Cum s-a angajat la DNA soția chestorului Bogdan Despescu: "Niciodată nu a fost detașat un agent de poliție de la resurse umane"

Luni, 25 Aprilie 2022, ora 22:43
25070 citiri
Cum s-a angajat la DNA soția chestorului Bogdan Despescu: "Niciodată nu a fost detașat un agent de poliție de la resurse umane"
Bogdan Despescu și-a ”detașat” soția la DNA FOTO: arhivă Ziare.com

Mai mulți polițiști au fost detașați la DNA în ultima perioadă. Sursele Ziare.com spun că pleacă pe bandă rulantă cei mai buni oameni din sistem. Iar printre cei care sprijină activitatea procurorilor se află și soția lui Bogdan Despescu, secretarul de stat din MAI.

Faptul că sunt detașați oameni din structurile poliției la DNA nu este o noutate. De ani buni se fac astfel de mutări. Diferența este că, în prezent, numărul mutărilor a crescut accelerat, ”de șapte ori mai mulți față de anii precedenți”.

Cei care pleacă din Poliție sunt ofițeri cu experiență de ani de zile în filaj, investigatori sub acoperire, monitorizare tehnică.

Soția lui Bogdan Despescu, detașată la DNA

Printre polițiștii detașați la DNA pe un post de ofițer de poliție judiciară se numără și soția chestorului Bogdan Despescu, Mihaela Cristina Despescu, fost agent de poliție la IPJ Buzău, conform declarației de avere din 2021 postată pe site-ul ANI.

Ea apare pe site-ul Direcției Naționale Anticorupție ca ofițer de poliție judiciară, fără a se preciza ce anume face în această structură.

SURSA: captură DNA - au fost îndepărtate celelalte nume ale ofițerilor de poliție judiciară pentru că nu prezentau relevanță pentru acest material

Surse consultate de Ziare.com arată că Mihaela Despescu lucrează la departamentul de resurse umane al DNA.

Care ar putea fi miza transferului? Aceleași surse arată că Despescu încasează la DNA un salariu de aproximativ trei ori mai mare decât la Poliție. Diferența ar fi de 8.000 de lei, de la 4.000 la 12.000 de lei. Dacă va apuca să lucreze minimum șase luni pe aceeași funcție, leafa respectivă va fi baza de calcul a pensiei.

Mihaela Cristina Despescu a fost în trecut agent la Poliția Animalelor, apoi a ajuns la departamentul de Resurse Umane al IPJ Buzău, unde se ocupa de dosarele cadrelor.

Mutarea soției chestorului Bogdan Despescu ar fi o premieră pentru că, spun sursele Ziare.com, ”niciodată în istorie nu a fost detașat la DNA un agent de poliție de la resurse umane. Singurele detașări ale agenților s-au realizat din rândurile celor care aveau aviz de poliție rutieră și erau încadrați ca șoferi sau agenți procedurali.

Adică trimiteau citații sau conduceau mașinile procurorilor pentru că aveau abilități de conducere în regim special. Dar altfel, niciodată nu s-a pus problema ca un agent de poliție să realizeze acte de urmărire penală la DNA. Acum, inclusiv agenți de poliție întocmesc acte de urmărire penală”.

În urmă cu un an, mutările polițiștilor la DNA erau considerate de Lucian Bode ”imposibile”

Până nu demult, Ministerul de Interne se arăta reticent la astfel de transferuri. Carmen Dan, pe vremea când era ministru, a decis ca Direcția Generală Anticorupție să nu mai facă solicitări nominale, ci să ceară un număr precis de specialiști, MAI urmând să decidă ulterior de unde vor fi detașați pentru a nu destabiliza structurile din poliție.

Mai mult, chiar Bogdan Despescu ar fi fost vehement, anul trecut, în privința acestor detașări, în discuțiile cu Stelian Ion. Iar Lucian Bode, ministrul de Interne, spunea tot în primăvara anului 2021 că ”este imposibil ca poliţiştii judiciari să treacă de la Ministerul Afacerilor Interne la Ministerul Justiţiei, pentru că este vorba de 60% din Poliţia Română, iar acest lucru ar crea o mare problemă pentru cele două ministere”.

El a precizat că este nevoie de un ghid al poliţistului judiciar.

”Astăzi un poliţist detaşat la DNA, spre exemplu, în momentul când expiră mandatul primim la MAI o solicitare de prelungire cu încă trei ani a respectivului mandat şi cred că ar fi nevoie să avem un ghid al poliţistului de poliţie judiciară astfel încât să ştii, dacă din cei 28.000 de poliţişti de poliţie judiciară doresc să ajungă la DNA o mie, din cei o mie pot fi selectaţi cei 50-150 de câţi are nevoie această structură de elită. Nu să-mi vină parchetul să îmi spună Popescu vreau să îl detaşaţi la DNA şi din cei o mie care se califică profesional să poată să fie recrutaţi cei mai buni”, a explicat Bode.

El a fost criticat la acea vreme însă și-a menținut poziția.

Sunt structuri de unde a fost luat 40% din personal

Sursele Ziare.com precizează că ”au plecat oameni de la DIPI, de la DGA, de la DOS, pe zone care până acum nu existau la DNA”.

”La DNA până acum erau doar pe ”căști”. Vedeau, ascultau, monitorizau, pe tot ce înseamnă interceptări. Acum au luat și pe filaj deși DNA-ul nu face astfel de activități. Putem vorbi de intenția clară a acestei instituții d a-și crea propriile structuri de filaj, investigatori sub acoperire și suport tehnic pe căști.

”Un politist de la Poliția Română ia 5.000 de lei salariu, de exemplu. Se detașează la DNA și primește 12.000 de lei salariu pentru că este asimilat magistraților și beneficiază de grila de salarizare aferentă Ministerului Justiției.

Atunci când polițistul nu mai face ce-i spune procurorul acestuia i se poate înceta detașarea.

Sunt structuri din poliție de unde au fost detașați aproximativ 40% din efectiv. În acel moment nu se mai asigură posibilitatea unei intervenții operative a acelei unități. Nimeni nu s-a opus”, a transmis sursa Ziare.com.

Cum se detașează polițiștii la DNA

Ofițerii și agenții de poliție judiciară sunt detașați la Direcția Națională Anticorupție la propunerea nominală a procurorului șef al acesteia, prin ordin al Ministrului Administrației și Internelor, iar numirea acestora în funcții se face prin ordin al procurorului șef al Direcției. Detașarea ofițerilor și agenților de poliție judiciară are o durată de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii detașării în funcție, cu acordul acestora, se arată pe site-ul instituției.

Pe perioada detașării, ofițerii și agenții poliției judiciare nu pot primi de la organele ierarhic superioare nicio însărcinare.

Ofițerii de poliție judiciară constituie poliția judiciară a D.N.A. Ei își desfășoară activitatea numai în cadrul Direcției, sub autoritatea procurorului șef al acesteia și pot efectua actele de cercetare penală dispuse de procurori. Ofițerii de poliție judiciară ai D.N.A. își desfășoară activitatea sub directa conducere, supraveghere și control al procurorului, dispozițiile acestuia fiind obligatorii. Actele întocmite de ofițerii de poliție judiciară din dispoziția scrisă a procurorului sunt efectuate în numele acestuia.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#sotia bogdan despescu DNA, #detasari politie DNA, #resurse umane, #ipj buzau , #DNA
Comentarii
I
ionteleaga
rank 1
toate bune,dar adormitul din scaunul de la vivtoria
Poza KINTUK
KINTUK
rank 1
de la agent la politia animalelor la ofiter DNA