lire sterline sau amândouă. Legea oferă poliției o putere suplimentară pentru a elimina infractorii atunci când sunt daune asupra terenului sau proprietății ori există peste șase vehicule în spațiile unde se află ocupanții ilegali.

Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Ce a pățit căpitanul Spaniei la ultimul meci al naționalei sale. Până și adversarii au fost uluiți
Selecţionerul Spaniei, Luis de la Fuente, a declarat că i-a fost ruşine atunci când a auzit fluierături din tribunele arenei Santiago Bernabeu, marţi seară, în timpul meciului amical cu...
Ianis Hagi a dezvăluit unde vrea să joace. Ce crede despre presiunea numelui pe care îl poartă
Ianis Hagi a dezvăluit unde vrea să joace. Ce crede despre presiunea numelui pe care îl poartă
Ianis Hagi are 25 de ani și este la a patra experiență internațională, jucând pentru Alaves, după ce a trecut pe la Fiorentina, Gent și Glasgow Rangers. Înaintea meciului amical de...
#Spania, #locuinte, #ocupanti ilegali, #proprietati , #stiri externe
Comentarii