Doctorița din Bihor care a primit peste 270 de șpăgi a scăpat doar cu o pedeapsă cu suspendare

Miercuri, 07 Iunie 2023, ora 19:54
5009 citiri
Doctorița din Bihor care a primit peste 270 de șpăgi a scăpat doar cu o pedeapsă cu suspendare
Doctorița ar fi primit șpagâ atât sume de bani cât şi bunuri, produse alimentare, băuturi alcoolice şi cosmetice FOTO Ebihoreanul

Doctoriţa Emilia Cun, ultimul medic trimis în faţa instanţei în mega-dosarul şpăgilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, a fost condamnată cu suspendare în procesul în care este acuzată că, într-o singură lună, a luat mită de la 272 de pacienţi, transmite Ebihoreanul.

Doctorița ar fi primit atât sume de bani cât şi bunuri, produse alimentare, băuturi alcoolice şi cosmetice.

Conform sursei citate, verdictul, care nu este definitiv, a fost pronunţat de Tribunalul Bihor, care i-a pus doctoriței o serie de condiţii, dar şi interdicţii, între care şi cea de a profesa, timp de 3 ani, într-un spital de stat.

Doctoriţa în vârstă de 67 ani a fost trimis în judecată în primăvara anului trecut de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru luare de mită în formă continuată. Aceasta primea diverse sume de bani pentru deciziile medicale pentru persoanele care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirile medicale pentru pensionarii de invaliditate aflați în evidență, formularele de concluzii referitoare la concediile medicale, atât la prelungirea duratei peste 90 de zile, cât şi peste 180 de zile. În perioada 11 mai - 15 iunie 2015, doctoriţa ar fi încasat mită de cel puţin 28.770 lei, 900 euro şi 10.000 forinți.

Ebihoreanul mai scrie că în urmă cu o săptămână instanţa a închis dezbaterile şi a pronunţat prima hotărâre în caz, condamnând-o pe Emilia Cun la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de 3 ani.

Totodată, ea a fost obligată să achite o amendă penală de 20.000 lei şi are o serie de interdicţii, între care şi aceea de a profesa, ca medic, pe perioada celor 3 ani, într-un spital de stat, dar şi obligaţii, ca de pildă de a presta 90 de zile de muncă în folosul comunităţii şi de a frecventa un program de reintegrare socială, derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea mitei dovedite şi a obligat-o pe Emilia Cun să plătească statului suma de 15.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale şi a procesului.

În sentinţa motivată, instanţa arată că doctoriţa nu a pretins banii, dar i-a acceptat de la pacienţii care, cu toţii, au simţit nevoia să îi lase bani pentru că în rândul lor era de notorietate că are un "tarif" pentru emiterea deciziilor, iar acesta era echivalentul unei pensii.

La stabilirea pedepselor, judecătorul a avut în vedere şi faptul că doctoriţa a recunoscut parţial faptele, dar şi că a fost printre denunţătorii fostului şef al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle. Denunţul a ajutat-o, de altfel, pe doctoriţă să-şi atenueze pedeapsa, căci, potrivit Legii privind protecţia martorilor, persoanele aflate în anchetă sau trimise în judecată care denunţă şi facilitează identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor persoane beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege pentru propriile isprăvi penale. Prin urmare, limitele pedepsei, în cazul Emiliei Cun, au scăzut: limita minimă de la 3 ani la 1 an și 6 luni, iar limita maximă, de la 10 ani închisoare la 5 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#spaga doctor, #doctor trimis in judecata, #procurori doctor , #stiri juridice