Închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a mai profesa un an pentru un medic acuzat că a luat mită 100 de lei

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 05:02
3615 citiri
Închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a mai profesa un an pentru un medic acuzat că a luat mită 100 de lei
Medic condamnat pentru o spagă de 100 de lei FOTO Arhivă

Un medic ginecolog de la Spitalul Municipal Lugoj a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare printr-o sentință a Tribunalului Timiș, fiind găsit vinovat pentru luare de mită.

Doctorul Flaviu Ioan Bodnar a fost deferit justiției după ce o pacientă l-a reclamat că a primit mită 100 de lei pentru un consult în cadrul unui spital de stat. Sentința dată, luni, 9 ianuarie 2023, de Tribunalul Timiș, nu este definitivă.

Pe lângă închisoarea cu suspendare, instanța i-a interzis medicului să-și exercite profesia pentru o perioadă de un an. În plus, medicul va trebui să muncească 60 de zile în folosul comunității, la AJOFM Timiș, dacă sentința va rămâne definitivă.

Bodnar Ioan Flaviu a ajuns în fața instanței după ce una dintre pacientele sale l-a reclamat în mai 2021 că a primit mită 100 de lei pentru un consult de specialitate. Femeia era însărcinată și a apelat la medicul Bodnar atunci când a simițit că ceva nu este în regulă cu evuluția sarcinii. Pentru un prim consult pacienta i-a oferit doctorului suma de 100 de lei, deși actul medical avusese loc într-un spital de stat unde astfel de servicii sunt gratuite.

Ulterior, femeia l-a mai sunat pe doctor pentru a-i relata evoluția stării sale medicale însă cel din urmă de multe ori nu răspundea apelului său telefonic, iar într-o anumită împrejurare când i-a precizat că are o durere de măsea acută inculpatul i-a dat o replică tăioasă zicându-i că el nu este stomatolog. Convinsă că medicul se comportă astfel, nemulțumit fiind de suma prea mică de bani primită de la ea, femeia a decis să apeleze la alt doctor.

Întâmplarea a făcut ca în ziua în care a ajuns la spital să nască, de gardă să fie chiar medicul Bodnar care a ajutat-o să aducă pe lume copilul. Starea de sănătate a femeii nu a evoluat cum trebuie după naștere, așa că a apleat din nou la consultațiile doctorului cu care născuse.

”Martora denunțătoare știind că la naștere nu i-a dat niciun folos necuvenit cu titlu de mită și conștientizând faptul că la primul consult medical după remiterea sumei de 100 lei inculpatul a părut ușor nemulțumit de cuantumul acesteia a luat decizia împreună cu soțul ei să ofere la controlul ulterior suma de 300 lei (ca o recompensă/retribuție deși serviciile medicale prestate de inculpat nu au fost la un nivel foarte bun, conform susținerilor denunțătoarei)”, se arată în actul de acuzare.

Între timp polițiștii de la DGA fuseseră înștiințați de practicile din respectivul spital, iar medicul a fost prins în flagrant delict. La percheziție, polițiștii au găsit bancnotele însemnate cu vopsea fluorescentă.

O discuție intereptată ambiental a fost folosită ca probă în instanță pentru a dovedi că medicul a acceptat banii de la pacientă.

” MAR: - Domn’ doctor, cât mă costă?

BIF: - Cât vrei.

MAR: - Uitați, 300 (trei sute de lei) de lei că data trecută m-am simțit tare prost.

BIF: - Stai, mă, liniștită.

MAR: - Vi-am dat 100 (o sută) de lei șii….

BIF: - Neinteligibil…. MAR: - La naștere…și …na

. BIF: - Vezi-ți de treabă, că nu trebuie …

MAR: - Nu am avut..

BIF: - Nu te condiționează nimeni”.

După plecarea pacientei (martor denunțător) din cabinet, medicul a luat de pe masă doar acel plic (iar nu toate bunurile sale pentru că s-ar fi grăbit să plece), iar în momentul când organele de anchetă au pătruns în cabinet, fiind întrebat dacă a primit vreo sumă de bani de la pacienta care părăsise cabinetul, acesta a recunoscut că a primit un plic pe care l-a scos din buzunarul halatului susținând că el nu a solicitat vreo sumă de bani de la aceasta, dar că nu a refuzat primirea acestuia, au precizat anchetatorii.

Pe 9 ianuarie 2023, Tribunalul Timiș a decis că medicul este vinovat pentru luare de mită și l-a condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

Medicul a făcut apel la sentința dată de instanța de fond.

Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcționar DGASPC a fost prins în flagrant când lua mită pentru o semnătură. Primea banii lunar, de la sfârșitul anului trecut
Un funcţionar din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa a fost prins în flagrant când primea 600 de lei mită de la o persoană, pentru a...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#spaga, #spaga medici, #doctor, #condamnare, #mita, #coruptie, #ginecolog , #coruptie
Comentarii
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
100 de lei o suma uriasa. Daca lua mii de euro , era fara suspen