Cum a fost destructurată fabrica de bolnavi închipuiți cu pensii speciale din Cluj. Veriga slabă care a dezvăluit întreaga potlogărie

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 03:32
27540 citiri
Cum a fost destructurată fabrica de bolnavi închipuiți cu pensii speciale din Cluj. Veriga slabă care a dezvăluit întreaga potlogărie
Reteaua gândită de Aurica, femeia care a intermediat peste 70 de șpăgi pentru obtinerea pensiilor de boală FOTO Arhivă ziare.com

O bucătăreasă și doi medici din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj au produs pe bandă rulantă, contra unor mici atenții, bolnavi închipuiți aflați în incapacitate de muncă și care au beneficiat de pensii de boală în baza unor documente medicale cumpărate.

Toată rețeaua care a funcționat cel puțin în anul 2019 a fost demascată de un investigator infiltrat în rețea. Acesta a urmat calea celorlalți colegi de suferință și așa a ajuns să dea mită unui medic endocrinolog din cadrul Spitalului Municipal Cluj pentru a intra în posesia actelor necesare pentru pensia specială.

Cel puțin 30 de persoane, în mare parte din zona orașului Huedin au reușit să obțină indemnizații de la stat apelând la rețeaua coordonată de Aurica Pisică, fostă Calman, fostă Ungur. Femeia, de profesie bucătăreasă, era cea care intermedia șpăgile către doi doctori clujeni, Alexandru Faur, din cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Cluj – decedat în timpul procesului și medicului Carmen Teodora Gruiță, specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Pentru obținerea documentelor medicale care atestau incapacitatea de muncă a pacienților se plătea între 600 și 1500 de lei, o parte din sumă fiind oprită pentru deranj de intermediar, iar restul ajungea la medici. Inclusiv pacienții care aveau nevoie de revizuirea diagnosticelor erau nevoiți să plătească taxa între 300 și 400 de lei.

Afacerea era foarte bine organizată, iar colaborarea dintre intermediar și cei doi medici era imbatabilă. ”Din probele dosarului a reieşit că inculpata şi-a construit o adevărată reţea pentru valorificarea influenţei de care se bucura în raport de cei 2 medici, iar în situaţia rarissima, în care erau persoane care încercau să evite această intermediere, inculpata lua legătura cu medicil şi i se spunea să tergiverseze eliberarea deciziilor sau a actelor medicale pentru ca doritorii să fie nevoiţi să apeleze la ea pentru o intermediere reuşită” se arată în actul de acuzare, potrivit portalului rejust.ro.

După ce rețeaua de bolnavi închipuți a fost destructurată prin infiltrarea unui investigator sub acoperire, oamenii care au apelat la serviciile celor doi medici au început să recunoască faptele. Mulți dintre ei, în general oameni cu studii gimnaziale, cel mult liceale, au mărturisit însă că nu au realizat că dau mită, că fac o faptă penală, cadoul în bani pentru medici fiind un fapt încetățenit la noi în țară ca ceva firesc, normal.

Cei doi medici și complicele lor, au fost trimiși în judecată de DNA în noiembrie 2019, fiind condamnați pe fond astfel: medicul endocrinolog Teodroa Carmen Gruiță a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității la biserica "Sf. Dumitru" Floreşti sau la Primăria municipiului Cluj-Napoca.

În cazul celui de-al doilea medic, procesul penal a încetat, acesta decedând pe parcursul anchetei judecătorești.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o bucătăreasa Aurica, cea care intermedia spăgile între pacienți și medici. Aurica Pisică (fostă Calman, fostă Ungur) a fost condamnată la pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare, și la confiscarea specială a sumei de 21.350 lei. Ea a fost găsită vinovată de 78 de acte de trafic de influență. Instanța a decis menținerea sechestrului asigurător asupra sumelor de 11.055 lei și 420 euro, găsite cu ocazia percheziţiei domiciliare, respectiv asupra sumei de 8300 lei. Judecătorii clujeni au obligat-o pe Aurica să plătească în favoarea statului suma de 15.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Despăgubiri de peste un miliard și închisoare pe viață în cazul medicului care a agresat sexual sute de gimnaste
Departamentul american al Justiţiei va plăti aproximativ 100 de milioane de dolari unui număr de aproximativ o sută de gimnaste agresate sexual de fostul medic al lotului naţional, Larry...
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
Pericol de moarte la Cluj. Cinci persoane, dintre care 4 minori, au ajuns la spital intoxicate cu dioxid de carbon
O femeie şi patru copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani, au ajuns, joi seară, 18 aprilie, la spital fiind transportați de către echipaje medicale din Cluj. Cei cinci prezentau...
#spaga medici, #mita, #pensie, #pensie speciala, #medic, #Cluj , #stiri juridice