Cum se negociază concursurile de angajare în Ministerul Dezvoltării. Cât costă un post de funcționar superior: ”Mă, tu realizezi că tu n-ai știut nimic pe lângă?”

Joi, 05 Mai 2022, ora 04:25
9485 citiri
Cum se negociază concursurile de angajare în Ministerul Dezvoltării. Cât costă un post de funcționar superior: ”Mă, tu realizezi că tu n-ai știut nimic pe lângă?”

O șefă din cadrul Ministerului Dezvoltării a fost condamnată la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare, printr-o sentință a Tribunalului București, fiind găsită vinovată de trafic de influență și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității.

Femeia a fost trimisă în judecată pentru că a cerut șpagă 3000 de euro pentru a oferi subiectele de examen unei candidate care aplicase pentru un post de funcționar la departamentul de achizhiții publice în cadrul Ministerului Dezvoltării. Sentința Tribunalului București nu este definitivă.

Lavinia Alina Deaconu, care ocupa funcția de consilier evaluare-examinare din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației - Direcția Generală Programul Operațional Regional, a ajuns în fața instanței după ce a fost denunțată chiar de către femeia căreia îi dăduse, pe șpagă, subiectele de examen.

Afacerea dintre cele două femei, a demarat undeva la finalul anului 2020. Cele două se cunoscuseră recent într-un spital și dezvoltaseră o relație de amiciție. La începutul anului 2021, Ministerul Dezvoltării a scos la concurs mai multe posturi, printre care și cel de consilier, clasa I, gradul superior din cadrul Serviciului Verificare Achiziții Publice. Știind că amica ei, Lavinia Deaconu, lucrează în locul potrivit, femeia a contactat-o și i-a cerut detalii despre job.

Potrivit actului de acuzare, Lavinia Deaconu i-ar fi spus prietenei sale că examenul se poate aranja în schimbul sumei de 3000 de euro, bani care ar fi urmat să ajungă la un secretar de stat din Minister. În schimbul banilor, femeia urma să primească în timp util grila cu întrebări și răspunsurile aferente, astfel că examenul ar fi fost floare la ureche, iar jobul, asigurat.

Candidata a făcut imediat un împrumut la bancă și i-a dat prietenei sale suma de 15.000 de lei, în două tranșe, prima data 10.000 de lei și câteva zile mai târziu, diferența. Cu câteva zile înainte de examen, Lavinia Deaconu s-a ținut de promisiune și i-a trimis prietenei sale subiectele cu tot cu răspunsurile corecte.

În ziua examenului, organizat în data de 25 ianuarie 2021, ceva s-a întâmplat astfel că femeia care dăduse 15.000 de lei să primească subiectele s-a trezit că are de răspuns la cu totul altfel de întrebări, rezultatul la proba scrisă fiind de 20 de puncte, mult prea puțin pentru a fi admisă.

Supărată că se afla într-o astfel de ipostază, și cu șpagă dată și fără serviciu, candidata i-a cerut prietenei sale banii plătiți pentru subiecte înapoi, din moment ce acestea nu s-au regăsit decât parțial în grila de examen. Lavinia Deaconu i-a explicat că acest lucru nu se poate întâmpla, dat fiind că banii au ajuns acolo unde trebuia să ajungă, iar femeia primise totuși niște subiecte, fie ele și parțial corecte. Când a aflat că amica înșelată intenționa să facă denunț, angajata Ministerului Dezvoltării a început negocierea, promițându-i că-i va aduce înapoi doar o parte din șpagă.

Funcționar: Șanse mai ai ca să obții o parte din bani, măcar! Sau măcar jumătate! [...]

Candidat: Păi, stai puțin! Ți-a dat grile de douăzeci de puncte! Asta înseamnă o cincime din cei 15.000 de lei!

F: Mă, omu’ a fost super bine intenționat. Ți-a dat tot ce...

C:Păi, și eu am fost, și eu sunt...

F: Ți-a dat tot ce știa că trebuie dat![...]

C: Deci, eu nu știu. Eu mă duc la pol... la

F: Iar eu sunt... Și ce zici!?

C: Ce să zic? Văd eu ce-o să zic!

F: C-ai vrut să dai șpagă!?

C: Nu, nu, nu! Văd eu ce să zic!,

F: Dar suntem amândouă în asta! Deci, pe bune!

C: Poftim!? Poftim!?

F: Deci, „Poftim!?”

C: deci eu mă duc pentru că vreau să-mi recuperez...

F: Intrăm amândouă!?

C: Eu vreau să-mi recuperez banii!

F: Eu cred că nu-ți dai seama ce faci!

C: Deci, nu... Pe bune! Adică îmi vreau banii înapoi!

F: Adică, ce? Adică, eu am vrut să te ajut și eu intru într-un că**t!?[...]

C: Uite! Credit la B.C.R.! Eu am făcut credit când m-am întâlnit cu tine! Ți-am dat 10.000 pe 12 și 5.000 pe 13!

F: Mă, da’ stai pu...! Da’... Deci... deci, tu ce faci!? Tu-mi impui mie acuma!?

C: Dar nu-ți impun! Eu îmi vreau banii înapoi!

Este doar o parte din discuțiile care s-au purtat între cele două femei, imediat după ce candidata a primit vestea că a pierdut examenul, din cauza punctajului foarte mic obținut la testul grilă, deși plătise 15.000 de lei pentru a primi subiectele înaintea testului.

Într-o altă discuție, angajata Ministerului Dezvoltării îi reproșează prietenei sale că nu s-a pregătit deloc pentru examen, bazându-se doar pe subiectele primite, acesta fiind motivul pentru ca rezultatul a fost atât de slab. În schimb, candidata a recunoscut că nu s-a pregătit ”în plus” tocmai pentru că a dat bani ca să nu facă asta.

”Măi, stai o secundă! Mă, tu realizezi că tu....mă, tu realizezi că tu n-ai știut nimic pe lângă?”, la care XXX confirmă faptul că a dat banii pentru a-i fi puse la dispoziție subiectele pentru examen.....”Păi, n-am știut pe lângă, da! Eu am....eu am dat banii ăia ca să......subiectele! Nu am dat...!”, potrivit rechizitoriului.

Lavinia Alina Deaconu a recunoscut fapta în fața instanței.

Tribunalul București a decis, pe lângă închisoarea cu suspendare, să-i interzică Laviniei Deaconu ”să mai ocupe o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii si de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane de drept public”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

În plus, instanța a decis să confiște de la Deaconu suma de 15.000 bani care au fost dați cu titlu de mită.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fotografia răvășitoare a unei femei palestiniene ce ține în brațe trupul fără viață al nepoatei sale a câștigat trofeul la concursul World Press Photo
Fotografia răvășitoare a unei femei palestiniene ce ține în brațe trupul fără viață al nepoatei sale a câștigat trofeul la concursul World Press Photo
Fotografia emoţionantă a unei femei palestiniene îndoliate, care o ţine în braţe pe nepoţica ei, ucisă în timpul unui bombardament israelian în Fâşia Gaza, a câştigat joi principalul...
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
#spaga, #mita, #angajari stat, #concurs, #Ministerul Dezvoltarii , #coruptie