Fosta șefă a serviciului Resurse Umane dintr-un mare spital din România, prinsă cu șpăgile ascunse în fața de pernă. Bani pentru angajări pe secția COVID

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 22:12
10566 citiri
Fosta șefă a serviciului Resurse Umane dintr-un mare spital din România, prinsă cu șpăgile ascunse în fața de pernă. Bani pentru angajări pe secția COVID
Șefa HR de la Spitalul Județean Ploiești, prinsă cu șpăgile în fața de pernă FOTO arhivă

Instanța a rămas în pronunțare în cazul notoriu de corupție de la cel mai mare spital din Prahova, inculpată fiind Florica Preda, fosta șefă a serviciului Resurse Umane, una dintre cele mai vechi angajate ale unității medicale.

Fosta șefă HR de la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, responsabilă printre altele cu recrutarea de personal, este acuzată că a luat mită pentru a face angajări sau pentru a muta angajații de la o secție la alta în funcție de preferințele lor. Deciziile erau luate în schimbul unor sume de bani, uneori plătindu-se chiar mii de lei pentru ca o asistentă să fie transferată în secția dorită.

În timpul perchezițiilor de la domiciliul Floricăi Preda, polițiștii au găsit importante sume de bani, plicurile fiind ascunse fie sub perna de pe patul din dormitor, în fața de pernă, fie într-o noptieră de lângă pat, potrivit unor surse.

”Cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare la adresa inculpatei din Ploiesti, au fost identificate şi ridicate mai multe sume de bani, apreciindu-se că nu pot fi justificate prin veniturile licite realizate de inculpată, respectiv: 150.900 lei, 41.480 euro, 1.350 dolari, 300 lire, iar prin ordonanţa procurorului din data de 08.11.2021 s-a impus indisponibilizarea sumelor ridicate pentru a asigura posibilitatea aducerii la îndeplinire a măsurii confiscării speciale şi în vederea acoperirii cheltuielilor judiciare”, se arată în actul de acuzare.

Florica Preda este angajata Spitalului Județean din Ploiești din anul 1978, iar din 1991 ocupa funcţia de Şef al Serviciului de Resurse Umane al Spitalului. A fost suspendată din funcție odată cu demararea anchetei, instanța interzicându-i, printre altele, ca, în timpul controlului judiciar, să ”nu exercite activitatea care a facilitat săvârşirea faptei, respectiv aceea de funcţionar public cu atribuţii în domeniul Resurselor Umane în cadrul unităţilor sanitare de stat”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Femeia a fost trimisă în judecată la finalul lunii iunie 2022, dosarul fiind înregistrat inițial pe rolul Tribunalului Prahova, ulterior strămutat în Dâmbovița. Tribunalul Dâmbovița a rămas în pronunțare, urmând să dea sentința marți, 10 ianuarie 2023, potrivit portalului instanțelor de judecată.

În actul de acuzare, anchetatorii au probat că Florica Preda a primit:

- suma de 4450 de lei de la suspectul XY în scopul angajării acestuia pe în funcția de asistent medical generalist pe perioadă determinată în cadrul secției Neurologie,

- suma totala de 10.000 lei, în trei tranșe, de la martora denunțătoare XY în schimbul mutării de pe postul de infirmieră pe postul de asistent medical în cadrul Spitalului Judetean Ploiești, mutare ce nu a mai avut loc.

- suma de 3000 lei de la martora denunțătoare XY, în schimbul angajării în cadrul Spitalului Județean Ploiești pe post de asistent medical, angajare ce nu a mai avut loc,

- suma de 8000 de lei de la suspecta XY în scopul angajării acesteia în funcția de asistent medical generalist în cadrul secției Interne-Covid.

- suma de 500 de euro, în mod indirect, de la numita XY, în schimbul angajării acesteia ca infirmieră în cadrul Spitalului Judetean Ploiesti, (angajare ce a avut loc la data de 11.10.2021).

Odată cu șefa HR de la spitalul județean din Ploiești au fost anchetate și ulterior acuzate de dare de mită sau complicitate alte 13 persoane.

Este vorba despre complicii Floricăi Preda, oameni de încredere (un brancardier și un electrician) care intermediau spăgile, dar și asistente medicale sau infirmiere care au dat bani și produse să se angajeze în spital în plină pandemie, când salariile din unitățile medicale care tratau pacienți bolnavi de COVID-19 erau considerabile.

O parte dintre aceștia au făcut deja acorduri de recunoaștere a vinovăției, fiind condamnați la închisoare cu suspendare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grupul bancar austriac Raiffeisen face angajări în Rusia, deși oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen face angajări în Rusia, deși oficial susţine că vrea să plece de pe această piaţă
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri ambiţioase de creştere în această ţară, în contradicţie cu...
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Pădurar prins în flagrant că-l mituia pe șeful Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud cu pastramă, salam din vânat, păstrăv și țuică
Un pădurar este cercetat pentru dare de mită după ce a fost prins în flagrant când îi oferea şefului Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud produse din carne - pastramă, salam de vânat,...
#spaga, #spaga spitale, #mita, #resurse umane, #spital urgenta, #angajari , #coruptie
Comentarii
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5
Pai ati uitat cum se fac angajările?