Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Ministrul Sanatatii: Medicii nostri sunt mult mai bine pregatiti ca in strainatate, neavand aparatura. Au lucrat ca pe front

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 22:12
5619 citiri
Ministrul Sanatatii: Medicii nostri sunt mult mai bine pregatiti ca in strainatate, neavand aparatura. Au lucrat ca pe front
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa la Targoviste, ca nu exista diferente legate de calitatea personalului intre spitalele din Romania si cele din strainatate, dar noi suntem deficitari la echipamente si comportament.

"Am vazut multe spitale din tara, am avut ocazia sa vad multe spitale din strainatate. Nu exista diferente legate de personal, de calitatea personalului medical. Ba, as indrazni sa spun un lucru interesant: medicii nostri sunt mult mai bine pregatiti, pentru ca neavand aparatura necesara, sa fim seriosi, ei au lucrat ca pe front, anumite perioade, in ultimii ani au inceput sa vina aparatele, sunt obisnuiti sa citeasca pacientii. Sa ii consulte. Lucrurile acestea sunt niste realitati si, stiti, sunt spuse de catre cei care vin din strainatate sau cei care vin si se intereseaza pentru ca vor sa vina acasa", a spus Sorina Pintea, citata de Agerpres.

Ministrul Sanatatii a adaugat ca in Romania sunt doua capitole deficitare: dotarea cu aparatura medicala si comportamentul cu pacientul.

"Noi suntem deficitari la capitolul echipamente si la capitolul comportament, empatia fata de pacient", a precizat Pintea.

Ceea ce nu a spus insa ministrul este ca o alta mare problema este lipsa personalului medical si de specialitate.

De altfel, declaratiile Sorinei Pintea vin chiar in ziua in care Institutul Oncologic Bucuresti, cea mai mare unitate de acest gen din tara, a anuntat ca e intr-o situatie critica si aproape de imposibilitatea de a mai asigura tratament de radioterapie pacientilor.

La acest moment acolo mai lucreaza, la acest moment, doar 5 fizicieni medicali, in loc de 12, cat ar avea nevoie spitalul pentru a putea functiona optim.

"Lucram cu 5 fizicieni, la avarie. Unul din baietii nostri care avea 2.000 de lei a primit oferta de 7.500 lei net la privat. Efectele vor fi ca nu are cine sa faca planul de tratament, degeaba avem echipamente, avem medici, dar nu are cine sa facem planul", a declarat, pentru TVR, Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic din Bucuresti.

"Sunt ultimul mohican cumva. Nu exclud posibilitatea sa plec si eu ca toti ceilalti. Nu stiu cine poate acuza o persoana in situatia asta. Este o inechitate. Noi trebuie sa ne formam profesional continuu, cum fac si medicii", a declarat, pentru sursa citata, Laurentiu Busuioc, care la Fundeni castiga 3.200 de lei.

Ca ironia sa fie completa, la mijlocul lunii august, Institutul va primi un nou aparat de radioterapie, unul din cele 8 cumparate cu cele 17,9 milioane de euro imprumutati de Ministerul Sanatatii de la Banca Mondiala.

A.S.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Pintea medici romani pregatiti strainatate, #Pintea declaratii medici aparatura pacienti , #ministrul Sanatatii