Corupția din sistemul de sănătate. Manager de spital: „A trebuit să fac de mai multe ori adrese către poliție”

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 12:42
3521 citiri
Corupția din sistemul de sănătate. Manager de spital: „A trebuit să fac de mai multe ori adrese către poliție”
Bani de șpagă în masca de protecție FOTO: PIxabay.com

Cazul doctoriței șpăgare de la Neamț a scos din nou la iveală corupția din unele spitale românești. Si nu vorbim numai despre spitalele din provincie ci de unele unități medicale renumite din Capitală.

Unul dintre aceste spitale este Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Dr. Beatrice Mahler, managerul unității medicale, a explicat într-un interviu pentru Europaliberă.ro.

„Din păcate, este un obicei care există, un obicei care este întreținut și de personalul medical. Chiar dacă se schimbă cu pași mici, lucrurile se schimbă”, a spus dr. Mahler.

Șefa instituției a vorbit chiar despre cazuri din interiorul spitalului pe care îl conduce.

„A trebuit să fac nu o dată, ci de mai multe ori, adrese către poliție în care am avut plângeri de la pacienți pentru că s-a condiționat actul medical în Marius Nasta.

Sunt tot mai puțini oameni, cel puțin pe partea de condiționat (actul medical, n.red.). Însă, de acceptat, atunci când li se oferă, din păcate încă e destul de frecventă (practica) și pleacă de la medic, până la infirmieră și portar.

Nu putem schimba (condiționarea actului medical, n.red.) decât repetând și conștientizând faptul că este penal. La medic este cu atât mai grav cu cât nerespectarea legii înseamnă nerespectarea dreptului la viață.

Condiționarea este inadmisibilă atunci când ai ales să faci medicină”, a mai spus medicul Beatrice Mahler care a mai transmis că cele mai multe plângeri sunt în legătură cu angajații de la pază. Dar a avut și sesizări în ceea ce-i privește pe medici.

Medicul Daniel Coriu, președintele Colegiului medicilor este de părere că pacientul căruia i s-a cerut șpagă trebuie să întrerupă relația cu acel medic și trebuie să meargă la un altul.

Pe de altă parte, medicii sunt de acord că un specialist poate primi ”o mulțumire” de la un pacient satisfăcut, însă trebuie reglementată o valoare. pentru că și un buchet de flori poate costa câteva mii de lei, de exemplu.

Cu toate acestea, fenomenul ar fi în scădere, a spus Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, iar acest lucru se datorează anchetelor jurnalistice ce i-au vizat pe medici celebri dar și faptul că medicii au început să primească salarii mai mari.

Doctorița de la Suceava care lua bani de la bolnavii de cancer, în arest la domiciliu

Dr. Anca Ababneh Dumitrovici, șefa Secției de Oncologie a Spitalului din Suceava, este acuzată de procurori că a primit în mod repetat de la pacienţii bolnavi de cancer sau de la apropiaţii acestora sume cuprinse între 50 de lei şi 50 de euro, dar și produse alimentare precum miere ori caşcaval, deși avea un salariu lunar de 25.000 de lei.

Ea a primit mită de cel puțin 60 de ori în decurs de șapte zile.

După ce Curtea de Apel Suceava a admis contestația la mandatul de arestare preventivă, femeia a fost eliberată miercuri seară și pentru o perioadă de 25 de zile se va afla în arest la domiciliu. În perioada în care este anchetată, ea nu-și va putea exercita meseria.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#spaga medici, #plangeri politie, #Institutul Marius Nasta, #spaga oncologie , #sanatate