Inca o amanare pentru spitalele regionale: Pintea spune ca vor fi terminate in perioada 2024-2027

Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:33
4001 citiri
Inca o amanare pentru spitalele regionale: Pintea spune ca vor fi terminate in perioada 2024-2027
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, raspunde criticilor fostului comisar european Corina Cretu legate de spitalele regionale, precizand ca 2024 - 2027 reprezinta perioada in care acestea vor fi finalizate, "conform expertilor europeni, conform studiilor de fezabilitate".

Potrivit ministrului, Corina Cretu cunoaste acest calendar, dar a recurs "la un demers politic care nu face bine nimanui".

"Ma surprinde declaratia doamnei Corina Cretu, pentru ca dansa stie foarte bine care este situatia, dar ma surprinde si mai mult, poate, afirmatia ca aceste spitale au fost amanate intentionat tocmai pentru a demonstra ca dansa nu a fost un comisar patriot. Ea stie foarte bine cum au decurs lucrurile, da, in decembrie 2016 se semna un acorda cu Banca Europeana de Investitii pentru efectuarea studiilor de fezabilitate de catre expertii Bancii Europene de Investitii, dar primul teren a fost transmis Ministerului Sanatatii pentru constructia spitalelor in octombrie 2017.

S-a lucrat la intocmirea studiilor de fezabilitate care sunt acum finalizate, exista doua hotarari de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Iasi si pentru Cluj, urmeaza si Craiova, deci lucrurile au mers in ritmul pe care dansa il stie foarte bine si pe care l-am stabilit de comun acord. Amanarea nu este o noutate, amanarea finalizarii poate voia sa spuna, pentru ca noi am spus inca de la finalizarea primului studiu de fezabilitate ca expertii dau ca si data finala 2024.

De aceea s-a cerut fazarea, practic impartirea in doua etape a acestei constructii, astfel incat in etapa a doua de programare financiara banii sa vina mai multi si cu o contributie din partea Uniunii Europene mai mare. Deci, dansa stie toate aceste lucruri, ma surprinde aceasta postare la modul neplacut", a spus Sorina Pintea, marti, la Digi 24, intrebata ce stie despre posibila amanare a demararii proiectelor privind constructia spitalelor regionale anuntata de eurodeputatul Corina Cretu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca 2024 - 2027 reprezinta un interval de timp in care spitalele regionale vor fi finalizate, "conform expertilor europeni, conform studiilor de fezabilitate".

"Deci, aceste cereri de finantare vor fi depuse de catre Ministerul Dezvoltarii la Bruxelles, s-a cerut aceasta fazare pentru a putea cere o suma mai mare pentru finalizarea acestor constructii, exista deja licitatii pornite pentru proiectare la Iasi, urmeaza sa incepem procedurile de achizitie pentru proiectul tehnic si la Cluj", a aratat Pintea.

Ea a respins varianta ca termenul pentru studiile de fezabilitate sa expire din cauza amanarii termenului de finalizare a proiectelor.

"Exclus, nici vorba. Mai mult decat atat, in luna iulie Ministerul Sanatatii a semnat impreuna cu Banca Europeana de Investitii un contract de asistenta tehnica la implementare. Credeti ca acei experti europeni accepta sa semneze un contract de implementare, daca nu ar exista, real, situatia ca aceste spitale sa nu fie facute? Deci, nu, exclus", a spus Pintea.

Intrebata de unde, totusi, au aparut trei ani in plus la termenul de finalizare, fata de anul 2024 avansat de ea in luna septembrie, ministrul a explicat: "Au aparut acesti ani pentru ca banii pentru constructia efectiva vor fi ceruti pentru etapa a doua de programare, care este pana in 2027".

"Deci, teoretic trebuie sa termin constructia pana in 2027 ca sa accesezi acei bani pe care-i soliciti. Deci, doamna Corina Cretu stie aceste aspecte, dar, ma rog, este, din nou, un demers politic care nu face bine nimanui", a conchis Pintea.

Fostul comisar european pentru politica regionala, Corina Cretu, a afirmat marti ca a sperat ca pana la finele mandatului sau in cadrul Comisiei Europene spitalele regionale de la Iasi, Cluj si Craiova sa fie inaugurate.

"Din pacate, dupa ce initial s-a spus ca ele vor fi finalizate in 2020, apoi in 2023, aud acum de anul 2027... Sentimentul ca aceste proiecte de interes national au fost sabotate, amanate, doar pentru a dovedi ca Romania nu are un comisar 'patriot' este tot mai puternic.

(...) Imi propun, asa cum marturiseam si anterior, sa readuc in memorie eforturile facute de mine si echipa mea pentru dezvoltarea Romaniei in acesti ultimi cinci ani", a scris Cretu pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#spitale regionale 2027 , #ministrul Sanatatii